x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnale personale Jurnale personale: 7 martie 1989

Jurnale personale: 7 martie 1989

07 Mar 2009   •   00:00

Noaptea, treaz, focul continuă să ardă cu flacără mare în curtea bisericii. Reflexele îmi joacă pe plafon. Mă ridic, stau la fereastră şi contemplu îndelung focul între trunchiurile negre ale brazilor. Are ceva de mit scandinav. Îmi amin­teşte câteodată rugul de pe insula de lângă Helsinki, unde, strivit într-o mulţime în transă, contemplam flăcările înalte în noaptea albă (nordică) a sân­zie­nelor. Demonic şi erotic.



După-masă, curs. Mai am doar două-trei lecţii şi semestrul se încheie pentru anul IV. Închei deci "cazul Arghezi": fişe, documente, arhivă. Observ un interes mai ridicat, deşi unele lucruri le mai apar confuze studenţilor, căci ei nu au reperele istorice necesare pentru a înţelege fenomenul în complexitatea lui. Venind spre casă mă simt însă reconfortat atât pentru modul cum am expus problema, cât şi pentru faptul că le-am dez­văluit acestor tineri o bună parte din adevărul istoric, ară­tân­du-le şi modul cum faptele au fost apoi manipulate. Textele argheziene citate de mine au stârnit rumoare, iar savoarea stilistică a textului lui P. Ţugui a provocat hohote de râs. – Încercat să mă plimb, dar renunţ re­pede, imposibil să rezist în at­mosfera acestui ajun de 8 martie, în care simţi deja beţia, sudoarea, trivialitatea. Aflu că Doru V. s-a accidentat la Bucureşti, fractura braţului, a căzut într-o staţie de metrou, se pare că şi-a pierdut echilibrul pentru o fracţiune de secundă. Lungă discuţie cu Ma­rian în drum spre facultate.
Îmi propune să reiau discuţia cu "Dacia" pentru "Restituiri" (à propos de ce-i semnalam că s-ar putea edita: începuturile lui Radu Petrescu, tabletele argheziene din 44-4, tabletele lui G. Călinescu din "Na­ţiunea" şi "Lumea"). Aurel, în ace­laşi context, îmi atrage atenţia, la bibliotecă, asupra lui Nikita Macedonski, complet ignorat. Marian susţine că poate s-ar relua seria. Îi arăt că nu am de gând, mă simt sfârşit, nu mai pot face nici un fel de proiecte, trebuie să-mi închei socotelile doar. Nu vrea să accepte punctul meu de vedere.
Mircea Zaciu, Jurnal IV, Bucureşti, Editura Albatros, 1998, p. 418-419


În vizită la Diana la spital. Vorbim cu trei factori principali: dr Va­si­le, dr Danciu, prof. Mehedinţi şi cu al­te persoane: dna Şerbănoiu, Mi­haela Necula, dna Gherovici, dna Io­sifescu. Despre Diana se spun lu­cruri nu prea plăcute auzului şi ini­mii: spon­diloză, reumatism, co­loa­nă, anemie. În afară de faptul că e cam fra­gi­lă, am încredere în vitali­ta­tea ei. Eu zic să lucreze la şcoală mai raţional, adică mai puţin, dar cum să facă dacă norma este exte­nuan­tă, pentru ca supuşii să-şi piar­dă puterile prin supraîncărcare şi do­cilitate. Norocul e că ea nu-i membră, dar tot o aglomerează cu şe­dinţe de tot felul... Cu eforturi facem rost de puţin salam de Sibiu şi muşchiuleţ  de la "Birt" şi de la res­tau­rantul "Muntenia". Câteva ouă de la ţară prin dna Mirică şi un borcan cu miere de la dna Covalov. În pia­ţă, la Alimentara, nu se găseşte ni­mic... Am visat-o pe mama, într-un fel de coşmar. Eram cu toţi aca­să, o curte brăzdată cu mormane de pământ, o casă veche, dărăpănată, uşa (cea veche) închisă, iar jos, pe prispă, o cheie mare ru­ginită. Din casă se aude un miorlăit de pisică. Îmi spun că tata a plecat şi a lăsat, cine ştie de când, pisica în casă. Des­chid, intru, văd pe un pat vechi, spre fe­reastra dinspre drum, un pat de campanie şi un bătrân murdar şi alb dor­mind cu spatele spre uşa ob­s­cu­ră. Vai, ce-a îmbătrâ­nit tata! Mă apro­pii, îl trag să-i văd faţa şi când aco­lo... mama! Nu se poate! Strig. Îmi zic în vis că visez. Nu există aşa ceva: Ba există, zice ea... Ies şi mă duc la geamul de la bucătărie. Pe fereastră, îl văd pe tata în patul lui. "Ma­ta­le eşti aici?" "Da." "Dar în casă e ma­ma, nu se poate aşa ceva." "Ba se poa­te. Uite-o!" Şi la dreapta mea apa­re mama. Nu se poate!.. Şi mă tre­zesc. E ora 4. Nu mai pot dormi. La ora asta e apă caldă. Mă dez­me­ti­cesc la baie...
C. Trandafir, Jurnal în curs de apariţie la Editura Libra.

×
Subiecte în articol: jurnale personale