x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 22 iulie 1989

22 iulie 1989

de Lavinia Betea    |    22 Iul 2009   •   00:00
22 iulie 1989

"Ţara îşi omagiază marele erou!" - au titrat ziarele în rubricile aniversare ale congresului ce l-a adus la putere pe Ceauşescu. Spre petrecerea de pe Muntele Găina au pornit din toată ţara tineri cu corturi şi autocare cu sindicalişti şi artişti amatori.



"SOCIALISMUL CU FAŢĂ UMANĂ" ÎN VARIANTĂ NAŢIONALĂ
În vreme ce la Moscova şi în alte capitale ale ţărilor frăţeşti s-a reluat lozinca "primăverii de la Praga" (1968) a "socialismului cu faţă umană", Ceauşescu insista asupra primatului său şi în respectiva inovaţie ideologică. "Socialismul construit cu poporul şi pentru popor" era lozinca ("principiul") PCR. Argumentaţia cauzelor şi efectelor se făcea cu citate din Ceauşescu. Un citat ca acesta era oriunde bun de folosit: "În întreaga noastră activitate am pornit de la teza ştiinţifică a construirii socialismului cu poporul şi pentru popor, de la faptul că tot ceea ce realizăm în societatea noastră trebuie să se realizeze cu oamenii, pentru oameni, să asigure ridicarea continuă a gradului de civilizaţie, a bunăstării materiale şi spirituale a întregului popor".
Dacă aşa zisese Ceauşescu, nu mai era cale de-ntors!

ANCHETĂ DE OPINIE
Unde îţi petreci concediul ori vacanţa, ce-ţi place să mănânci, ce te face să te îndrăgosteşti, la ce agresivităţi fizice ori verbale ai fost ori eşti supus - erau teme de nepermis agendei gazetarului angajat la România Liberă şi Scînteia. Genul anchetei de opinie se practica însă şi aici, dar... în sens superior. Adică exclusiv anchetă social-politică. Astfel că ancheta zilei la România Liberă a fost tocmai pe tema "construirii socialismului cu poporul şi pentru popor". Inedit în istoria genului - realizatorii anchetei (Traian Gânju "cu sprijinul corespondenţilor") nu întreabă nimic! "Intervievaţii" - ingineri, maiştri, muncitori, cooperatori - par să vorbească de la sine. Cu următoarele concluzii: "alese sentimente de stimă şi recunoştinţă tovarăşului Nicolae Ceauşescu, ctitorul marilor noastre împliniri revoluţionare"; "răspundere, iniţiativă, spirit gospodăresc - atribute ale participării la decizie"; "unitate de gând şi faptă pentru progresul multilateral al ţării".

CU ZIARUL LA JUDECATĂ
Nimeni nu credea ce scriu ziarele. Singura certitudine a cititorilor era că nominalizaţii la "de bine" erau pe val, cu şanse de promovare. Şi minciunile din ziar serveau însă la câte ceva. Circulau zvonuri - ori poate că era un banc mai personalizat - că, datorită raportărilor fictive, o cooperatoare învinuită de furt din avutul obştesc câştigase procesul. Zadarnice fuseseră declaraţiile preşedintelui de CAP şi procesul verbal de constatare a "sustragerii" încheiat de "organul local". Avocatul apărării le anulase cu o singură probă, însoţită de-o meşteşugită frază. Onorată instanţă - ar fi zis acesta agitând ziarul local -, reclamata este învinuită că ar fi sustras un sac de mazăre boabe de pe sola nu ştiu care în data de... dar faptul nu era cu putinţă deoarece aşa cum scrie în telegrama comitetului judeţean de partid către tovarăşul Ceauşescu, în urmă cu mai bine de o lună înainte de data menţionată în procesul-verbal, recoltatul la mazăre-boabe fusese încheiat, cu producţii record, în tot judeţul".

SPRE "TÂRGUL DE FETE" DE PE MUNTELE GĂINA
În cea mai apropiată duminică de 20 iulie, de Sfântul Ilie, se ţinea cea mai veche sărbătoare populară a românilor transilvăneni menţionată documentar - Târgul de fete de pe Muntele Găina.
Ca să urce culmile muntelui, moţii din comitatele Albei, Clujului, Bihorului, Aradului şi Hunedoarei porneau la drum, pe jos ori călare, de sâmbătă dimineaţa. În noaptea către duminică, comunităţile moţeşti se veseleau împrejurul focurilor, în petreceri cu lăutari. Se închegau perechi între tinerii care treceau de la o horă la alta. După târgul de duminică dimineaţa, moţii beau aldămaşul şi mulţi încheiau înţelegeri de nuntă. În 1989 însă, până sub Vârful Găinii au urcat autocarele cu excursionişti şi artişti amatori. Au fost focuri şi petreceri cu lăutari, dar gata de nuntă, acolo, nu s-a mai anunţat nimeni.

FEMEI-PILOT ÎN ANGLIA
În ianuarie 1990 - a anunţat BBC - aviaţia militară britanică intenţionează să recruteze femei- pilot. 25 de femei, piloţi şi navigatori, urmau a fi prima serie din cota de 10% planificată. Proiectul amintea de cel de-al doilea război mondial când piloţi-femei fuseseră angajaţi de guvernul britanic pentru a deservi avioane de transport auxiliar.

SUFRAGERIE CU BIBLIOTECĂ
În colecţia Eseuri a Editurii Univers a apărut "Psihanaliza focului" de Gaston Bachelard (tradusă de Lucia Ruxandra Munteanu şi prefaţată de Romul Munteanu). Cum cuvântul psihanaliză stârnea furori, cumpărători câtuşi de puţin interesaţi de antropologie s-au înghesuit s-o cumpere. De mare succes la public a fost şi ultima apariţie a Editurii Eminescu, "Dintr-un secol de viaţă" de Cella Delavrancea, un tom de 615 pagini.
Asemenea achiziţii erau piese de prestigiu în bibliotecile personale. În majoritatea tipurilor de mobilier destinat "sufrageriilor" de apartament există "bufetul combinat" - parţial rafturi pentru cărţi, parţial poliţe pentru bibelouri şi pahare.

×