În prima zi a săptămânii, Nicolae Ceauşescu va fi discutat la şedinţele Cabinetului 1 impresiile cu care rămăsese din vizita-fulger din apropierea Bucureştiului. De Sfânta Duminică, "Tovarăşul" inspectase câteva CAP-uri din judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi.
La 11 iunie se împliniseră 40 de ani de la crearea Miliţiei. Cu ocazia aniversării, s-a organizat o adunare festivă care a trecut în revistă "realizările" instituţiei. În multitudinea de sărbători oficiale şi neoficiale, până şi cartoful avea ziua sa. La Suceava, de "ziua cartofului", specialiştii au dezbătut direcţiile "noii revoluţii agrare".
"INDICAŢII PREŢIOASE" DIN LANURILE DE ORZ ŞI GRÂU
În prima zi a săptămânii, Nicolae Ceauşescu va fi discutat la şedinţele Cabinetului 1 impresiile cu care rămăsese din vizita-fulger din apropierea Bucureştiului. Cu o zi în urmă, renunţase la obişnuitele plimbări-inspecţii pe malul Dâmboviţei, pe şantierul de amenajare a râului ce străbătea Bucureştiul. A preferat, în schimb, o vizită de lucru la CAP-urile din judeţele Ilfov, Ialomiţa şi Călăraşi. "Tovarăşul" dorea să vadă de pe teren cum începuse acţiunea "Seceriş '89", aşa cum numiseră autorităţile campania agricolă de vară. L-au însoţit pretutindeni, reţinând cu grijă "indicaţiile preţioase", Barbu Petrescu (prim-secretar al Comitetului municipal Bucureşti al PCR), Silviu Curticeanu (secretar al CC al PCR), reprezentanţii Ministerului Agriculturii, şefii judeţenelor de partid şi specialişti. Prima "unitate agricolă" vizitată a fost CAP Gruiu (jud. Ilfov), unde sute de "oameni ai muncii" l-au aclamat pe "marele ctitor". Ceauşescu şi însoţitorii au intrat apoi în lanurile de orz şi grâu. Deşi mulţumit de mărimea spicelor, a împărţit câteva indicaţii despre dublarea producţiei de tomate. Apoi a plecat spre următorul obiectiv, CAP Miloşeşti (jud. Ialomiţa). Aici, în plus faţă de inspecţia din lan, "factorii locali" au pregătit din timp şi o expoziţie de legume şi fructe de sezon, alese pe sprânceană.
SOIUL FUNDULEA 4, UN SUCCES AL "NOII REVOLUŢII AGRARE"
La IAS Slobozia, preşedintele şi suita sa au asistat la recoltarea orzului. Noul soi de grâu, Fundulea 4, unul dintre succesele "noii revoluţii agrare", i-a fost prezentat de către o echipă de specialişti. Productivitatea ridicată a soiului, de până la 9.000 kg la hectar, trebuie să îl fi încântat pe Ceauşescu. Mai departe, elicopterul prezindenţial a zăbovit la CAP Dragoş Vodă (jud. Călăraşi), unde a fost întâmpinat de Cornel Pacoste (vice-prim-ministru al Guvernului) şi Ioan Foriş (prim-secretar al Comitetului judeţean al PCR din Călăraşi). Cei doi au însoţit delegaţia la obişnuita de-acum plimbare printre spicele de orz şi grâu, printre combine şi baloţi de paie. Şi aveau cu ce se mândri călărăşenii, relata presa, de vreme ce producţia locală depăşise prevederile iniţiale. "Pentru anul următor trebuie dublate cifrele de producţie", le-a spus însă Ceauşescu. Periplul duminical al "Tovarăşului" s-a încheiat la CAP Gurbăneşti, "unitate" fruntaşă a întrecerilor socialiste, unde 90% din suprafaţa agricolă era irigată. Şi aici, lui Ceauşescu i-au fost prezentate soiuri noi şi hibrizi de grâu, orz, orzoaică şi porumb.
MILIŢIA, 40 DE ANI DE "VIGILENŢĂ REVOLUŢIONARĂ"
La 11 iunie se împliniseră 40 de ani de la crearea Miliţiei. Cu ocazia aniversării, s-a organizat o adunare festivă care a trecut în revistă "realizările" instituţiei.
În scrisoarea oficială trimisă Secretarului General, obligatorie în asemenea situaţii, semnată de generalul-locotenent Constantin Nuţă, adjunct al ministrului de interne şi şef al Inspectoratului General al Miliţiei, "organele" de ordine dovedeau că îşi însuşiseră "tezele şi orientările": "Pe deplin conştienţi de importantele sarcini şi misiuni ce revin organelor de miliţie, în colaborare cu celelalte unităţi ale Ministerului de Interne, cu sprijinul organelor şi organizaţiilor de partid, vom acţiona mai eficient pentru dezvoltarea şi formarea la toate cadrele noastre a unui puternic spirit de vigilenţă şi combativitate revoluţionară, pentru perfecţionarea continuă a pregătirii politico-ideologice, profesionale şi militare, pentru creşterea permanentă a competenţei şi răspunderii, astfel încât acestea să aibă o conduită exemplară în muncă şi societate, să acţioneze în toate împrejurimile pentru îndeplinirea în mod ireproşabil a ordinelor dumneavoastră, tovarăşe Comandant suprem, slujind cu întreaga capacitate cauza nobilă a socialismului, interesele generale ale ţării şi poporului român."
"ZIUA CARTOFULUI", LA SUCEAVA
În multitudinea de sărbători oficiale şi neoficiale, până şi cartoful avea ziua sa. În 1989, în nordul Moldovei, la Suceava, Ministerul Agriculturii, Direcţia Generală Economică a Horticulturii, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi Direcţia Generală pentru Agricultură Suceava au organizat simpozionul naţional "Ziua cartofului". Specialişti de la Institutul de Cercetări pentru Cultura Cartofului şi Trustul cartofului, din Braşov, studiau direcţiile "noii revoluţii agrare", în domeniul extinderii culturii plantei aduse pe continentul european de peste ocean.
FEBRA ÎNTRECERILOR SOCIALISTE
Potrivit oficiosului Scînteia, la jumătatea anului, întreprinderile se aflau "angrenate" în febra întrecerilor socialiste. De pildă, energeticienii electrocentralei Porţie de Fier depăşiseră norma de producţie, cu un supliment de 5 milioane kWh zilnic, economisind totodată şi 1,5 milioane kWh. În Maramureş, minerii de la Cavnic produceau zilnic peste plan 150 tone plumb, 490 tone zinc, 75 tone cupru şi 430 tone pirită. "Noi şi însemnate succese" s-au înregistrat şi la Mureş, unde s-au distins în "câmpul muncii" Întreprinderea Electrocentrale, Schela de Producţie a Gazelor Naturale, Combinatul Chimic Azomureş, Întreprinderea Prodcomplex, Fabrica de Anvelope din Luduş. Câtă realitate şi câtă ficţiune este în aceste raportări în goana nebună a întrecerilor socialiste?
Citește pe Antena3.ro