În prima zi a ultimei săptămâni din Florar, românii serbau a treia aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul. În acea zi de sărbătoare, cunoscută în popor şi sub numele de Ioan Fierbe Piatră, oamenilor li se recomanda să nu lucreze, pentru a fi feriţi de furtună, fulger, trăsnet şi foc. La ordinea zilei în agricultură era întreţinerea culturilor, prilej pentru "întreceri socialiste" între CAP-urile patriei. Teatrul din Reşiţa aniversa 40 de ani de existenţă.
ZIUA LUI IOAN FIERBE PIATRĂ
La 25 mai se serba a treia aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul, care marca totodată şi începutul sărbătorilor tradiţionale ale verii. În biserici, preoţii vor fi predicat despre Sfântul Ioan, tânărul sărac ademenit de o femeie foarte frumoasă, căruia Dumnezeu îi preschimbase capul cu al unei oi, pentru a-l feri de păcat. Capul tăiat şi lepădat de fecior, a fost descoperit, spune tradiţia, într-o zi de 25 mai. De atunci Biserica serbează Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătorii i se mai spune în calendarul popular şi Ioan Fierbe Piatră, cunoscut ca apărător de rele şi durere.
De ziua lui, oamenilor li se recomanda să nu lucreze, pentru a fi feriţi de furtună, fulger, trăsnet şi foc.
Se mai spunea că Ioan Fierbe Piatră ducea furtuna, descărcând-o în alte părţi, adeseori în livada celui ce-i necinstise sărbătoarea.
ZIUA NAŢIONALĂ A IORDANIEI
Cu ocazia sărbătoririi zilei naţionale a Iordaniei, Nicolae Ceauşescu a trimis o scrisoare oficială Regelui Hussein Ibn Talal, prin care adresa "cele mai calde felicitări, urări de sănătate şi fericire personală, iar poporului iordanian prosperitate şi pace". La 24 mai, o manifestare culturală organizată de Institutul Român pentru Relaţiile Culturale cu Străinătatea (IRRCS) a marcat evenimentul. În prezenţa ambasadorului iordanian la Bucureşti, Yasin Istanbuli, a corpului diplomatic român şi a conducerii IRRCS, s-au vizionat filme documentare şi s-au citit impresii de călătorie în ţara arabă. Cu Regatul Haşemit condus de Hussein existau relaţii apropiate, numeroşi specialişti români fiind trimişi cu contract în rafinăriile de la Zarka şi la linia electrică Akkaba - Amman.
RESTANŢE LA PRĂŞITUL CULTURII DE PORUMB
În acea perioadă a lunii mai, la ordinea zilei în agricultură era întreţinerea culturilor. Operaţiunea de bază era efectuarea primei praşile la porumb, soia, sfecla de zahăr, prilej pentru "întreceri socialiste" şi în agricultură. În judeţul Cluj, activitatea diferitelor consilii locale a intrat în colimatorul ziarului judeţean Făclia. "Nu peste tot s-a făcut tot ce se impunea pentru accelerarea ritmului, scriau ziariştii. Aşa se explică faptul că în timp ce unităţile din consiliile unice Apahida, Viişoara, Iclod şi Mociu au efectuat praşila mecanică şi manuală pe suprafeţe mult mai mari decât media pe judeţ, altele, cum ar fi cele din consiliile Aghireşu, Bonţida, Tureni şi îndeosebi Gilău, Huedin şi Panticeu au realizări sub nivelul posibilităţilor şi al cerinţelor, ceea ce implică acţiuni susţinute în vederea recuperării restanţelor ce se înregistrează."
FALSURI ÎN ACTELE ASOCIAŢIILOR DE LOCATARI
Uneori presa vremii prezenta cazuri de "încălcare a moralei socialiste". Un astfel de articol a fost publicat în ziarul judeţean Oltul, pe tema falsurilor în actele asociaţiilor de locatari. Ziariştii "supuneau judecăţii opiniei publice" cazul unui administrator de bloc din Slatina: "Probabil că, în ipostaza de pensionar, s-a considerat absolvit de orice obligaţii morale şi s-a apucat să delapideze. Falsificând chitanţele pe baza cărora încasa bani de la locatari, anulându-le pe unele, neînregistrându-le pe altele, el a băgat, prin aceste procedee, în buzunarul personal, mai bine de 64.000 de lei". Ce pedeapsă a primit vinovatul, nu mai relata ziaristul.
40 DE ANI DE TEATRU LA REŞIŢA
Teatrul de Stat Reşiţa se pregătea să aniverseze 40 de ani de la înfiinţare. Alături de alte 17 teatre, îşi începuse cariera în primii ani ai "făuririi socialismului" (1948-1950). În Banat, primul teatru stabil se înfiinţase la Oraviţa (1817), iar la Caransebeş şi Bocşa Montană avuseseră loc adunări generale ale Societăţii pentru fond de teatru român. La Reşiţa însă, prima stagiune s-a deschis la 1 iunie 1949, la Casa Muncitorească, cu piesa "Cumpăna" de Lucia Demetrius. De-a lungul timpului, pe scena reşiţeană s-au jucat 235 de premiere. În repertoriul teatrului figurau dramaturgi precum Alecsandri, Delavrancea, Camil Petrescu, Sebastian, Muşatescu, Paul Everac, dar şi Shakespeare, Molière, Cehov, Gogol.
ORAŞUL BUFTEA, ÎNSCRIS ÎN "CURSA DEZVOLTĂRII MULTILATERALE"
La Plenara CC al PCR (12-14 aprilie), Nicolae Ceauşescu reluase tema îmbunătăţirii traiului locuitorilor de la sate. "Vom crea condiţiile necesare pentru dispariţia treptată a deosebirilor dintre oraş şi sat, apropierea condiţiilor de muncă şi de viaţă, ridicarea generală a nivelului de trai material şi spiritual", spusese atunci "Geniul din Carpaţi". În "cursa dezvoltării multilaterale" se înscrisese şi localitatea Buftea (ridicată la statutul de oraş în 1968). În urbea din apropierea Capitalei, existau două licee (agroin-
dustrial şi energetic), cu o capacitate de 5.000 de elevi, iar producţia industrială marfă a oraşului se ridica la 2,5 miliarde de lei anual. CAP Buftea se distinsese, cum se putea oare altfel?, obţinând titlul de Erou al Noii Revoluţii Agrare. Primarul oraşului, Nicolae Rovinaru realiza pentru ziarul Informaţia Bucureştiului şi un scurt bilanţ în perioada Epocii de Aur: "În circa 20 de ani, prestările de servicii către populaţie au sporit de trei ori, iar volumul desfacerilor de mărfuri prin unităţile comerciale de stat de mai bine de şapte ori. Dar poate cel mai convingător ar putea exprima aceste mutaţii structurale schimbările produse în conştiinţa oamenilor, în atitudinea faţă de oraş, pe care îl consideră al lor şi pe care se simt datori să-l facă mereu mai frumos, mai în pas cu exigenţele civilizaţiei socialiste".
Citește pe Antena3.ro