x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 20 mai 1989

20 mai 1989

de Ilarion Tiu    |    20 Mai 2009   •   00:00

Yasser Arafat i-a scris prietenului său Ceauşescu o scrisoare de mulţumire pentru recunoaşterea sa în fruntea statului palestinian. Liliana Băjenaru a câş­tigat proba individuală la campionatele de popice pentru juniori, desfăşurate în Iugoslavia. La Cernavodă s-a dat în folosinţă un nou bloc de locuinţe.



SCRISOARE DE MULŢUMIRE DIN PALESTINA
Yasser Arafat a transmis lui Nicolae Ceauşescu şi Guvernului român o scrisoare de mulţumire pentru felicitările adresate pentru numirea sa în fruntea autoproclamatului stat palestinian. În mesajul oficial afirma: "Este o mare responsabilitate pe care mi-am asumat-o în această perioadă istorică decisivă a luptei poporului nostru contra colonialismului şi ocupaţiei, luptă care are nevoie de sprijinul şi de ajutorul tutu­ror prietenilor. Sunt convins pe deplin că veţi fi alături de noi, ca întotdeauna, şi veţi sprijini lupta justă a poporului nostru sub conducerea OEP, reprezentantul său legitim".

AUR LA POPICE
Liliana Băjenaru a câştigat medalia de aur la campionatele mondiale de popice pentru juniori, ce s-au desfăşurat la Celje, în Iugoslavia. Sportiva româncă a acumulat 1.338 de puncte, fiind urmată de concurentele iugoslave Antonia Schafar (1.327 puncte) şi Damir Dundici (1.320 puncte).

TOTDEAUNA, PREZENT
La schela de extracţie petrol Şandra (jud. Timiş), muncitorii au realizat întotdeauna succese, conform raportărilor oficiale. Nu era uşor, având în vedere că se lucra în condiţii grele şi insalubre. "Reţeta succesului" a fost dezvăluită de directorul unităţii, ing. Nicolae Petre, într-un dialog cu redactorii ziarului judeţean de partid - Drapelul Roşu: "Activitatea în petrol se desfăşoară pe o durată mare de timp; noi lucrăm în general de la 7:00 la 21:00, cu operative la începutul şi la sfârşitul zilei. Petrolul este energia ţării; fără ţiţei ar înceta multe activităţi industriale. Conştienţi de acest imperativ, impulsionaţi de sarcinile stabilite de Secretariatul Comitetului judeţean de partid în recenta analiză efectuată la Schela noastră, am stabilit o serie de programe de măsuri, a căror aplicare va conduce la menţinerea în funcţiune a sondelor existente, la punerea în producţie a altora noi, la întărirea ordinii şi disciplinei, în aşa fel încât, laolaltă, să asigure realizarea şi a cantităţilor fizice de ţiţei...
În general, petroliştii sunt oameni harnici şi pricepuţi. Întotdeauna răspund prezent. Valoarea lor iese şi mai pregnant în evidenţă în momentele grele: iarna, în avarii, erupţii, când spi­ritul de echipă predomină, când toţi sar fără o solicitare prea­labilă. Şi simpla recompensă a lor este satisfacţia datoriei împlinite".

S-A TERMINAT PLANTAREA RĂSADURILOR
Agricultorii de la CAP Plugari (jud. Iaşi) au raportat încheierea operaţiunii de plantare a răsadurilor. Au fost cultivate 45 de hectare cu tomate, 10 hectare cu ardei, 10 hectare cu vinete. În paralel, usturoiul (10 hectare) a fost prăşit de două ori, iar ceapa (60 de hectare) o dată. Întrucât secţia legumicolă a CAP-ului îşi terminase sarcinile de plan în avans, avea posibilitatea să ofere sprijin şi celorlalte compartimente ale unităţii. Aşadar, cei 200 de legumicultori s-au deplasat pe câmp, unde colegii lor aveau nevoie de ajutor pentru finalizarea praşilei întâi la porumb. Printre fruntaşii în muncă s-au evidenţiat: Gheorghe Cotiugă, Petre Bârleanu, Petre Guraliuc, Dumitru Harhătă.

LOCUINŢE PENTRU OAMENII MUNCII
Patru blocuri noi au fost date în folosinţă la Cernavodă, pentru angajaţii centralei nuclearo-electrice din localitate. În apartamentele acestora s-au mutat 68 de familii. Construcţiile fuseseră finalizate în avans, prin "dăruirea" de care au dat dovadă muncitorii de la Brigada nr. 6 Cernavodă - TAGCM Constanţa.

INTEGRAREA DOCUMENTELOR DE PARTID ÎN PREDAREA ISTORIEI
În 1989, istoria, ca toate ştiinţele umaniste, trebuia să fie scrisă după indicaţiile lui Nicolae Ceauşescu sau după documentele de partid. Iată cum îşi alcătuia programa Ana Potra, profesoară la şcoala generală din Huedin: "La lecţia «Introdu­cere în istoria antică şi medie a României», când am vorbit elevilor despre «Locul civilizaţiei noastre româneşti în cadrul civilizaţiei universale», am folosit documentele de partid ca bază de la care elevii să pornească în dezbaterea acestei pro­bleme.
În spiritul gândirii ştiinţifice, de amplă cuprindere, a secretarului general al partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, a excepţionalelor sale analize asupra trecutului poporului nostru, la lecţia recapitulativă «Continuitatea dacică sub stăpânire romană şi continuitatea daco-romană» am folosit ca izvor magistrala Expunere la forumul din noiembrie 1988. Însu­şindu-şi argumentele privind autohtonia şi continuitatea românească pe aceste meleaguri, elevii şi-au format convingeri capabile să respingă motivat, cu propriile cunoştinţe, influen­ţele nocive, tezele şi ideile reacţionare, combătându-le prin atitudini ferme, ştiinţifice şi patriotice, printr-o conduită de viaţă puternic ancorată în realităţile noastre".

"MAMA ŞTIE, COPILUL CÂŞTIGĂ"

La nivelul judeţului Arad se desfăşura consursul "Mama ştie, copilul câştigă", organizat de Comitetul judeţean al femeilor şi de Comitetul judeţean al Crucii Roşii, cu sprijinul Direcţiei Sanitare şi al Laboratorului de educaţie sanitară.
Câştigătoare ale competiţiei au fost desemnate: Cecilia Titeş, din Lipova, Geta Sinaci, Monica Sturza şi Viorica Raffai, din Arad, Maria Muşat, din Chişinău-Criş, şi Mariana Ailoaie, din Ineu.

×