x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 15 decembrie 1989

15 decembrie 1989

de Adela Cristina Teodorescu    |    15 Dec 2009   •   00:00

La Bucureşti s-a întrunit Adunarea Generală a membrilor Grupului român din Uniunea Interparlamentară. După tragerea la sorţi pentru sferturile de finală ale Cupei Cu­pelor, Dinamo Bucureşti urma să întâlnească Partizan Bel­grad. La Întreprinderea "Tractorul" din Braşov a "co­bo­rât" pe benzile de montaj motorul Diesel cu numă­rul 1.650.000.


ÎNTRUNIRE LA NIVEL ÎNALT

La Palatul MAN a avut loc Adu­na­rea Gene­rală a membrilor Gru­pului român din Uniu­nea Interparlamentară. În ca­drul întâlnirii s-a dezbătut raportul de activitate al Grupului inter­par­lamentar ro­mân şi al Grupului parlamenta­rilor români pentru securitate şi cooperare în Europa pe anul 1989. În "spiri­tul con­cepţiei novatoare" a "Tova­ră­şu­lui", pe lista acti­vi­tă­ţilor inter­naţio­nale a parlamentarilor români s-au regăsit pro­blemele privind lichidarea pericolului unei catastrofe nucleare precum şi trecerea la măsuri "ho­tă­râte" de dezarmare nucleară şi conven­ţională.
Nu lipsea nici o dezbatere despre "combaterea acţiunilor cercurilor imperialiste de ingerinţă în treburile altor popoare".


DINAMO - PARTIZAN BELGRAD ÎN "SFERTURILE" CUPEI CUPELOR
Dinamo Bucureşti urma să întâl­neas­că echipa Partizan Belgrad în sfer­turile de finală ale Cupei Cupelor. Tra­gerea la sorţi a avut loc la Zürich, la distanţă de mai puţin de o săp­tă­mâ­nă de la stabilirea meciurilor echi­pe­lor la Campionatul Mondial de Fotbal, eve­niment care i-a ţinut pe mi­crobişti cu sufletul la gură. În tu­ru­rile anteri­oare, Dinamo Bu­cureşti eli­minase pe Dinamo Ti­rana cu 0-1 şi 2-0 şi apoi pe Panathinaikos Atena cu 2-0 şi 6-1. Partizan Belgrad a scos din cursă pe Celtic Glasgow, cu 2-1 şi 4-5, şi pe Grö­ningen, cu 3-4 şi 3-1. Cronica­rii spor­tivi ţineau astfel să sublinieze efi­ca­citatea deosebită a adversarei ce avea să se confrunte cu echipa bucu­reş­tea­nă.


MOTOARE DE SUCCES

Întreprinderea "Tractorul" din Braşov a avut un nou motiv de a fi menţionată la gazetă. De pe una din benzile de montaj motoare a întreprinderii a "coborât" motorul Diesel cu numărul 1.650.000. Succesul "remarcabil", "cu profunde semnificaţii", era un bun prilej pentru a su­blinia, în spiritul vremii, succesele pe care le-au obţinut oamenii muncii de aici pe parcursul a 43 de ani de existenţă a unităţii: primul motor care a echipat "modestul", dar "victoriosul" tractor IAR 22, o gamă largă de motoare, începând de la 18 CP până la 150 CP, şi motoare atât pentru tractoare, cât şi pentru alte mijloace mecanice de transport, cum erau autoturismele de teren ARO.


ÎNTÂLNIRE ŞTIINŢIFICĂ ROMÂNO-AMERICANĂ

La Bucureşti a avut loc o dezbatere ştiinţifică româno-americană organizată de Academia de Ştiinţe Sociale şi Politice şi de Consiliul pentru relaţii şi schimburi internaţionale din SUA. Dezbaterea a fost consacrată re­vo­luţiei tehnico-ştiinţifice şi im­pac­tului ei asupra dezvoltării econo­mico-so­ciale şi evoluţiei relaţiilor ro­mâno-americane în perioada postbelică, precum şi perspectivele lor de dezvoltare. La eveniment au luat parte politologi, economişti, socio­logi şi istorici români şi americani, care au prezentat comunicări ştiinţifice.


"ŞASE BASME MINUNATE"

La galeriile "Muscion" din Cluj-Napoca a fost deschisă o expoziţie dedicată centenarului mor­ţii lui Ion Creangă. Expoziţia reunea opere ale scriitorului apărute de-a lungul anilor, lucrări despre viaţa şi creaţia sa şi lucrări de pictură, gra­fică, sculptură şi tapiserie inspirate din volumul "Amintiri din copilărie".
Numele lui Ion Creangă a fost menţionat şi într-o antologie de basme editată de Teatrul Dramatic din Braşov. Instituţia a publicat un supliment al caietului program de­numit "Şase basme minunate" - o antologie foarte comprimată a basmelor celebre, realizată de Vasile Gogea şi ilustrată de graficianul Corneliu Mihai. Între autorii români prezentaţi s-au numărat nume nepereche ale genului: Mihai Eminescu ("Făt-Frumos din Lacrimă"), Ion Creangă ("Povestea porcului"), Petre Ispirescu ("Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte") - "o întreagă mitologie simbolică a spiritualităţii româneşti".


O NOUĂ STAGIUNE A MUZICII SIMFONICE
Orchestra simfonică din Constanţa a dat startul unei noi sta­giuni, ocazie cu care avea şi un nou dirijor, în persoana maestrului Aurelian Octav Popa. Orchestra şi-a propus, pentru stagiunea 1989-1990, pre­zentarea în premieră "a unor evenimente capabile să contribuie la sporirea interesului faţă de feno­menul muzical, la atragerea în sala de concert a unui număr cât mai mare de spectatori". Astfel urma să fie prezentată "Integrala simfoniilor beethoveniene", avea să fie inaugurat ciclul de concerte-dezbatere "Aurelian Octav Popa şi invitaţii săi" - întâlniri care se voiau un dialog viu, direct cu publicul  spectator, a cărui prezenţă era aşteptată în fiecare vineri dimineaţa.
Iubitorii muzicii clasice aveau să regăsească şi creaţia autohonă, bogat reprezentată prin audiţii cum ar fi "Poem bizantin" de Şerban Nichifor, dar şi lucrări de Liana Alexandra, Doru Popovicii, Theodor Grigoriu, Paul Constantinescu. 

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei