x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 21 noiembrie 1989

21 noiembrie 1989

de Alexandra Zotta    |    21 Noi 2009   •   00:00

Zi aglomerată pentru condu­cerea partidului şi a ţării. În cursul dimineţii au început dezbaterile din cadrul celei de-a doua zi a Congresului XIV. După-amiază, Nicolae Ceauşescu nu a avut nici un moment de răgaz. S-a în­tâlnit cu delegaţiile străine invitate la dezbateri. În­tre­prin­­­de­rile bucureştene s-au bucurat de vizite la nivel înalt.


DEZBATERI ÎN PLEN

Prima parte a şedinţei a fost condusă de tovarăşul Constantin Dăscălescu, iar lucrările de după-amiază au fost con­duse de Ioachim Moga. Au luat cuvântul delegaţii or­ga­nizaţiilor judeţene de partid. A fost aleasă apoi, în una­ni­mitate, Comisia pentru propuneri de candidaţi pentru membri şi membri supleanţi ai CC al PCR şi ai Comisiei Centrale de Revizie. După-amiază, lucrările Congresului s-au desfăşurat în opt sec­ţiuni, pe domenii de ac­ti­vitate.


OASPEŢI LA CONGRES
Tot după-amiază, Nicolae Ceauşescu s-a întâlnit cu oaspeţii străini participanţi la marele eveniment.
A discutat cu Qiao Shi, condu­că­torului delegaţiei Republicii Populare Chineze, Marko Lolici, conducătorul delegaţiei Uniunii Comuniştilor din Iugoslavia, Alemu Abebe, din delegaţia Partidului Muncitoresc Etiopian, cu şefii delegaţiilor din Cehoslovacia, Afghanistan, Egipt, Pakistan şi Israel.
Un oaspete aparte a fost Lars Marcus, preşedintele Alianţei Cooperatiste Internaţional (ACI), care a vorbit cu Nicolae Cea­u­şes­cu despre relaţiile de colaborare dintre uniunile cooperatiste din România şi ACI. La întrevedere a fost de faţă şi Paul Niculescu, preşedintele Uniunii Centrale a Cooperativelor de Producţie, Achiziţii şi Desfacere a Măfurilor.


TRIMISUL LUI GORBACIOV

O atenţie deosebită a fost acordată, probabil, şi întâlnirii cu V.I. Vorotnikov, conducătorul delegaţiei Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, membru al Bi­roului Politic al CC al PCUS, căreia i s-a păstrat un spaţiu mai gene­ros în presa oficială. Oaspetele sovietic "a apreciat importanţa Ra­­portului prezentat de to­va­ră­şul Nicolae Ceauşescu în des­chiderea Congresului, relevând însemnătatea deosebită a forumului comuniştilor români pentru întreaga dezvoltare a ţării", scria Scînteia. "Tovarăşul" a ţinut însă să menţioneze că "prezenţa delegaţiei sovietice la lucrările Congresului evidenţiază bunele raporturi existente între cele două partide", s-a vorbit despre "relaţiile de colaborare rodnică" dintre cele două state, despre construcţia socialistă şi despre situaţia politică mondială. La întâlnire a participat şi E.M. Tiajelnikov, ambasadorul URSS la Bucureşti.


CINEMATOGRAFIE PENTRU CONGRES
Întreprinderea Cinematogra­fică Judeţeană Constanţa dedica Congresului al XIV-lea un repertoriu de filme artistice şi documentare, "care îmbină armonios autenticitatea documentului cu emoţia artistică, sentimentul patriotic cu mândria de a fi martor şi participant la inegalabilele acţiuni de transformare a chi­pului ţării". Printre titlurile de pe ecrane se numărau: Nişte băieţi grozavi, O vară cu Mara, Miracolul, Vară sentimentală, alături de filme care "evocau momen­te­le de victorie, de eroism şi abnegaţie ale celor ce au luptat în anii ile­galităţii": Tineretul României Socialiste, Dragostea şi revoluţia, Puterea şi adevărul, Columna, Ani eroici, Bucureşti - file de epo­pee, Cu poporul pentru popor -  "o cronică dinamică a anilor pe care îi trăim".


MÂNDRIA TEHNOLOGICĂ A CAPITALEI

Profitând de vizita efectuată cu ocazia Congresului, mai multe delegaţii străine au efectuat vi­zite prin fabricile şi întreprinde­rile bucureştene, unde s-au pus la curent cu nivelul tehnologic al României. Delegaţia Partidului Muncii din Coreea, condusă de Yang Hiang Muk, a vizitat Întreprinderile "Vulcan" şi de Maşini Grele. S-au plimbat prin se­c­toa­rele de producţie din cele două mari uzine bucureştene, le-au fost prezentate tehnologiile mo­der­ne folosite, baza tehnică existentă şi utilajele produse aici, des­tinate economiei naţionale şi exportului.
Delegaţia Partidului Comunist Bulgar, condusă de Iordan Iotov, membru al Biroului Politic al CC al PC Bulgar, s-a întâlnit cu "oa­me­nii muncii" de la Întreprin­derea Mecanică de Utilaj Chimic din Capitală. Oaspeţii bulgari au fost informaţi despre profilul unităţii, dinamica dezvoltării şi diversificării producţiei, despre modul în care se aplicau progra­mele de perfecţionare şi moder­ni­zare a proceselor de producţie.
Delegaţia Partidului Muncitoresc Unit Polonez, condusă de Kazimierz Cypryniak, membru al Biroului Politic al CC al PMUP, a vizitat Întreprinderea de Me­canică Fină, unde oaspeţii au cunoscut principalele secţii de producţie, precum şi o expoziţie cu produse aflate în fabricaţia curentă.


BILANŢURI-RECORD ÎN COOPERATIVE

Anul 1989, anul Congresului marilor împliniri fusese pentru Cooperativa Agricolă Lumina din judeţul Constanţa cel mai bogat în realizări. La final de an agricol, bilanţul era presărat cu producţii impresionante la grâu şi orz, dar şi la porumb (31.080 kg la hectar) şi sfeclă de zahăr (112.500 kg la hectar), toate "închinate partidului şi conducătorului". Însă coo­pe­­ra­torii de la Lumina nu se mul­ţu­meau cu atât: "Producţii mai mari, iată obiectivul ce ne animă acum şi pentru a cărui realizare nici un efort nu va fi prea mare", declara Gheorghe Dincă, preşe­dintele CAP Lumina, pentru zia­rul judeţean Dobrogea Nouă.

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei