Mai erau câteva zile până la aniversarea lui Nicolae Ceauşescu. Instituţiile statului, personalităţile culturii şi ştiinţei, precum şi "organizaţiile de masă şi obşteşti" se adunau zilnic pentru a-şi manifesta "înaltele omagii" faţă de conducătorul statului.
Plenara tineretului comunist
La 21 ianuarie a fost rândul tinerilor comunişti, care s-au întrunit într-o plenară comună a CC al UTC, Consiliului UASCR şi Consiliului Naţional al Organizaţiei Pionierilor, la Bucureşti. La încheierea lucrărilor, participanţii şi-au exprimat sentimentele de "profundă dragoste şi recunoştinţă, de înaltă preţuire pe care le nutresc" faţă de Nicolae Ceauşescu, "genial strateg şi strălucit ctitor al României socialiste, de a cărui gândire şi faptă revoluţionară se leagă indisolubil toate înfăptuirile noastre istorice, împlinirea nobilelor aspiraţii de libertate, demnitate şi fericire ale întregului popor".
Pentru anul 1989, tinerii comunişti se angajau că vor acţiona "cu înalt spirit revoluţionar", îşi vor "consacra întreaga putere de muncă şi creaţie pentru transpunerea exemplară în viaţă a acestui inestimabil tezaur de gândire şi acţiune revoluţionară.
Aşadar, toţi tinerii şi copiii să-şi lărgească permanent orizontul pregătirii profesionale şi politice, să devină militanţi activi pentru afirmarea noului în toate sferele de activitate, să se comporte întotdeauna ca revoluţionari devotaţi cauzei partidului, intereselor majore ale patriei, să participe activ, fiecare la locul său de muncă şi învăţătură, la realizarea integrală şi la un înalt nivel calitativ a tuturor sarcinilor".
"Calde felicitări" către George Bush Sr
Scînteia a publicat o telegramă de felicitare adresată de Nicolae Ceauşescu omologului său american, George Bush Sr, proaspăt instalat la Casa Albă:
"Domnului George Bush,
Preşedintele Statelor Unite ale Americii
Stimate domnule preşedinte,
Instalarea dumneavoastră în înalta funcţie de preşedinte al Statelor Unite ale Americii îmi oferă plăcutul prilej de a vă transmite cordiale felicitări şi cele mai bune urări de sănătate şi succes deplin în activitatea dumneavoastră de mare responsabilitate.
Sunt încredinţat că, prin eforturi comune, acţionând pe baza înţelegerilor româno-americane şi în spiritul principiilor deplinei egalităţi în drepturi, independenţei şi suveranităţii naţionale, neamestecului în treburile interne şi avantajului reciproc, vom colabora fructuos în anii ce vin, pentru adâncirea şi diversificarea raporturilor politice, economice, tehnico-ştiinţifice şi în alte domenii de interes comun. Consider, de asemenea, că vom extinde conlucrarea ţărilor noastre pentru soluţionarea marilor probleme internaţionale, pentru o politică de destindere, dezarmare şi pace, pentru libertatea, progresul şi bunăstarea tuturor popoarelor.
Nicolae Ceauşescu
Preşedintele Republicii Socialiste România".
Munca patriotică, datorie de onoare
Uteciştii din oraşul clujean Turda erau în "toiul" activităţilor de lucru cotate la capitolul "muncă patriotică". Şefii lor au raportat ziarului judeţean de partid, Făclia, că la "Electroceramica" se realizaseră, peste plan, 320 de izolatori de trecere, 150 de rezistenţe tip CFR, 115 descărcătoare. La întreprinderea "Sticla", uteciştii de la gravură produseseră 900 de pahare tip "Remo", 560 de articole de menaj, iar la atelierul mecanic au fost tăiate şi brichetate 15 tone de fier vechi. Tinerii de la FAPS "Turdeana" au raportat execuţia, în afara sarcinilor de serviciu, a 450 carcase de filtru de aer, 900 de coliere, 200 bile de comandă. Nici tinerii comunişti de la IMC nu s-au lăsat mai prejos, realizând 700 mp de tapet lavabil şi 400 mp de linoleum. La fabrica "9 Mai" s-au executat, peste plan, 14.000 de cărămizi refractare. Valoarea totală a acţiunilor de muncă patriotică desfăşurate în ultima săptămână în unităţile oraşului Turda depăşea, conform datelor oficiale, suma de 150.000 lei.
Activiştii PCR, programaţi la concedii în străinătate
La Comitetul Central al PCR s-au făcut programările pe anul 1989 pentru concediile în străinătate ale activiştilor partidului. O notă din Arhiva CC al PCR referitoare la această problemă consemna: "Planurile de relaţii externe ale CC al PCR convenite cu partidele comuniste şi muncitoreşti din unele ţări socialiste, precum şi cu Partidul Comunist din Austria, Partidul Comunist din Grecia şi cu Mişcarea Socialistă Panelenă – PASOK din Grecia, prevăd efectuarea, în anul 1989, a unor schimburi reciproce de activişti la odihnă şi tratament medical.
În baza prevederilor acestor planuri urmează să sosească din ţările socialiste, din Austria şi Grecia, 249 de persoane şi să plece în aceste ţări 117 activişti ai PCR cu soţiile.
Activiştii PCR achită în ţară suma de 2.100 lei de persoană, respectiv costurile pentru un sejur de 21-24 de zile la casele de odihnă din ţara noastră şi suportă costul transportului internaţional.
Din partea Partidului Comunist din Vietnam să se primească 15 activişti la odihnă, fără a trimite în reciprocitate.
Realizarea schimbului de activişti la odihnă să se facă în perioada iunie-septembrie, în funcţie de numărul locurilor convenite cu fiecare partid în parte".
Meditaţii fără plată la Universitatea din Cluj
Făclia, ziarul Comitetului Judeţean de Partid din Cluj-Napoca, a anunţat că Universitatea organiza în perioada 21 ianuarie-13 mai 1989, sâmbăta şi duminica, cursuri de pregătire pentru concursul de admitere în învăţământul superior. Înscrierile urmau să se facă la decanatele facultăţilor unde candidaţii doreau să dea admitere. Puteau participa elevi din ultima clasă de liceu şi absolvenţii care erau încadraţi în "câmpul muncii". La cerere, trebuiau anexate adeverinţe eliberate de liceu sau de locul de muncă
Informaţii suplimentare puteau fi găsite la decanatele facultăţilor.
Citește pe Antena3.ro