x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Calendar 10 octombrie (marţi)

Calendar 10 octombrie (marţi)

10 Oct 2009   •   00:00

● Soarele a răsărit la 7:24, a apus la 18:40 ● Luna a răsărit la 16:28, a apus la 13:32 ● Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Evlampie şi Evlampia, sora lui; Cuv. Vasian şi Teofil Mărt.



S-a întâmplat la 10 octombrie 1989
● Importante daune materiale a pro­dus uraganul "Angela" zonelor din nordul Filipinelor. În trei regiuni au fost distruse numeroase locuinţe, au fost inundate terenuri agricole şi au fost distruse recolte. În­­trucât zo­ne­le erau îndepărtate de Capitală, le­gă­tura cu acestea se făcea cu multă greutate. "Angela" era cel de-al 15-lea uragan care s-a abătut de la în­ce­putul anului asupra arhipelagului;
● La Geneva a avut loc o expoziţie mon­dială a presei electronice, pre­zen­tând aparatură destinată transmiterii de informaţii şi imagini la distanţă. Cu prilejul expoziţiei s-a des­fă­şu­rat un simpozion internaţional cons­acrat problemelor dezvoltării tehnicii moderne de telecomunicaţii şi viitorului presei electronice. Între altele, în cadrul expoziţiei au fost prezentate sisteme stereofonice şi stereoscopice de televiziune. Firma niponă "Kanon" a prezentat, în premieră, imagini panoramice de televiziune;
● Conform hotărârii guvernului so­vietic şi de comun acord cu statele par­­ticipante la Tratatul de la Varşovia şi cu Guvernul R.P. Mongole, a fost în­cheiată retragerea unităţilor militare sovietice prevăzute pe anul 1989. Efec­ti­­vele militare au fost reduse cu 50.320 de persoane, au fost retrase 3.118 tancuri, 768 de piese de artilerie şi 351 de avioane de luptă. Ope­ra­ţiunile de retragere urmau să se desfăşoare şi în anul 1990.


Vremea
În ţară, vremea a fost în general închisă. S-au semnalat ploi ce au avut caracter de aversă în cea mai mare parte a ţării. Ponderea lor a fost mai mare în sudul, centrul şi estul ţării. Vântul a suflat slab până la moderat, cu unele intensificări îndeosebi în zonele montane, cu viteze de 30-53 km pe oră. Tempe­raturile maxime au oscilat între 15 şi 20 grade, iar minimele nocturne, între 8 şi 14 grade. Pe alocuri, îndeosebi la munte, s-a produs ceaţă în timpul nopţii.
În Bucureşti, vremea a fost în­chi­să şi temporar a plouat. Vântul a su­flat slab până la moderat. Temperaturile maxime s-au situat între 16 şi 18 grade, iar cele minime nocturne, între 10 şi 12 grade.


Tv 10 octombrie 1989
● 19:00 Telejurnal
● 19:30 Partid şi ţară - o unică voinţă.
Deplină aprobare de către între­gul nostru partid şi popor a pro­punerii privind realegerea tova­răşului Nicolae Ceauşescu în înalta funcţie de se­cretar general al Partidului Comunist Român şi a documentelor pentru Congresul al XIV-lea
● 19:45 În dezbarere: Documentele pentru Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Român.
Sporirea producţiei de cărbune energetic. Redactor Radu George Serafim
● 20:05 Teatru TV. Păienjeniş, de Paul Everac.
În distribuţie: Marcel Iureş, Valeria Seciu, Mircea Albulescu, Constantin Codrescu, Ion Pavelescu, Irina Mazanitis, Zoe Muscan, Doina Tamaş, Liana Mărgineanu, Oana Po­pescu, Constantin Dinulescu, Adrian Gerogescu, Alfred Demetriu, Pe­tre Moraru, Sorin Postelnicu, Vasile Pupeza. Regia artistică Eugen Todoran
● 21:50 Telejurnal
● 22:00 Închiderea programului


Anunţuri
CERERI ŞI OFERTE DE SERVICIU

● Cooperativa Frizori-Coafori "Igi­e­na" Bucureşti, cu sediul în Strada Doctor Leonte nr. 32, Sector 5, încadrează de urgenţă portari (bărbaţi). Condiţiile de încadrare sunt cele prevăzute de Legea 12/1971, Legea 5/1974 şi Decretul 477/1983.
● ICRM Bcureşti, Şoseaua Viilor nu­mă­rul 14, Sector 5, încadrează în con­di­ţiile Legii 12/1971 tractorişti cu domiciliul stabil în Municipiul Bucureşti.
● Centrul Republican pentru cre­ş­te­rea cabalinelor şi calificarea cai­lor de rasă  Bucureşti, Strada Ion Ionescu de la Brad, numărul 4, Sector 1, înca­drea­ză prin transfer în interesul serviciului, conform articolului 39 din Legea 12/1971, ur­mătorul personal: economist principal cu experienţă în activi­tatea de plan financiar sau contabilitate în ramura agricultură, economist principal pentru compartimentul plan-retribuire, inginer constructor cu practică în construcţii agricole.

VÂNZĂRI
● Vând Trabant 401 S Lux, îm­bu­nă­tăţiri, amplituner Delia, radio Selena, boxe Hi-Fi 80 W, picup Unitra.
● Vând Mercedes diesel sport, motor, cutie viteze direcţie, frânare faţă bulk.
● Vând apartament confort 1, trei ca­mere, bloc patru etaje, de­pen­dinţe mul­tiple, îmbunătăţiri, Piaţa Miniş.
● Vând haină de blană măsura 48 în stare foarte bună.

CUMPĂRĂRI
● Cumpăr sufragerie stil, şifonier bătrânesc cu o uşă, scurtă piele mă­su­ra 54-56, stofă costum, încăl­ţă­min­te, mar­că consacrată 43-44, pâlnie, aragaz.
● Cumpăr ace pentru maşină de cusut Brother, Silver, motor Golf.
● Cumpăr Oltcit Club 11 R, axel, gri metalizat, zero kilometri sau foarte puţin rulat.
● Cumpăr Walkman Recorder, eventual dublu.
● Cumpăr ceas Vacheron Constantin sau Patek Philippe de mână sau buzunar, indiferent de stare.

×
Subiecte în articol: special