x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Cadouri pentru familia Ceauşescu: O rocă lunară pentru "conducătorul suprem"

Cadouri pentru familia Ceauşescu: O rocă lunară pentru "conducătorul suprem"

de Diana Rotaru    |    Adela Cristina Teodorescu    |    26 Feb 2009   •   00:00

În colecţia de cadouri primite de familia Ceauşescu din partea oficialilor străini nu putea lipsi şi un dar din partea SUA. Una dintre caracteristicile acestor "atenţii" este, cu siguranţă, simplitatea. Acest cadou, venit din partea nimănui altcuiva decât preşedintele american Richard Nixon, poate fi numit, însă, cu adevărat deosebit.



După vizita din anul 1973 a liderului american în România, în colecţia personală a "Tovarăşului" a apărut un steag al Republicii Socialiste România care a fost transportat nici mai mult, nici mai puţin decât pe Lună, în cadrul primei misiuni cu echipaj uman care a ase­lenizat, Apollo 11. Alături de acest steag se află şi o capsulă cu patru fragmente de rocă lunară (foto), adusă în cadrul aceleiaşi misiuni.

Presupunem că "Tovarăşul" s-a bucurat de acest dar, având în vedere relaţia de prietenie pe care cele două state, român şi american, au dezvoltat-o în perioada anilor ’70-’80. Din nefericire, sprijinul de care beneficia Nicolae Ceauşescu din partea SUA, fie el din punct de vedere economic sau politic, s-a destabilizat pe parcursul trecerii timpului şi, mai ales, din cauza politicii interne pe care "Tovarăşul" ajunsese să o promoveze spre sfârşitul anilor ’80.

"Steagul ţării voastre a fost purtat până pe Lună şi înapoi de Apollo 11, iar acest fragment din solul suprafeţei lunare a fost adus pe Pământ de echipajul primei misiuni cu oameni la bord" este inscripţia care însoţeşte acest dar, sub formă de de­dicaţie "prezentată poporului Repu­blicii Socialiste România de Richard Nixon, preşedintele Statelor Unite ale Americii".

Acest cadou poate fi considerat unul simbolic, va­loarea sa fiind una mai degrabă nepreţuită. În schimb, în colecţia… extinsă în afara casei, Nicolae Ceauşescu a inclus şi o exorbitantă Buick Electra, primită de la acelaşi Richard Nixon.

×
Subiecte în articol: special