x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 8 august 1989

8 august 1989

de Cristina Diac    |    08 Aug 2009   •   00:00

Aflat la Snagov, Nicolae Ceauşescu a primit un oficial de rangul doi al Partidului Comunist Cehoslovac şi un ministru din Zair. Lucrătorii Combinatului de Industrializare a Lemnului Pipera îşi luau noi angajamente. Specialiştii de la Întreprinderea de Transport Bucureşti anunţau că depun eforturi pentru creşterea siguranţei călătorilor. La Plenara Consiliului Naţional al Femeilor s-a vorbit despre trecut şi viitor. Loredana Groza, Silvia Dumitrescu, Cătălin Crişan, Duo Stil, Oana Hanganu, Corina Miulescu, Alfred Schleb, Dan Puric începeau un turneu pe litoral cu spectacolul "Şlagărele tinereţii".


ÎN LINIŞTEA REŞEDINŢEI DE LA SNAGOV
Marţi la reşedinţa de la Snagov, Nicolae Ceauşescu l-a primit pe Jozef Lenart, membru al Prezidiului, secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Cehoslovacia. De faţă au fost Ion Stoian, membru supleant al CC al PCR, şi Jan Papp, ambasadorul Cehoslovaciei la Bucureşti. Viaţa politică de la Praga era în acel moment tulbure. Fără să abdice total de la "calea socia­listă", Partidul Comunist Cehoslovac se vedea nevoit să ţină seama de vocea opoziţiei. Ziua de 21 august - marcând 21 de ani de la intervenţia trupelor Tratatului de la Varşovia împotriva "Primăverii de la Praga" - nu era foarte departe. În contextul anului 1989, când însăşi Moscova îşi revizuia poziţia faţă de intervenţie, oficialii Partidului Comunist din Cehoslovacia nu ştiau precis ce "interpretare" să dea oficial evenimentelor din 1968. Dilemele lui Gorbaciov ori ale preşedintelui Husak cu privire la trecut şi, mai ales, la viitor nu încăpeau, la acel moment, în mintea lui Nicolae Ceauşescu. Nimic nu trebuie să afecteze "unitatea" blocului comunist, spunea Bucureştiul, şi orice tentativă de reformă este o greşeală, spunea, în subtext, comunicatul oficial publicat de presă după primire.


CONVORBIRI ROMÂNO-ZAIREZE LA NIVEL DE MINIŞTRI
Mwansdo Nsimba, viceprim-comisar de stat însărcinat cu problemele economice, financiare şi monetare, comi­sar de stat la Departamentul Agriculturii din Zair, îşi încheia vizita în România. A purtat discuţii cu oficialii români Ioan Ungur, ministrul Comerţului Exterior şi Cooperării Internaţionale, Nicolae Amza, ministrul Petrolului, Ion Păţan, ministrul Finanţelor, şi cu omologul său român Gheorghe David, ministrul Agriculturii. În ultima zi s-a semnat un protocol, iar oaspetele a fost primit la Snagov de Nicolae Ceauşescu. Acesta din urmă a transmis cu acest prilej "un cordial salut" lui Mobutu Sese Seko, preşedintele Republicii Zair.  


ADUNAREA OAMENILOR MUNCII LA COMBINATUL PIPERA
La Combinatul de Industrializare a Lemnului Pipera s-a ţinut Adunarea Generală a Oamenilor Muncii. Din cei 30 de indicatori economici, 27 au fost realizaţi şi depăşiţi, s-a scris în raportul întocmit de Comitetul Oamenilor Muncii şi al Comitetului Sindicatului. La Pipera se produceau mobilă, uşi, ferestre, PAL brut, ambalaje, accesorii de lemn, furnirom. Până la perfecţiune mai rămâneau de parcurs câţiva paşi. "Ţinând seama de sarcinile de export care urmează să le îndeplinim pe semestrul al doilea, s-au angajat, teoretic, oamenii muncii cu toţii, precum şi de faptul că trebuie să reprogramăm şi rămânerile în urmă, restanţele, se impune în toate compartimentele funcţionale, în toate secţiile şi atelierele să se acţioneze cu cea mai mare răspundere pentru a da viaţă obiectivelor stabilite".


CĂLĂTORII MAI SIGURE CU TRAMVAIUL
Un succes era contabilizat şi în dreptul transporturilor. Responsabilă de călătoriile bucureştenilor dintr-o parte în alta a oraşului era Întreprinderea de Transport Bucureşti (ITB). Societatea se ocupa atât cu exploatarea (folosirea) mijloacelor de transport, cât şi cu menţinerea acestora în bună stare de funcţionare. Utilizatorii tramvaiului aveau un motiv în plus să se felicite pentru alegerea acestui mijloc de transport în comun, anunţa Constantin Donea, directorul Exploatării de transport electric a ITB. O nouă linie tehnologică pentru executarea reviziilor tehnice la boghiurile pentru tramvaie fusese dată în folosinţă. Noutatea consta în faptul că operaţia de recondiţionare se executa fără demontarea boghiului şi a roţii elastice. În acest fel se scurta timpul de intervenţie cu circa 85%. Din punct de vedere calitativ, recondiţionarea astfel efectuată dubla durata de viaţă a boghiului. Scădea costurile exploatării cu circa 1,5 milioane de lei pe an şi se asigura rentabilizarea activităţii de transport în comun, îi asigura Constantin Donea pe beneficiarii serviciului de transport în comun.


ZI DE VARĂ CU PLENARĂ
Venise vremea ca "fiicele patriei" să se întrunească în Plenara Consiliului Naţional al Femeilor, condusă de Ana Mureşanu. Consiliul Naţional al Femeilor era una dintre zecile de structuri create cu scopul de-a mima "larga participare" şi mai ales adeziunea cetăţenilor la politica partidului. Teoretic, s-a dezbătut ce făcuse Consiliul Naţional în răstimpul scurs de la precedenta reunire în plen, cu ce se ocupaseră comitetele şi comisiile femeilor din întreaga ţară "pentru transpunerea în viaţă a politicii partidului, a indicaţiilor şi orientărilor secretarului general". După anali­za trecutului au urmat angajamentele pentru viitor. Adică s-a adoptat un program de măsuri "menite să asi­gure contribuţia milioanelor de femei din ţara noastră la îndeplinirea obiectivelor". Din nou despre trecut şi viitor; prezentul, viaţa reală, cu ale ei bune şi rele, nu părea să intereseze prea mult.
La 8 august, Ansamblul Artistic al UTC începea un turneu pe litoral. Soliştii Loredana Groza, Silvia Dumitrescu, Cătălin Crişan, Duo Stil, Oana Hanganu, dansatorii Corina Miulescu, Alfred Schleb, actorul Dan Puric, prezentaţi de Petre Marin, le propuneau turiştilor şi localnicilor spectacolul "Şlagărele tinereţii".

×