În prima sâmbătă din august, în Valea Jiului şi la Constanţa, minerii şi marinarii se pregăteau pentru ziua breslei. La Teatrul de Stat din Petroşani, autorităţile locale au organizat o "adunare festivă" dedicată Zilei Minerului. Pentru turiştii aflaţi în concediu pe litoral şi pentru localnici continuau "Serbările Mării", cu "manifestările cultural artistice" programate în ziua a doua. Deşi raportau producţii-record, agricultorii din judeţul de la malul mării recunoşteau că sunt restanţieri la arăturile de toamnă. În Bucureşti, spectacolele de teatru şi chiar bibliotecile abandonaseră spaţiile consacrate şi s-au mutat la aer liber în parcurile Capitalei.
MINERII OBIŞNUIŢI DESPRE "MINERUL DE ONOARE"
Sâmbătă după-amiză, sala Teatrului de Stat din Petroşani a găzduit adunarea organizată în cinstea "Zilei Minerului". Auditoriul - format din aniversaţii zilei şi autorităţi locale. Sau în limbajul de atunci din "oameni ai muncii din unităţi de extracţie şi preparare a cărbunelui, întreprinderi producătoare de maşini, utilaje şi echipamente miniere, institute de cercetare şi proiectare, din alte unităţi economice din Valea Jiului, reprezentanţi ai organelor locale de partid şi de stat". Au vorbit Petru Barb, preşedintele Consiliului Municipal Petroşani al Sindicatelor, Ion Resiga, prim-secretar al Comitetului Municipal Petroşani al PCR, Dan Surulescu, directorul general al Combinatului Minier Valea Jiului, Alexandru Toader, preşedintele Sindicatului din ramura mine, petrol, geologie şi energie electrică, Iacob Stoica, directorul minei Uricani, minerii Ştefan Alba de la mina Petrila, Vasile Florea de la Livezeni, Vasile Iusan de la Lupeni, maistrul electromecanic Ştefan Tudoran de la Întreprinderea Minieră Paroşeni şi Traian Maghiar, secretarul comitetului de partid al minei Lonea.
Fireşte că vorbitorii au făcut dese referiri la "Minerul de onoare" Nicolae Ceauşescu.
PE LITORAL, "SERI CULTURAL-DISTRACTIVE PENTRU TINERET"
La Constanţa şi în staţiunea Mamaia "Serbările Mării" continua cu spectacolele celei de-a doua zi. La ora 17:30, orchestra Teatrului Liric a oferit un concert pe terasa din faţa instituţiei. În Portul Tomis, de la ora 19:00, turiştii şi localnicii au putut asculta muzică de fanfară. Gen gustat mai degrabă de nostalgicii altor vremuri au gândit, probabil, organizatorii. Ca-n toate timpurile, nu toţi veneau pe litoral "la odihnă şi tratament", printre turişti găsindu-se şi destui amatori de distracţii ceva mai zgomotoase. Pentru ei, pe faleza Cazinoului, de la 19:30, se prevăzuse un program special. "Seară cultural-distractivă pentru tineret" era denumirea oficială despre care nimeni nu mai credea că e chiar ce scrie. La fel şi în cazul programelor de muzică "vocal-instrumentală" programate pe terasele restaurantelor Flora, Doina, Albatros, Tomis şi Modern din Mamaia. Sub camuflajul denumirii oficiale, la "seara cultural-distractivă" ori la "programul de muzică vocal-instrumentală" se produceau grupurile umoristice în vogă, solişti de muzică uşoară şi formaţii apreciate de publicul tânăr.
DIN CIUDĂŢENIILE AGRICULTURII SOCIALISTE
Zilnic, presa anunţa că noi judeţe au terminat de recoltat cereale şi plante tehnice şi că s-au obţinut producţii mari la hectar. Cooperativa Agricolă de Producţie (CAP) Modelu, CAP Jegălia şi Întreprinderea Agricolă de Stat Fundeni - toate trei din judeţul Călăraşi - raportau că obţinuseră producţii mari de in pentru ulei. Deşi succesele erau semnalate cu frecvenţă cotidiană, presa arăta că ştie să folosească şi ascuţita "armă a criticii", semnalând şi neajunsuri. Bunăoară, sub titlul "Ogoarele de vară - temeinic pregătite", Ştefan Mihai, gazetar la Dobrogea Nouă, "organ al Comitetului Judeţean de Partid Constanţa" scria de fapt contrariul. "Până la începutul lunii august, semnala ziaristul, la nivelul judeţului nostru au fost executate arături pe 11.300 de hectare. Puţin, dacă se are în vedere data calendaristică la care ne aflăm, precum şi perioada rămasă până la declanşarea însămânţărilor de toamnă. În unităţile agricole unde munca a fost temeinic organizată rezultatele sunt bune". La "aşa da" au fost enumerate întreprinderile agricole de stat şi cooperatiste reunite în Consiliul Unic Agroindustrial de Stat şi Cooperatist (CUASC) "23 August", Valu lui Traian şi Băneasa. În urmă cu arăturile erau CUASC Adamclisi, Albeşti, Cernavodă, Hârşova, Mircea Vodă şi Independenţa.
BIBLIOTECI ÎN AER LIBER
Sâmbătă, cei rămaşi în Bucureşti aveau la dispoziţie mai multe variante de petrecere a timpului liber. Teatrele, cinematografele şi chiar bibliotecile se mutaseră în aer liber. Pe timpul verii, Cinemateca din Strada Eforie nr. 2 rula filme undeva în apropiere, la grădina de vară din strada Doamnei nr. 9. La 5 august, de la ora 21:00, pe afiş era trecută pelicula americană "Lumina de gaz", cu Ingrid Bergman şi Charles Boyer. De la şase după-amiază, Al. Lulescu, Nae Lăzărescu, Oana Sârbu, Jean Păunescu, George Bunea, George Enache, Mihaela Chiţu de la "Tănase" jucau la Teatrul de Vară Herăstrău într-un spectacol de varietăţi. Ion Hulea, director adjunct al Bibliotecii Municipale "Mihail Sadoveanu" a explicat pentru ziarul Informaţia Bucureştiului că trei parcuri din Capitală găzduiau biblioteci în aer liber - câte una în Cişmigiu şi Libertăţii, şi trei în Herăstrău. Amatorii de lectură le putea frecventa zilnic între orele 11:00-18:00, iar duminica între 10:00 şi 14:00.