La 30 noiembrie, cetăţenii republicii purtători ai prenumelui Andrei aniversau onomastica. Nu chiar până la ziuă, pentru că sărbătoarea picase într-o joi şi-a doua zi toată lumea mergea la şcoală sau la lucru. În România Socialistă încadrarea în muncă era obligatorie, Miliţia urmărea persoane care nu lucrau dintr-un motiv sau altul şi flutura ameninţarea dosarului penal pentru "parazitism social". Iar propaganda se lăuda că la noi, spre deosebire de Occidentul decadent, nu există şomeri. Andreii, Andreele cititori de presă aflaseră la prima oră din ziare despre vizita făcută în ziua precedentă de Nicolae Ceauşescu prin mai multe "obiective" din Capitală. Patriarhul Teoctist era în vizită la Iaşi, iar o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române participa în Grecia la o reuniune a bisericilor-surori. În loc de furaje, văcuţele de la CAP Lugaş din judeţul Bihor au primit o porţie consistentă de "indicaţii". La Oradea, Plenara Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste a Judeţului Bihor premia laureaţii din judeţ la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional "Cântarea României", iar poetul şi traducătorul Mircea Ivănescu le vorbea membrilor Cenaclului "Lumina" din Sibiu despre romanul Ulisse, al irlandezului James Joyce.
PRIMA "VIZITĂ DE LUCRU" DUPĂ CONGRES
Miercuri, 29 decembrie, Nicolae Ceauşescu inspectase Întreprinderea "23 August", Institutul de cercetare Ştiinţifică şi inginerie tehnologică pentru maşini unelte, Întreprinderea "Tricodava" şi Centrul Naţional de Fizică de pe platforma Măgurele. Era prima vizită după Congres, făceau ziarele la unison cuvenita precizare, începând cu Scînteia, reluate aidoma de toate ziarele judeţene - "organe" de presă ale Comitetelor de Partid. "Organele" primeau pagina întâi de la Bucureşti şi aşa se explică faptul că ziarul de la Călăraşi arăta la fel cu omologul din Suceava sau Oradea. Peste tot, s-a spus, gazdele şi-au manifestat "bucuria deosebită şi înalta mândrie patriotică". Ceauşescu a fost primit cu urale, cu şoimi ai patriei şi pionieri, plus "gingaşe buchete de flori", cu mulţumiri şi noi angajamente. El a inspectat, a verficat, i-a ascultat pe directori, desigur că s-a oprit şi printre muncitori să-i întrebe una-alta şi înainte de plecare a cuvântat şi le-a urat de bine. Presa n-a mai scris dacă printre miile de oameni care l-au aplaudat s-a numărat şi Valentin, fiul cel mare, absolvent al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară şi angajat Centrului Naţional de Fizică de la Măgurele. Spre deosebire de Nicu, Valentin intrase în politică la spartul târgului, şi nici atunci într-o poziţie de primă mărime: cu cinci zile înainte ca părintele să-l viziteze la locul de muncă, în timpul Congresului, fusese ales membru al Comitetului Central, dar nu cu drepturi depline, ci doar supleant.
CAP LUGAŞ DIN BIHOR, LA COLŢUL DE RUŞINE
Soarta tristă a vacilor de la CAP Bihor i-a determinat pe membrii Comitetului Comunal de Partid şi ai organizaţiei de bază să se întrunească de ugenţă într-o şedinţă. Bietele necuvântătoare erau prost hrănite, s-a concluzionat. "Dieta" forţată a avut drept consecinţă scăderea îngrijorătoare a producţiei de lapte pe vacă furajată. Responsabilii CAP-ului s-au apărat spunând că nu au furaje suficiente şi nici specialist care să se ocupe de ferma zootehnică. Sigur, nici "resursa umană" n-a fost la înălţime, adică îngrijitorii de la grajduri. La şedinţă s-a luat act de situaţie, partidul a dat nişte indicaţii şi cei în cauză au promis să nu se mai repete.
PATRIARHUL TEOCTIST, ÎN VIZITĂ LA IAŞI
De Sfântul Andrei, Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist a prezidat lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor, care a aprobat rapoartele tuturor sectoarelor de activitate ale eparhiei pe anul 1989. Duminică, 26 noiembrie, începuse o vizită în Moldova. Prima dată s-a oprit la Iaşi şi a săvârşit Liturghia la Catedrala Mitropolitană. A vizitat apoi mai multe şantiere de restaurare şi construcţie de noi biserici, pentru a se convinge de stadiul lucrărilor. În ultimele zile din noiembrie şi primele din decembrie, o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române formată din Prea Cuviosul Protosinghel Daniel Ciobotea, consilier patriarhal şi conferenţiar al Institutul Teologic din Bucureşti, şi maica Nazaria Niţă, stareţa Mănăstirii Văratec, s-a aflat în Insula Creta din Grecia. Academia Ortodoxă de la Kolymbari organiza o Consultaţie Interortodoxă ce pregătea Adunarea Generală a Consiliului Ecumenic, programată să aibă loc în ianuarie 1991 la Canberra - Australia. 27 participanţi din 14 ţări reprezentând Biserici răsăritene şi Biserici Ortodoxe Orientale au elaborat un document de prezentat la Canberra, menit să ilustreze specificul ortodoxiei. Pe lângă slujbele religioase zilnice, lucrările de reflecţie şi discuţii teologice propriu-zise, programul Consultaţiei Interortodoxe de la Hania a mai cuprins şi o serie de vizite în centre eparhiale, biserici şi mănăstiri din Creta. Bunăoară, în 30 decembrie - vizită la Mănăstirea de maici Hrisopighi (Hania) şi recepţia la centrul eparhial din Hania oferită de Î.P.S. Mitropolitul Irineu de Apokoronom şi Kydonia.
LAUREAŢII BIHORENI LA "CÂNTAREA ROMÂNIEI", PREMIAŢI ÎN CADRU FESTIV
La ultima şedinţă din luna noiembrie a cenaclului "Lumina" de pe lângă Centrul de Cultură şi Creaţie Socialistă "Cântarea României" din Sibiu, poetul şi traducătorul Mircea Ivănescu a participat în calitate de invitat special. Oaspetele şi-a prezentat activitatea de traducător din marea poezie a lumii şi din proza faulkneiană şi joyceană, insistând asupra romanului "Ulisse". Discuţiile cu cenacliştii au fost deosebit de animate, scria "localul" Tribuna Sibiului, dar scriitorul Vasile Avram, moderatorul întâlnirii, a avut grijă ca spiritele literare să nu se înfierbânte prea tare. În final, membrii Cenaclului "Lumina" s-au ales cu "o seară de neuitat". Plenara Comitetului Judeţean de cultură şi educaţie socialistă a judeţului Bihor a "analizat" prestaţiile localnicilor la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional "Cântarea României". La final, laureaţii şi-au primit diplomele, insignele şi medaliile în cadru festiv.