x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Acasă la "Şimnic 409"

Acasă la "Şimnic 409"

23 Mai 2009   •   00:00

Rezultatele de prestigiu ale investiţiei de inteligenţă făcută de-a lungul multor decenii de cercetătorii de la SCA Şimnic sunt cunoscute şi apreciate nu numai de lucrătorii ogoarelor, doljene, ci şi de cei din judeţele vecine.



În complexul proces de înfăptuire a obiectivelor noii revoluţii agrare, Staţiunea de cercetări de la Şimnic s-a afirmat prin crearea unor soiuri şi hibrizi de sămânţă de înaltă productivitate, adaptaţi condiţiilor pedoclimatice din zonă, prin ela­borarea de tehnologii de vârf, pe baza aplicării cărora să se obţină producţii mari şi constante în toate zonele judeţului. Cine merge în aceste zile în perimetrul staţiunii amintite şi traversează doar o parte din solele fermelor conduse de tovarăşii Marcel Cîrlo­gănescu, Virgil Motorga, Oprea Diaconu, Ion Lulea, are ima­ginea eforturilor care se fac pentru aplicarea tehnologiilor de vârf în ve­derea obţinerii unei cantităţi mari de sămânţă cu înalte ca­ractere productive, destinată atât unităţilor marii producţii din judeţ, cât şi partenerilor externi. Este locul să subliniem că SCA Şimnic are de multă vreme raporturi economice cu două firme din RFG şi SUA, cunoscute pe plan mondial în producerea de seminţe la un înalt nivel ştiinţific. După cum preciza tovarăşul Valentin Cosma, directorul tehnic al staţiunii, în aceste zile se pregăteşte şi se în­sămânţează suprafaţa de 440 ha cu porumb, în totalitate pentru sămânţă, din care o importantă cantitate urmează să fie livrată la export firmelor străine amintite. SCA Şimnic şi-a consolidat prestigiul de unitate de înaltă ţinută ştiinţifică în producerea se­minţelor livrate la export. În 1988, staţiunea amintită a livrat be­neficiarilor interni şi externi 7.800 de tone sămânţă, iar în acest an se vor realiza 8.300 de tone. Numai unităţilor agricole din Dolj li s-au livrat în actualul an agricol 111 tone din apreciatul hibrid simplu "Şimnic 409", precum şi 320 de tone dintr-un alt valoros hi­brid simplu - Pioneer 3377.

Întreaga suprafaţă cu porumb a fost amplasată după pă­ioase, în ulei şi muştar. În toate fermele, întreaga suprafaţă a fost arată din vară la adâncimea de 29-31 cm, când s-au încorporat sub brazdă şi câte 80 kg fosfor în substanţă activă. De altfel, atât în toamnă, cât şi acum în primăvară, la baza asigurării în optim a agrofondului stau analizele riguros ştiinţifice ale cartării agrochimice a solului. De dimineaţa până seara - şi în unele locuri târziu după lăsarea întunericului - îi întâlneşti la lucru pe harnicii mecanizatori Raul Ţiulescu şi Nicolae Coandă din ferma nr. 1; Marin Işlicaru şi Ion Pîrvu din ferma nr. 2; Augustin Smaranda şi Dumitru Nistor din ferma nr. 4; Marius Cotescu şi Vasile Smeu din ferma nr. 6. Fie că lucrează la lumina zilei, fie noaptea la lumina farurilor, ei sunt permanent îndrumaţi la faţa locului de şefii de fermă, de ceilalţi specialişti de la nivelul staţiunii.

Prima pregătire a solului s-a făcut cu GD-3,2, în agregat cu bara nivelatoare şi grapa reglabilă. Erbicidarea se efectuează cu Diizocab în doză de 7 litri la hectar. În faţa tractoarelor repartizate la lucrarea amintită este montată o rampă de erbicidat; pe priză este montată o pompă, două bazine laterale în capacitate de 300 litri fiecare. Prin urmare nu e ceva deosebit, ieşit din comun; asemenea utilaje şi un asemenea mod de lucru se întâlnesc şi în unităţile de mare pro­ducţie. Deosebirea constă însă în exigenţa sporită a specialiştilor, a cercetătorilor, în înalta conştiinţă a mecanizatorilor pentru res­pectarea riguroasă a parametrilor de calitate.

Nu numai şefii de fermă, ci fiecare mecanizator - chiar fără a se uita în ordinul de lucru - ştie că în condiţiile pedoclimatice ale SCA Şimnic, la hibrizii timpurii trebuie asigurată densitatea de 90.000 plante, iar la cei tardivi de 70.000 - 75.000 de plante recoltabile la hectar. Deşi condiţiile pluviometrice din această primăvară nu sunt dintre cele mai favorabile, totuşi - aşa după cum îşi exprima convingerea directorul tehnic - prin aplicarea tehnologiilor de vârf se vor obţine cele mai mari producţii, staţiunea continuând să-şi spo­rească prestigiul de for ştiinţific unanim recunoscut în Dolj şi în judeţele vecine.
Aurel Frigioiu - Înainte, jud. Dolj, nr. 13.691 din 1989

×
Subiecte în articol: special şimnic