x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul omului simplu Bancuri interzise

Bancuri interzise

de Oana Antonescu    |    15 Iun 2009   •   00:00

În '89, Marius Constantin era elev în clasa a VI-a la Şcoala Generală nr. 4 din Curtea de Argeş. Îşi amin­teş­te zarva pe care a provocat-o atunci un banc cu Nicu Ceauşescu pe care, copil fiind, l-a spus prieteni­lor de joacă.



"În fiecare zi ne strân­geam în faţa blocului şi formam trei gru­puri, după vârstă: grupul celor mari, liceenii, din care făcea parte fra­tele meu, apoi mijlocii, cei care eram în clasele V-VIII şi, cea de-a treia categorie, picii, pe care îi pri­veam, desi­gur, de sus. Într-o zi vine la bloc un băiat, Bebe, care terminase liceul şi nu locuia în zonă. Noi îl priveam ca pe un zeu: era bătăuş şi spunea bancuri de tot felul. Fireşte că stătea doar în grupul celor mari şi ei erau primii care auzeau cele mai noi bancuri.

La fel s-a întâmplat şi în ziua cu pricina, iar mezinii grupului celor mari, printre care şi fratele meu, ne-au spus bancul şi nouă, mijlo­ciilor. Iată cum suna bancul:  Un Me­r­­cedes trece cu 100 km/h pe şo­sea. Un miliţian îl opreşte. Mili­ţia­nul: Ştii cu ce viteză mergeai? Şofe­rul: Cu 100 km/h. M: Te-ai dat dra­cu'! Arată-mi permisul! Ş: N-am! M: Te-ai dat dracu'! Ai băut? Ş: Da. M: Te-ai dat dracu'! Cum te cheamă? Ş: Nicu. M:  Nicu şi mai cum? Ş: Ceau­şescu. M: M-am dat dracu'!
Am râs în hohote şi ne-am grăbit să-l spunem mai departe. Desigur, celor mici. Printre ei era şi vărul meu, Octavian, elev în clasa a II-a.

A doua zi, el a spus bancul colegilor, iar ei se pare că l-au pârât Tovarăşei. I-a sunat părinţii şi, cum era normal la acea vreme, s-a pornit o adevărată anchetă în şcoală pentru a afla de unde a pornit bancul. Bi­neînţeles că s-a aflat imediat cine i l-a spus.

Când am venit de la şcoală, părinţii ne-au luat deoparte pe mine şi pe fratele meu. Ştiam că urmează o morală şi, evi­dent, nu ştiam despre ce era vorba. Ne-au întrebat unde am auzit bancul, dar nu au scos nici un nume de la noi. Eram toţi pentru unul şi unul pentru toţi. Au renunţat la in­te­ro­gatoriu, dar ne-au avertizat să nu mai spunem bancuri cu Ceauşescu, să fim foarte atenţi şi să nu spunem ni­mănui că tata ascultă Europa Liberă în casă. În ge­neral să nu vorbim nimic des­pre Ceauşescu.

Din fericire, po­vestea s-a oprit aici. Ce am înţeles din asta? Nimic, eram doar un copil şi la cinci minute am uitat toată morala pri­mită. Două săptămâni mai târziu am mai auzit un banc şi, desigur, l-am spus mai departe: Tovarăşii Ceau­şescu, în elicopter. Tovarăşa Elena: Uite, Nicule, se vede râurile! El: Nu tu, astea nu e râurile, e şoselele. Pilotul intervine: Nu, astea-s cozile! Disident? Nici gând! Doar un copil. Chiar credeam că în România se trăieşte bine şi că în ţările capitaliste este foamete. Chiar credeam istoria romanţată a României, cea pe care o învăţam la şcoală".

×