x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Buletin Rutier

Buletin Rutier

de Mara Raducanu    |    15 Ian 2009   •   00:00

"Deplasările automobilistice din primele zile ale noului an s-au încheiat cu un bilanţ pozitiv faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrându-se un număr mai redus de accidente."



Aşa începe un "Buletin Rutier", apărut în ziarul Scînteia la început de an 1989. Informaţiile primite de la Inspectoratul General de Miliţie – Direcţia Cir­culaţie de atunci – prezintă "valori ridicate ale traficului pe majoritatea şoselelor, dar mai ales pe arterele de legătură cu sta­ţi­u­nile de odihnă montane".

Cifra exac­tă: 12.000 de autovehicule în 24 de ore. Potrivit miliţienilor, cele mai mari valori de trafic s-au înregistrat "pe arterele de penetraţie din mu­nicipii şi oraşe". Cu toate acestea, oa­menii legii  s-au arătat mulţumiţi de faptul că "cei mai mulţi automobilişti au folosit viteze moderate, au respectat disciplina mersului în coloană, au ţinut seama de particularităţile meteo  rutiere ale traficului şi au practicat un stil de conducere preventiv".

Din acelaşi Buletin Rutier aflăm  că peste 2.000 de automobilişti au fost ajutaţi de mecanicii de la unităţile service, iar cu ajutorul aparatelor radar s-a temperat viteza neregulamentară a peste 4.100 de con­ducători auto, care puteau să-şi pună viaţa lor şi a celor din jur în primejdie. Însă, din peisaj nu au lipsit nici evenimente rutiere ne­plăcute, în special între orele 17:00 şi 20:00, peste 20 de tamponări.

"Bu­letinul rutier" ne in­formează şi des­pre faptul că vremea se anunţă schimbătoare, ceea ce va pune în continuare probleme auto­mo­­biliştilor. "De aici se impune ca fiecare depla­sare să fie pregătită din timp, pne­urile să fie verificate şi în­locuite când se constată uzuri pronun­ţate, vitezele de deplasare să fie corelate permanent cu configu­raţia drumurilor şi starea vremii.

De asemenea, conducătorii de autovehi­cule trebuie să cureţe în permanenţă geamurile, să regleze şi să folosească în mod egal luminile farurilor, să evite cu desăvârşire staţionarea pe partea carosabilă a drumurilor." Sfârşitul "Buletinului Rutier" reamin­teşte automobiliştilor că "duminică, 15 ianuarie 1989, vor circula automobilele proprietate personală cu un număr de înmatriculare fără soţ".

×
Subiecte în articol: special