x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 18 septembrie 1989

18 septembrie 1989

de Cristina Diac    |    18 Sep 2009   •   00:00

La primele ore ale dimineţii, maşi­năria zburătoare s-a coborât pe stadionul din capitala de judeţ, ticsit cu lo­cui­tori ai oraşului şi din localităţile învecinate, asigura Scîn­teia. Nicolae şi Elena au fost întâmpinaţi de Elena Nae, prim-secretar al Comitetului Judeţean de Partid, după care s-au bifat eta­pele obişnuite ale programului. Întreprinderea de Fier din Vlăhiţa găsise soluţii tehnice pentru îmbunătăţirea cilindrilor pro­duşi pentru Combina­tul de Oţeluri Speciale din Târgovişte. Mărfuri ro­mâ­neşti erau expuse la Târgul In­ter­­na­ţional de Toamnă de la Zagreb. La Moscova, pianistul Dan Grigo­re concerta alături de Filarmonica "George Enescu", cu ocazia "Zilelor Culturii Româneşti" în Uniunea Sovietică.


ELECTRONICE ŞI TEXTILE VERIFICATE DE CEAUŞESCU
Aflaţi de-o zi în judeţul Botoşani, cei mai importanţi "fii ai ţării" nu ajunseseră încă în municipiul reşe­dinţă de judeţ. Elicopterul folosit de cei doi Ceauşeşti aterizase du­mi­nică dimineaţa în comuna Trestiana, după care au mers la Dorohoi.
Boto­şaniul fusese trecut pe listă în dreptul zilei de luni. După ceremonia primirii de pe stadion, Nicolae şi Ele­na Ceauşescu s-au îndreptat spre platforma industrială din zona de vest a ora­şului. Prima oprire - la Întreprin­de­rea Electrocontact, profilată pe rea­­lizarea aparatelor de joasă tensiune, mijloace de automatizare electronice şi electrotehnice. Ca de obicei, Ceau­şescu a dat şi aici o "indicaţie". De data aceasta, sugestia a fost să se continue ac­ţiu­nea de "miniaturizare" a produselor fabricii. S-a mulţumit, s-a aplaudat, şi-au plecat spre următorul punct din agenda vizitei - Întreprin­derea de Utilaje şi Piese de Schimb, prima fabrică constructoare de maşini din judeţ, intrată în funcţiune în 1972, unde se produceau în principal piese pentru industria uşoară. La Întreprinderea Textilă "Moldova", ultimul obiectiv eco­nomic avut în vedere de Ceau­şescu, conducerea fa­bricii a informat că secţiile de ţesă­torie şi finisaj produc 15 milioane me­tri pătraţi de ţesături pe an. De la fa­brica de textile musafirii s-au dus la sediul Comitetului Judeţean al PCR pentru a trage concluziile vizi­tei.


CAP TRESTIANA, CANDIDATĂ LA MARELE PREMIU

De la ora 11:00, ca şi în zilele precedente, Televiziunea şi Radioul au in­trat în trasmisie specială. Singure în peisajul audio-vizual, n-avea nici un rost să măsoare "audienţa". Probabil nu se va şti niciodată câtă lume s-a uitat şi-a ascultat zisele Elenei Nae, "şefa" judeţului Botoşani, ale lui Sava Băetu, secretarul Comitetului de Partid de la Întreprinderea de Sticlărie şi Porţelan Dorohoi, Mihai Tănase, pre­şe­dintele CAP Trestiana şi Constantin Huţu, secretarul de partid de la Electrocontact. În discursul său, "întâm­pinat cu vii şi puternice aplauze", după cum scria presa, Ceauşescu l-a evidenţiat în faţa adunării pe Mihai Tănase: "L-aţi auzit pe preşedintele cooperativei agricole, care a vorbit aici de producţiile deja obţinute, ca şi despre cele pe care această cooperativă le va realiza la porumb, la sfecla de zahăr şi la cartofi. Se poate spune că, realizând aceste producţii şi asi­gurând depozitarea lor corespun­zătoare, conform prevederilor legii, cooperativa poate fi sigură că anul acesta va putea primi înaltul titlu de Erou al Noii Revoluţii Agrare."


TÂRGUL INTERNAŢIONAL DE LA ZAGREB

La Zagreb, capitala Republicii So­cia­liste Croaţia, parte a Republicii Socia­liste Federative Iugoslavia, se des­chi­dea  a 80-a ediţie a Târgului Inter­na­ţional de toamnă. România participa cu exponate din domeniile con­struc­ţiilor de maşini, electronicii, electro­tehnicii, industriei chimice şi industriei uşoare. În ziua deschiderii, pavi­lionul românesc a fost vizitat de Ianez Drnovsek, preşedintele Prezidiului RSF Iugoslavia, Ivo Latin, preşedintele prezidiului R.S. Croaţia, de alte persoane oficiale "care au apreciat în mod deosebit produsele româneşti", scria depeşa Agerpres. Ca la orice târg, participanţii urmăreau să facă re­clamă propriilor mărfuri şi să obţină noi contracte cu parteneri din alte ţări. Târgurile mai erau totodată un indiciu pentru intensitatea relaţiilor bilaterale dintre ţara organizatoare şi ţările invitate. Jean Marie le Bretin, ambasadorul Franţei în România, a povestit în memoriile sale că l-a în­tâl­nit pentru ultima dată pe Ceau­şescu la un astfel de Târg organizat în toamna lui 1989 la Bucureşti. "La micul nostru stand pe care l-a vizitat în pas de marş mi-a adresat câteva cuvinte neînsemnate, dar amabile, în contrast cu climatul tensionat pe care soţia sa şi cu el aveau să-l creeze trecând prin marele pavilion al Republicii Federale Germania", explică ambasadorul şi cu acest amănunt relaţiile reci dintre România şi cele două mari state vest-europene.


PANOUL DE ONOARE AL ÎNTREPRINDERII DE FIER DIN VLĂHIŢA
În luna septembrie, furnaliştii Lazăr Alexandru şi Sandor Gheorghe, muncitorii de turnătorie Sorban Emeric, Raduly Sigismund, Ferencz Dionisie, Halasz Emeric şi Mihaly Rozalia, modelorul Sandor Anton, Gyorgy Maria şi Lorincz Ludovic, mun­citori la secţia prelucrări me­ca­nice şi Gyorgy Zoltan, lăcătuş de în­treţinere şi-au văzut fotografia la pa­noul de onoare al Întreprinderii de Fier din Vlăhiţa, judeţul Harghita. Printre altele, la Vlăhiţa se produceau cilindri necesari Întreprinderii Me­ca­nice din Zalău şi Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte. În co­laborare cu beneficiarul, susţinea Alexandru Rus, directorul fabricii, s-au căutat şi bineînţeles că s-a găsit o soluţie pentru îmbunătăţirea amin­ti­ţilor cilindri: cei plini, dintr-o bucată, urmau a fi înlocuiţi cu mai mulţi cilindri montaţi pe un fus cu inele de lu­cru. Descoperirea urma să aducă nu­mai avantaje, credea directorul: durata mai mare de funcţio­nare, costul scăzut, reducerea timpilor de lucru prin reducerea stagnărilor şi, în final, produse finite mai bune.

×