x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 27 noiembrie 1989

27 noiembrie 1989

27 Noi 2009   •   00:00

Gogu Rădulescu s-a deplasat la Ambasada Libanului pentru a prezenta condoleanţele statului român la dispariţia preşedinelui Rene Muaawad. La Bucureşti s-a deschis expoziţia "Albania azi", dedicată Zilei naţionale a acestei ţări. Unităţile agricole din judeţul Timiş depo­zitau ultimile cantităţi de porumb rămase neînsilozate.


ANIVERSAREA ZILEI ALBANIEI

Cu prilejul celei de-a 45-a aniversări a Zilei naţionale a Albaniei s-a deschis la Bucureşti o expoziţie foto do­cumentară cu titlul "Albania azi". Organizată sub aus­pi­cii­le Institutului Român pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea, aceasta prezenta aspecte ale vieţii sociale şi economice din statul balcanic. Ulterior au fost vizionate mai multe filme documentare albaneze. La eveniment au participat membri ai conducerii Ministerului Aface­rilor Externe, ai IRRCS, reprezentanţi ai Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, oameni de cultură şi artă, ziarişti. Au fost prezenţi Piro Vito, ambasadorul Albaniei la Bucureşti, şefi ai altor misiuni diplomatice acreditaţi în România, membri ai corpului diplomatic.


CONDOLEANŢE PENTRU MOARTEA PREŞEDINTELUI LIBANEZ

Gogu Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului de Stat, însoţit de alţi demnitari, s-a deplasat la Ambasada Libanului la Bucureşti pentru a transmite condoleanţe din partea lui Nicolae Ceauşescu cu ocazia decesului preşedintelui libanez Rene Muaawad. S-a păstrat un moment de reculegere şi s-a semnat în cartea de condoleanţe.


SOLIDARITATE CU MONGOLIA
Cu ocazia sărbătoririi a 65 de ani de la proclamarea Republicii Populare Mongole, Osoryn Ghenden, ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, a oferit o recepţie. Au luat parte Ludovic Fazekaş, viceprim-ministru al Guvernului, miniştri, adjuncţi şi şefi de secţie de la CC al PCR, reprezentanţi ai conducerii unor ministere, oameni de cultură, ofiţeri şi ziarişti. La eveniment au participat şefi de misiuni diplomatice acreditaţi în România şi alţi membri ai corpului diplomatic.


"SALINA" DEJ A ÎNDEPLINIT PLANUL
Luna noiembrie se încheia cu "mari succese" pentru muncitorii de la "Salina" Ocna Dejului. În luna august fusese raportată îndeplinirea planului pe patru ani din cincinalul 1985-1990 la producţia fizică, iar în luna septembrie a fost anunţată îndeplinirea sarcinilor de plan, pe aceeaşi perioadă, la indicatorul producţia marfă. Astfel, au fost create condiţii, pe hârtie desigur, pentru realizarea la finele anului 1989 a unei producţii marfă suplimentare în valoare de 11,4 milioane lei şi a unei producţii fizice suplimentare de 136.800 tone. "Ocnaşii" din Dej se puteau mândri şi cu alte succese: productivitatea muncii era realizată în proporţie de 109,1%, iar cheltuielile materiale efectuate pentru 1.000 lei producţie marfă fuseseră reduse cu 20,2 lei.


"MAXIMĂ MOBILIZARE" PE OGOARE

Comitetul agricol judeţean Timiş a fixat priorităţile acţiunilor pe ogoare, care trebuiau să se desfăşoare sub semnul urgenţei şi "maximei mobilizări" pe parcursul săptămânii. Pentru depozitarea grabnică a ultimelor cantităţi de porumb se impunea ca la transport să se acţioneze, în fiecare unitate şi consiliu unic, cu întreaga capacitate, folosindu-se toate mijloacele mecanice şi atelajele. Acestea trebuiau să efectueze obligatoriu trei curse pe zi. Pe suprafeţele ocupate cu culturi păioase, acolo unde se constatau excese de umiditate sau ochiuri de apă, pentru evitarea băltirii, era necesar să se execute rigole, acestea fiind îndreptate spre canalele electoare. În horticultură o atenţie deosebită trebuia să se acorde pregătirii temeinice a producţiei anului următor: asigurarea întregului necesar de seminţe, mraniţei şi repararea ramelor pentru răsadniţe. Ţinând seama de temperaturile înregistrate în sectorul zootehnic, efectivele de animale se aflau în proces de stabulaţie. În aceste condiţii, trebuia să se acorde o grijă sporită amenajării adăposturilor în vederea creării unui microclimat propice respectării programului zilnic de grajd, în cadrul căruia furajarea trebuia efectuată pe baza reţetelor termic alcătuite, care să înglobeze unităţile nutritive necesare.


SEARĂ CULTURALĂ LA BRAŞOV

Teatrul Dramatic şi Filarmonica "Gheorghe Dima" din Braşov a programat, începând cu ora 18:30, un concert simfonic. Dirijor era Florin Totan, care a colaborat cu două tinere soliste braşovene - flautista Otilia Panaitescu şi harpista Iudith Wunderlicht-Pop. Spectacolul începea cu un omagiu adus lui Tudor Cotea, unul dintre cei mai distinşi compozitori ai Braşovului. Acesta era prezent cu prima sa mare lucrare simfonică, "Suita maramureşană", scrisă în 1949 şi cântată în primă audiţie de filarmonica braşoveană. În continuare, cele două artiste amintite anterior au interpretat Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. În încheiere s-a interprtat Simfonia a III-a cu orgă a compozitorului neoclasic francez Camille Saint-Saëns.


"ETERNIZAREA" CONGRESULUI AL XIV-LEA
La Braşov s-a vernisat expoziţia plastică intitulată "Congresul al XIV-lea - fereastră deschisă către viitorul luminos al României socialiste". Evenimentul a avut loc la galeriile "Victoria", începând cu ora 12:00.

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei