Fetiţă cu steagurile patriei şi partidului ● Ia, mereu "în tendinţe" ● Aburirea, calea sigură spre un ten strălucitor ● Mic, puţin, dar pentru mama ● Celofanul "Codlea", capac de murături
Duminică, 12 martie, lăsatul Secului anunţa începutul Postului Mare al Paştelui. Decretase Marx că religia este "opiu al popoarelor", iar regimul de la Bucureşti era, oficial, ateu. Totuşi, vizitele finilor la naşi n-aveau cum fi oprite.
Care cu damigeana cu zaibăr oltenesc, după cum se porneau Mărin şi Veta din Băileşti spre naşu’ Pandelică din Capitală, care cu torturi şi prăjituri, după caz, după buget. Pentru zilele de sărbătoare, fie ele după calendarul creştin, fie după cel ateu, doamnele şi domnişoarele erau sfătuite cum să întâmpine cu succes primăvara.
Fetiţă cu steagurile patriei şi partidului
La Casa Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Urziceni, informa numărul din martie al revistei "Şoimii patriei", funcţionează un cerc de desen al preşcolarilor întitulat "Florile Bărăganului."
Portrete şi mici compoziţii inspirate din activitatea de grădiniţă puteau fi admirate în expoziţia dedicată zilei de 8 Martie. Redactorii revistei au remarcat desene precum "Tovarăşa educatoare", "Mama", "Fetiţă cu steagurile patriei şi partidului".
Ia, mereu "în tendinţe"
În numărul din luna martie, Dana Ştefănescu le învăţa pe cititoarele revistei Femeia cum să-şi confecţioneze la domiciliu un sutien cu o pensă, pentru că, dintre toate modelele, este cel mai uşor de confecţionat. Revine ia românească la modă? Ofelia Văduva, etnograf la centrul de artă populară al OCECOM, răspunde categoric da. "Disponibilitatea creatoare a femeilor satelor noastre se afirmă în vocaţia cu care, cu migală şi răbdare, alte şi alte ornamente decorative ale iei româneşti sunt mereu luate şi reluate în alte şi alte plăsmuiri, mereu mai graţioase, mai delicate, mai noi. Ajururi, cusături şi cheiţe, diferite de la o zonă la alta, reflectă o deosebită pricepere în mânuirea mijloacelor tehnice pentru realizarea frumosului, printr-o dozare inteligentă a elementelor de decor pe suprafaţa înspumată, albă a pânzei."
Aburirea, calea sigură spre un ten strălucitor
"E martie, constata Aneta Dumitru în paginile revistei Femeia, şi nu se poate ca după atâtea luni de iarnă, privindu-ne în oglindă, să nu ne dorim să arătăm mai frumoase, cu un ten strălucitor, întins şi neted. Aşadar, treceţi la fapte, ocupându-vă de hidratarea tenurilor uscate în timpul iernii. Prima grijă trebuie să fie aceea de a curăţa şi a expune faţa timp de câteva minute la abur. Să nu vă mire, prevenea autoarea sfaturilor eventualele reticenţe, aburirea are efecte tonice, calmante, decongestionante şi odihnitoare." Primăvara ’89 aducea noutăţi în materie de machiaj. Nu se mai poartă bronzul, obţinut până atunci în sezonul rece prin aplicarea unui strat de fond de ten închis la culoare. În noul sezon se poartă tenurile luminoase, cu fard cât mai puţin, atât în jurul ochilor, cât şi pe obraz. Ca să fii în pas cu moda, îţi trebuia musai o pudră într-o nuanţă albicioasă, care să contrasteze cu roşul violent ce se aplică pe buze.
Mic, puţin, dar pentru mama
Respectând indicaţiile, în şcolile din toată ţara, în cinstea zilei de 8 Martie, au fost organizate serbări pentru mame. În afară de fireasca bucurie produsă mamelor, unii elevi au mai primit şi o altfel de răsplată: şi-au văzut numele în revistele dedicate lor. Bunăoară, Rizeanu Mihai, de la Şcoala nr. 7 din Capitală, a convorbit cu un redactor al revistei Luminiţa. Pentru ziua mamei, elevii din clasa a IV-a F pregătiseră un dans. Cu siguranţă, mamele au păstrat ceva din încântarea produsă de strădania lor multe zile după serbare. "A fost frumos!, transcria vorbele copilului reporterul de la Luminiţa. Dar nu numai dansul, ci şi acel moment în care m-am gândit dacă am făcut şi eu ceva, ceva frumos pentru mama, mic, puţin, dar pentru mama. Dacă acel 1, 2, 3, 1, 2, 3 şi mişcările în ritmul muzicii au fost de ajuns. Dacă noi, cei 20 de copii, elevi în clasa a IV-a F am putut să le mărturisim în nişte paşi de vals dragostea ce le-o purtăm. Repetiţii multe. Emoţii. Ziua cea mare. În sală, ochii mamelor se umplu de bucurie, zâmbetul este mai cald ca niciodată. Dansatorii se rotesc în ritmul unui vals vioi. Dar nu! Aceştia suntem noi! Am fost pe scenă după zile şi săptămâni de muncă. Am muncit şi am exersat pentru mama!"
Celofanul "Codlea", capac de murături
Elevii din acea perioadă mai păstrează şi amintirea altor "cadouri" pentru "tovarăşa". Mamele mai întreprinzătoare din comitetul de părinţi al fiecărei clase se organizau în mod special în preajma zilei de 8 Martie. Se strângeau bani, iar mamele cu "pile şi relaţii" în "comerţul socialist" erau însărcinate cu procurarea unui cadou adecvat. Nu toate cadrele didactice aveau pretenţia de a fi cadorisite. "Diriginta mea, doamna Boca, de la şcoala 174, nu primea nimic în afară de flori, îşi aminteşte Alexandru Mironov. Era secretara Biroului Organizaţiei de Bază pe Şcoală. Oricum, zilele astea erau un chin pentru mine. Mama era profesoară şi primea o mulţime de flori. Mie îmi revenea sarcina să le distribui în vaze, să le tai cozile, să schimb apa, să le arunc pe cele ofilite. Era un chin. De atunci urăsc garoafele. Era floarea predilectă a acelor ani. Parcă le văd şi acum, împachetate în celofan pe care scria «Codlea». Îl spălam şi îl păstram, toamna îl folosea mama pentru acoperit borcanele de murături. Toate vecinele luau de la noi, pentru că nu se găsea pe nicăieri, dar noi aveam din abundenţă."
Citește pe Antena3.ro