În fiecare primăvară, de câţiva ani, la Cluj-Napoca se desfăşura "primăvara cinematografică". După nume, te-ai aştepta să fie vorba despre vreun festival de film. În realitate, "manifestările cultural-artistice" reunite sub această titulatură omagiau pe şeful statului şi partidul conducător.
Studenţii la "Construcţii" făceau practica pe şantier. În Bucureşti, mulţi dintre ei erau distribuiţi la ansamblul de locuinţe din zona Cheile Zănoagei, staţia de metroul Titan, cupolele de la complexurile Pantelimon şi Unirii, amenajarea lacului Dâmboviţa. Între 27 mai şi 2 iunie, s-au desfăşurat "Zilele cărţii pentru copii", în cadrul ediţiei a VII-a a Festivalului naţional "Cântarea României". În şcoli, grădiniţe, case ale pionierilor şi şoimilor patriei, biblioteci, librării, la case de cultură şi cămine culturale aveau loc întâlniri cu scriitori, lansări de cărţi, concursuri şi expoziţii de desene.
ŞANTIERELE, "AMFITEATRE" ALE STUDENŢILOR LA CONSTRUCŢII
Studenţii de la Facultatea de Construcţii Civile şi de la Facultatea de Hidrotehnică, Drumuri şi Căi Ferate făceau practica pe şantierele patriei.
"Sunt tineri şi entuziaşti, sunt cutezători, scria Informaţia Bucureştiului despre viitorii ingineri. Au şansa de a fi contemporani cu cea mai strălucită epocă din istoria României. Sunt participanţi şi beneficiari la impresionanta operă a modernizării Capitalei." În 1989, mulţi dintre ei erau distribuiţi în Bucureşti la construcţia ansamblului de locuinţe din zona Cheile Zănoagei, la blocurile din Şoseaua Olteniţei, staţia de metroul Titan, turnul de încercare de la IFMA, cupolele de la complexurile Pantelimon şi Unirii, amenajarea lacului Dâmboviţa (unde exista Şantierul naţional al tineretului). "Este foarte bine - pentru noi e deosebit de mobilizator - că majoritatea lucrărilor de diplomă fac obiectul unor contracte a căror soluţionare interesează economia naţională, declara studentul Horia Mărunţiş. Avem astfel puternic reprezentate utilitatea, eficienţa muncii noastre, iar efortul de studiu răspunde nevoii noastre de specializare pe domenii, pe arii de preocupări."
CARANSEBEŞ, TRECUT ŞI PREZENT
Într-un interviu acordat Scînteii, Tilică Ionescu, primarul oraşului Caransebeş, prezenta pe scurt realizările economice ale urbei. Din spusele sale, aflăm că producţia-marfă industrială a Caransebeşului ajunsese la 2,6 miliarde de lei, Întreprinderea Constructoare de Maşini şi Combinatul de Prelucrare a Lemnului fiind câteva dintre obiectivele industriale "măreţe" ale localităţii. Marile transformări economice în zonă, credea primarul, se petrecuseră după 1965. Nu numai prezentul îi lega pe locuitori de secretarul general, ci şi trecutul. Primarul amintea de vremurile în care "Tovarăşul", "cunoscut încă din tinereţe - din perioada de detenţie - pentru lupta sa eroică, revoluţionară, a fost trimis între zidurile închisorii din Caransebeş". Vizitele preşedintelui erau "pietre de temelie" pentru dezvoltarea oraşului, mai spunea edilul bănăţean.
"PRIMĂVARA CINEMATOGRAFICĂ CLUJEANĂ", LA A 6-A EDIŢIE
În fiecare primăvară, de câţiva ani, la Cluj-Napoca se desfăşura "primăvara cinematografică". După nume, te-ai aştepta să fie vorba despre vreun festival de film. În realitate, "manifestările cultural-artistice" reunite sub această titulatură omagiau pe şeful statului şi partidul conducător. În 1989, evenimentul, ajuns la a şasea ediţie, s-a desfăşurat sub genericul "Patriotismul reflectat în literatură şi film". Manifestările au fost inaugurate la Cinematograful Dacia prin momentul poetic "Ctitor de ţară nouă şi de epocă nouă" şi montajul literar-muzical "Omagiul nostru conducătorului iubit". Din program făceau parte vizionările unor documentare istorice despre evenimentele din 1877 şi 1944, precum şi aniversările scriitorilor Mihai Eminescu şi Ion Creangă (în localităţile Beliş şi Luna). Un concurs intitulat "Cine ştie câştigă" avea ca temă principală "Figura tânărului comunist în film şi literatură". Cu tematică cinematografică, au fost doar întâlnirile regizorilor şi actorilor cu membrii cinecluburilor, ocazie cu care s-au proiectat şi câteva filme ("Maria Mirabela în Tranzistoria", "În fiecare zi mi-e dor de tine", "Uimitoarele aventuri ale muşchetarilor").
"LUNA CADOURILOR PENTRU COPII" ŞI ICL MATERNA
În domeniul articolelor pentru copii de toate vârstele, pe piaţa românească exista o singură întreprindere, ICL Materna din Bucureşti. În Capitală, fabrica deţinea 45 de magazine, ultimele fiind inaugurate în cartierele cu blocuri noi de locuinţe, populate de tineri (Văcăreşti, Ghencea, Crângaşi, Mihai Bravu, Olteniţei, Rahova). Acestea vindeau produse pentru nou-născuţi, uniforme şcolare, jucării, iar la raioanele de confecţii articole vestimentare pentru mame. ICL Materna colabora numai cu furnizori din ţară, precum Carmen, Adesgo, Tricodava, Crinul, Apollo, ICTB. De "luna cadourilor pentru copii", întreprinderea pregătise în magazinele sale "colţuri ale noutăţilor", expoziţii cu vânzare, vitrine tematice, pachete cu cadouri.
ZILELE CĂRŢII PENTRU COPII
Tot în cinstea zilei copilului, s-au desfăşurat între 27 mai şi 2 iunie "Zilele cărţii pentru copii", în cadrul ediţiei a VII-a a Festivalului naţional "Cântarea României". Lozinca evenimentului era "Cartea - factor activ al educării multilaterale, revoluţionar-patriotice, al formării copiilor pentru muncă şi viaţă". În şcoli, grădiniţe, case ale pionierilor şi şoimilor patriei, biblioteci, librării, la case de cultură şi cămine culturale aveau loc întâlniri cu scriitori, lansări de cărţi, concursuri şi expoziţii de desene. Editurile Ion Creangă, Junimea, Dacia, Kriterion, Facla, Sport - Turism şi-au prezentat, de asemenea, ofertele de carte, cu tematică social-politică, ştiinţifică, tehnică, beletristică şi de artă. Pentru tineri, existau câteva colecţii speciale, cum ar fi "Biblioteca şcolarului", "Biblioteca pentru toţi copiii", "Biblioteca contemporană", "Poveşti nemuritoare", "Virtuţi strămoşeşti", "ABC", "Alfa", "Lucrări practice", "Micii meşteri mari".
Citește pe Antena3.ro