x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Calendar 31 iulie (luni)

Calendar 31 iulie (luni)

31 Iul 2009   •   00:00

● Soarele a răsărit la 6:01, a apus la 20:42 ● Luna a răsărit la 4:12, a apus la 20:16 ● Sărbătoare creştină: Înainteprăz­nui­rea scoaterii Sfintei Cruci; Sfântul şi Dreptul Evdochim; Sfântul Iosif din Arimateea (Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului)



S-a întâmplat la 31 iulie 1989
● În cadrul conferinţei asociaţiei organizaţiilor naţionale pentru combaterea Sindromului Imunodeficienţei Dobândite (SIDA) din SUA s-a evidenţiat că în această ţară începea să se răspândească boala şi în rândul copiilor, fiind consemnate 2.000 de cazuri de copii afectaţi şi 1,5 milioane de cetăţeni erau purtători de SIDA. Participanţii au arătat că, din cei 100.000 de bolnavi de SIDA, în anii următori 60.000 vor muri
● Firma Mitsubishi din Japonia a creat, în locul sistemului existent "analog", un nou sistem de control digital al centralelor atomice. El asigura o securitate şi eficienţă sporite funcţionării acestora - a anun­ţat corporaţia. Primul sistem de acest fel urma a fi livrat unei companii producătoare de curent electric
● Inundaţiile şi alunecările de te­ren provocate de ploile torenţiale care s-au abătut în ultimele zile asu­pra Nepalului au provocat moartea a cel puţin 29 de persoane. Pe de altă parte, 225 de locuinţe şi aşezăminte sociale, printre care şi şcoli, au fost distruse împreună cu 14 poduri şi 98 de mori de apă, estimarea pr­eli­minară a pagubelor fiind de 24 de mi­lioane de rupii nepaleze.


Vremea
În ţară, vremea a fost în general instabilă în nord-vest, nord şi centru ţării, cu cer variabil, favorabil averselor. În jumătatea de nord a ţării, pe arii relativ extinse, au căzut ploi însoţite de descărcări electrice. În restul teritoriului, ploile s-au semnalat pe arii mai restrânse. Vântul a suflat slab până la mode­rat. Temperaturile minime au fost cu­prin­se, în general, între 18 şi 25 de grade în jumătatea de nord şi între 25 şi 32 de grade în restul ţării.
În Bucureşti, vremea a fost caldă, cu cerul parţial noros. Nu s-au înre­gis­trat averse. Vântul a suflat slab până la moderat. Tempe­ratura mi­nimă s-a situat în jurul va­lorii de 18 grade, iar cea maximă a fost de 32 de grade.


Tv 31 iulie 1989
● 19:00 Telejurnal. În întâmpinarea marii noastre sărbători naţionale
● 19:25 Ctitorii ale Epocii de Aur. Cetăţi industriale. Reportaj. Redactor Vartan Arachelian
● 19:45 Ştiinţa pentru toţi. Redactor Dana Popescu
● 20:10 Industria - programe prio­ri­tare. În sprijinul sarcinilor sublini­a­te de tovarăşul Nicolae Ceauşescu la ple­nara consiliului naţional al oa­menilor muncii
● 20:30 Tezaur folcloric. Vechi me­lodii cu Mariana Drăghicescu, Eita Botoca şi Luca Novac. Redactor Ma­rioara Murărescu
● 20:55 Localităţile ţării în anul 45 al Revoluţiei. Orizonturi noi, aspiraţii împlinite. Reportaj
● 21:15 Confruntări de idei din lu­mea contemporană. Făurirea so­cialismului - cerinţă istorică, legică, obiectivă a dezvoltării sociale. Re­dac­tor Lucia Dumitrescu-Co­dreanu
● 21:30 Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Ro­mânie. Versuri patriotice, revoluţio­nare. Redactor Mihaela Macovei. Re­gia artistică Cristian Munteanu
● 21:50 Telejurnal
● 22:00 Închiderea programului


Anunţuri
ÎNCHIRIERI

● Student Politehnică caut garso­nieră (ne) semimobilată, cu telefon, zona Gara de Nord, 1 Mai, Titulescu, Buzeşti, Ilie Pintilie, Calea Plevnei.
● Studentă medicină caut garso­nieră pe linie de metrou.
● Medic caut garsonieră (apartament) mobilată, telefon, de preferat Drumul Taberei.
● Închiriez apartament două ca­mere mobilat, Berceni. Ofer apartament trei camere decomandate, ne­mobilate, chiria anticipat.

DIVERSE
● Promoţia 1979 a Facultăţii de me­di­cină generală Bucureşti organi­zează întâlnirea după zece ani de la absolvire, în 7 octombrie 1989, ora 10:00.
● Absolvenţii Şcolii Tehnice de Geologie Bucureşti, promoţia 1964, să vină cu relaţii pentru întâlnirea de 23 de ani.
● Citaţia nr. 1222/1989. Numitul Rus Vasile, cu domiciliul necunoscut, este chemat la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti în ziua de 14 august 1989, ora 8:30, în proces de divorţ cu Rus Daniela. În caz de neprezentare se judecă în lipsă.
● Muzeul Ceasului din Ploieşti achi­ziţionează cutii muzicale vechi, în­deosebi flaşnete.
Intelectual pensionar, nefumător, doresc pensiune completă condiţii deosebite, tratament familial, posed garaj.

PIERDERI
● Pierdut în ziua de 28 iulie, zona H. Botev - Colţea - Rosetti, pisică păr lung angorat gri-roz şi alb, lanţ mic la gât. Aducătorului recompensă.
● Pierdut câine Ciobănesc talie mijlocie, alb-gri, zona Brâncuţei - Piaţa Aviatorilor.
● Pierdut act concesiune nr. 3049/1976, fig. 3, loc 26, pe numele Schatz V. Fănico la Cimitirul Sf. Vineri - Bucureşti. Îl declar nul.

×
Subiecte în articol: special