x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Bilete clandestine

Bilete clandestine

25 Aug 2009   •   00:00



Pentru că mai sunt şi altfel de... bilete. De... binefacere sau de complezenţă, care proliferează, din păcate, nestingherite şi tot mai frecvent pe alocuri. Ca, de pildă, cele despre care ne scrie Ion Agachi din Bacău, str. Cor­ni­şa Bistriţei nr. 23, bl. 23, ap. 19. Spre ilus­trare, el ne trimite şi două astfel de "bi­lete", de câte 30 lei bucata, în­mâ­nate obligatoriu chiar de la ca­sieria unităţii în care lucrează. Dar iată, concret, ce ne scrie, cu indignare, omul:

"După încheierea campionatului, o echipă din alt oraş a fost invitată să dispute un amical cu echipa locală de fotbal. Organizatorii meciului nici măcar nu s-au străduit să anunţe din timp, oficial, disputa, prin afişe. Dumnealor au găsit de cuviinţă, cu a cărui aprobare nu ştiu, să difuzeze miile de bilete, valorând câte 30 de lei bucata, prin întreprinderi şi instituţii. La primirea retribuţiei, oamenii, indiferent dacă erau sau nu amatori de fotbal, erau obligaţi să cumpere câte un bilet-două sau mai multe, albe, consemnând doar preţul de 30 de lei, o simplă numerotare şi... atât. Însuşi emitentul, anonim, rămâne o enigmă. Multora, ca şi mie de altfel, ni s-au tăiat fantomaticele «bilete», oprindu-ni-se automat banii la prima chenzină, cu toate că meciul cu pri­cina se disputase de mult. Dacă am încercat să cerem explicaţii, ni s-a răspuns să stăm liniştiţi, că aşa-i dispoziţia. De la început am spus că prin această scrisoare nu vreau să reclam pe nimeni anume. De aceea nici n-am recurs la nominalizarea protagonistelor, instituţiilor, întreprin­derilor sau a persoanelor care practică acest procedeu incorect şi inadmisibil. Consider, în calitatea mea de om al muncii, că astfel de manopere nu-s deloc le­ga­le sau normale. Credeam că a trecut de mult timpul când se strângeau zeci şi sute de mii de lei pentru a umple cu vârf şi îndesat buzunarele unor ve­de­te mofturoase, gata să se îmbo­gă­ţească uşor, fără prea multă muncă."

Ioan Agachi are perfectă dreptate. O astfel de practică absolut absurdă, dăunătoare şi material şi moral, ca şi "biletele" fantomă vârâte cu de-a sila pe gâtul oamenilor, nu mai trebuie lăsate să prolifereze.
Mihai Stănescu - Flacăra nr. 31/1989

×
Subiecte în articol: special