Minerii bihoreni au anunţat că nu-şi pierduseră randamentul după Congresul al XIV-lea, normele lor fiind peste plan, ca de de fiecare dată când făceau raportări. Flota maritimă românească s-a îmbogăţit cu două nave comerciale produse în ţară. La Braşov şi Pârâul Rece au început "Zilele turismului pentru tineret" şi "Serbările Ţării Bârsei".
"ÎNSEMNATE SPORURI DE PRODUCŢIE" ÎN JUDEŢUL BIHOR
Unităţile economice din judeţul Bihor au intrat în cea de-a doua decadă a lunii decembrie cu "însemnate sporuri de producţie", relata Scînteia. Între acestea se numărau 17.500 tone de lignit, 61.235 MW energie electrică, 1.800 t argilă refractară, 2.370 t alumină calcinată, 2.520 t calcar şi produse de mecanică fină în valoare de 19,4 milioane de lei. Industria bihoreană a livrat suplimentar şantierelor de construcţii 1.600 tone var, aproape 500 mc prefabricate din beton armat şi "însemnate" cantităţi de plăci de azbociment.
Întreprinderile acestui judeţ au adus, potrivit calculelor raportate, o producţie suplimentară de 368,6 milioane de lei pentru bugetul de stat, mai mult cu 109 milioane de lei în comparaţie cu anul anterior.
DOUĂ NAVE MARITIME NOI
În dotarea flotei maritime comerciale româneşti au intrat două nave noi: cargoul multifuncţional "Adjud", de 15.000 tdw, construit la Galaţi, şi cargoul "Caraş-Severin", cu un deplasament de 8.500 tdw, realizat la şantierul naval din Brăila. Navele erau dotate cu echipamente, instalaţii de bord şi de manevră moderne, toate produse în România. Flota maritimă dispunea de 275 de nave, de diverse tonaje şi variate funcţionalităţi, însumând o capacitate de transport de 5,3 miliarde tone.
MUZICA ROMÂNEASCĂ PE PLAN INTERNAŢIONAL
Mezzo-soprana constănţeană Emilia Oprea a obţinut premiul al III-lea la Concursul Internaţional de canto "Francisco Vinas" din Spania. Solista Teatrului Liric din Constanţa a reprezentat şcoala interpretativă românească la ce-a de-a 27 ediţie a concursului desfăşurat la Barcelona, făcându-se remarcată între 143 de solişti veniţi din 30 de ţări de pe toate continentele. Emilia Oprea a cântat arii din opere de Mozart, Bellini şi Rossini, lieduri de Mozart şi Ceaikovski.
INFORMATICA, ÎN SLUJBA SĂNĂTĂŢII
La Centrul de Calcul şi Statistică Sanitară din Bucureşti a fos pus la punct un sistem informaţional complex, menit să arhiveze datele primite de la unităţile sanitare de bază. Prelucrarea acestor date avea ca rezultat atât stabilirea metodologiei de acţiune în ceea ce privea depistarea unor maladii şi dispensarizarea bolnavilor, cât şi evaluarea eficienţei intervenţiilor medicale. Astfel, sistemul sanitar beneficia de un sistem computerizat menit să asigure o cunoaştere mai amănunţită a stării de sănătate a populaţiei.
"ZILELE TURISMULUI PENTRU TINERET"
La Braşov şi Pârâul Rece au început "Zilele turismului pentru tineret" şi "Serbările Ţării Bârsei". Organizate de Comitetul Judeţean Braşov al UTC şi Agenţia Braşov a BTT, cele două manifestări prezentau un program bogat şi complex: expoziţii de afişe şi fotografii, simpozioane, concursuri din seria "cine ştie câştigă", seri de muzică şi poezie, toate pe aceeaşi temă: turismul pentru tineret.
"Serbările Ţării Bârsei" constituiau un amplu spectacol muzical-sportiv şi de diverstisment, cu jocuri sportive, momente muzicale şi umoristice, discotecă în aer liber şi festivităţi de premiere a câştigătorilor. La cele două concursuri au participat tineri din judeţele Braşov, Argeş şi din municipiul Bucureşti.
CENTENAR ION CREANGĂ
La Muzeul Literaturii din Bucureşti a avut loc suita de evocări "Rotonda 13", acţiune dedicată împlinirii unui secol de la intrarea în eternitate a scriitorului român, sub genericul "Ion Creangă în spiritualitatea românească". La eveniment au participat profesorii universitari Alexandru Balaci, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, Zoe Dumitrescu-Buşulenga, director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară "G. Călinescu", Constantin Cepraga, Alexandru Pîru, prozatorul Constantin Ţoiu, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Alături de participanţi, actorii Teatrului "Ion Creangă" au susţinut un recital. Cu acelaşi prilej s-a deschis expoziţia "Lumea lui Ion Creangă în transpunere plastică", aparţinând pictoriţei Aurora Năforniţă. Evenimentul a fost rezentat de Al. Pîru şi Ion Sălişteanu.