x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Cadouri pentru familia Ceauşescu: Taler omagial din Egipt

Cadouri pentru familia Ceauşescu: Taler omagial din Egipt

de Diana Rotaru    |    12 Mar 2009   •   00:00

Cadourile primite de familia Ceau­şescu din străinătate nu aveau parte de un tratament mai atent decât cele primite din partea oamenilor patriei. Majoritatea stăteau uitate într-o cameră, atinse şi inventariate doar de menajera casei.



Putem însă bănui că talerul primit din Republica Arabă Egipt a fost mai apreciat decât alte cadouri, în primul rând pentru că tablourile se distingeau de celelalte obiecte şi erau folosite la înfrumuseţarea pe­re­ţilor reşedinţei familiei Ceau­şescu. În al doilea rând, la valoarea talerului a contribuit relaţia strânsă de prietenie dintre RA Egipt şi RS România. Egiptul era una dintre ţările în care era apreciată şi onorată Elena Ceauşescu. Încă din 1972 a primit la Cairo, la 6 aprilie, Marele Cordon al Ordinului "El Kamal", iar cinci ani mai târziu a fost numită Asociat al Institutului Egiptului, pentru realizările sale deosebite în domeniul chimiei.

Pe lângă oferirea acestor distinc­ţii, prietenia dintre Republica Arabă Egipt şi România poate fi observată din vizitele oficiale realizate de fa­milia Ceauşescu pe acele melea­guri exotice. Acestea erau făcute indife­rent de conducerea ţării şi de politi­ca abordată. Îl putem vedea pe Ceau­şescu, în 1974, alături de Anwar El Sadat, cel care a introdus pluriparti­tismul în Egipt şi a condus o politică de pace cu Israelul, dar şi alături de Hosni Mubarak, cel care a preluat conducerea după asasinarea lui Sa­dat şi a reintrodus Egiptul în Liga Arabă. O naţiune care o aprecia pe tovarăşa Elena Ceauşescu i-a trimis în dar, alături de "cele mai alese sentimente", un taler împodobit de pictorii egipteni cu imaginea sa, un chip înzestrat cu demnitatea primei femei a României, dar şi cu blân­deţea de "mamă a unui popor". Pro­ba­bil, acest obiect şi-a găsit locul ală­turi de perechea sa, un taler primit din partea Turciei şi împodobit cu chi­pul "conducătorului suprem".

×
Subiecte în articol: special