La Viena au avut loc lucrările Comisiei mixte de colaborare economică şi cooperare tehnico-ştiinţifică româno-austriacă. Evenimentul se afla la a IX-a sesiune. La Teatrul Bacovia din Bacău a avut loc premiera unei noi creaţii dramatice, semnată Ion Băieşu.
CONVORBIRI ROMÂNO-AUSTRIECE
La Viena a avut loc cea de-a IX-a sesiune a Comisiei mixte de colaborare economică şi cooperare tehnico-ştiinţifică româno-austriacă. În cadrul întâlnirii au fost abordate probleme privind stadiul relaţiilor economice reciproce.
Au fost stabilite măsuri care să stimuleze dezvoltarea şi diversificarea schimburilor comerciale şi a cooperării economice bilaterale.
Delegaţia română a fost condusă de Ioan Ungur, ministrul Comerţului şi Cooperării Economice Internaţionale.
Aceasta a convorbit cu reprezentanţii firmelor austriece interesate în dezvoltarea schimburilor comerciale şi cooperarea bilaterală cu întreprinderile româneşti.
SPECIALIZAREA ÎN PRODUCŢIE, NECESARĂ!
Conform rezoluţiilor Congresului al XIV-lea recent încheiat, specializarea în producţie era "un factor important de creştere a productivităţii". În "indicaţiile" sale, Nicolae Ceauşescu a afirmat că era necesar "să mergem la o specializare, pe diferite subansamble, ceea ce duce la creşterea calităţii, reducerea cheltuielilor". În plus, sublinia că "producţia mare, de serie, duce şi la specializarea cadrelor, la perfecţionarea controlului, la rezultate deosebite în producţie". Printre ansamblele industriale care s-au conformat "liniei" trasate de "Conducătorul iubit" se număra Întreprinderea de Construcţii de Maşini din Reşiţa. Scînteia scria că uzina era una dintre unităţile în care motivaţia "argumentelor mobilizatoare" ale "Tovarăşului" a fost propulsată rapid. Maistrul Mihai Cristea se putea mândri că întreprinderea, unde se fabricau "unele dintre cele mai reprezentative produse ale industriei noastre republicane", producea motoare diesel rapide, cu puteri între 1.500 şi 4.000 CP. Acestea echipau locomotive pentru tracţiune feroviară, nave, grupuri generatoare pentru intervenţie, foraj şi alte utilizări. În plus, se adăugau şi maşini electrice speciale, motoare de curent continuu de la 410 la 5.400 kW şi motoare asincrone trifazice. Din spusele maistrului, toate acestea nu ar fi fost posibile fără "valorificarea superioară cu înaltă eficienţă a materiilor prime". Şi datorită specializării de "înalt nivel", bineînţeles.
ION CREANGĂ, EVOCAT LA VIENA
În cadrul acţiunilor dedicate Centenarului Ion Creangă, Ambasada română din Viena a găzduit o manifestare dedicată vieţii şi operei scriitorului român. În cadrul evenimentului a avut loc vernisarea unei expoziţii de carte care a prezentat ediţii ale operei lui Creangă, lucrări de istorie şi critică literară consacrată operei sale. Printre vorbitori s-au numărat profesori şi studenţi de la Facultatea de Romanistică a Universităţii din Viena, care au prezentat referate. Conferinţa culturală a fost însoţită de un recital de lieduri româneşti, urmat de prezentarea filmului artistic "Povestea dragostei", realizat după un basm de Ion Creangă, în regia lui Ion Popescu Gopo.
La eveniment au luat parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe al Austriei, membri ai conducerii Asociaţiei de Prietenie România-Austria şi studenţi.
PREMIERĂ TEATRALĂ BĂCĂUANĂ
La Teatrul Bacovia din Bacău a avut loc premiera unei noi creaţii dramatice a lui Ion Băieşu. Comedia în două părţi "Văzut-plăcut" a ajuns şi pe scena băcăuană, după ce a fost "verificată" cu succes în faţa publicului dintr-o bună parte a ţării. Potrivit cronicarului Steagului Roşu, spectacolul în regia lui Dumitru Lazăr-Fulga este "amuzant şi trist, subtil şi pestriţ, simplu şi rafinat totodată". "O reuşită a concepţiei regizorale este, fără îndoială, distribuţia, care pune în valoare cu multă oportunitate resursele actoriceşti ale teatrului. Acţiunea petrecându-se într-o familie, cu oarecare pretenţii, şi fiind prilejuită de pregătirea unei nunţi, apare ca firească prezenţa părinţilor, a mirilor, a naşului. Intriga se ţese în jurul faptului că validitatea mirelui adevărat stă mai tot timpul sub semnul incertitudinii, iar Naşul şi părinţii caută o soluţie pentru ca nunta să se desfăşoare cu orice preţ." În rolurile principale: Ligia Dumitrescu (Mama), Stelian Preda (Tata), Mihai Drăgoi (Naşul), Florin Zăncescu (Fantele de periferie), Narcis Serghiev (Logodnicul), Florin Zăncescu (Nea Mişu), Dinu Apetrei (Pretendentul) şi Diana Dumbravă (Fiica).
CU VACA ÎN... SAC
O ştire din categoria celor rar întâlnite în presa vremii a apărut în publicaţia judeţeană Drum Nou. În judeţul Vrancea s-a furat o vacă. Ce-i drept, nu la modul premeditat. Doar că animalul a nimerit într-o conjunctură nepotrivită. Iată ce se scria în articolul publicat sub genericul "Din sălile tribunalului": "Fănică Soare din comuna Tulnici s-a încadrat ca paznic de vite la CAP Sânpetru, având în primire o cireadă de vaci. Într-una din zilele verii, a văzut că în cireada sa a intrat o vacă răzleţită din altă cireadă. Cum tocmai atunci primise vizita consăteanului şi finului său, Ichim Pavel, i-a propus acestuia să sacrifice vaca şi să o valorifice. Zis şi făcut! Noaptea au luat vaca din padoc, au dus-o pe câmp, au sacrificat-o, i-au îngropat părţile care îi incomodau, au împrumutat şareta preşedintelui de la cel care o avea în primire şi au plecat cu ea şi cu carnea la Braşov. La intrarea în municipiu, cei doi au dat nas în nas cu... preşedintele cooperativei, aşa că au abandonat şi şareta şi carnea şi au luat-o la fugă. A doua zi, naşul şi finul şi-au găsit... naşul şi, în final, Fănică Soare a fost condamnat la 2 ani de închisoare, iar Pavel Ichim, la 1 an şi 9 luni".