x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Calendar 5 decembrie (marţi)

Calendar 5 decembrie (marţi)

05 Dec 2009   •   00:00

● Soarele a răsărit la 7:36, a apus la 16:36 ● Luna a răsărit la 12:18, a apus la 23:46 ● Sărbătoare creştină: Cuv. Sava cel Sfinţit; Sf. Mc. Anastasie; Cuv. Nectarie



S-a întâmplat la 5 decembrie 1989
● O echipă de chirurgi din oraşul american Pittsburg, statul Pennsylvania, a efectuat în premieră mondială un transplant simultan de inimă, rinichi şi ficat. Pacienta era o tânără de 26 de ani. Operaţia a durat 22 de ore.
● La iniţiativa Primăriei Madridului, începând de la 1 ianuarie 1990, pentru fiecare copil nou-născut în capitala Spaniei urma să se sădească un arbore. Prin această măsură se urmărea ameliorarea mediului înconjurător. Se estima că în 1990 se năşteau aproximativ 26.000 de copii.
● O uriaşă pată de ţiţei s-a format în mare, în apropiere de Tel Aviv, ca ur­­ma­re a avarierii unei nave pe­tro­liere is­raeliene, care avea la bord o în­căr­că­tu­ră de aproape 660 de tone. Prin spăr­tu­ra din corpul navei s-au revărsat în mare circa 50 de tone de ţiţei. Pre­ci­zând că acesta era unul din accidentele cele mai serioase înre­gistrate de flota ma­ritimă a ţării, oficialităţi israliene, citate de agenţia TASS, nu au exclus eventualitatea ca scurgerile de ţiţei de pe navă să fie duse departe în larg.


Vremea

În ţară, vremea s-a răcit faţă de ziua precedentă. Cerul a fost variabil, cu înnorări mai accentuate în nordul şi nord-estul ţării, unde au căzut precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare. În restul ţării, precipitaţiile au fost izolate. Vântul a suflat moderat, cu intensificări îndeosebi în estul ţării şi la munte din sector predo­minant nord-vestic, viscolind izolat zăpada. Temperaturile maxime au fost cu­prinse în general între -3 şi +5 grade, iar cele minime între -12 şi-2 grade, mai coborâte în depresiuni. În Bu­cureşti, vremea s-a răcit. Cerul a fost temporar noros. Condiţii de precipitaţii slabe, îndeosebi ninsoare. Vântul a suflat moderat, cu in­ten­si­­fi­cări de scurtă durată între 35 şi 45 km/oră. Temperatura maximă a fost cuprinsă între 0 şi 2 grade, iar cea minimă între -7 şi -8 grade.


Tv 5 decembrie 1989

● 19:00 Telejurnal. Înfăptuim hotărârile marelui forum al comuniştilor români!
● 19:25 Congresul al XIV-lea - congresul marilor victorii socialiste Răspundere comunistă, revoluţio­na­ră Redactor Victor Teodoru
● 19:45 Hotărârile Congresului al XIV-lea al partidului - mobilizator program de muncă pentru întregul nostru popor Încadrarea şi normele de consum şi în repartiţiile de energie electrică şi termică - prioritate a perioadei pe care o parcurgem, a întregului cincinal Redactor Radu George Serafim
● 20:05 Teatru tv Unde vântul miroase a petrol, de Ioan Grigorescu
Premieră pe ţară Interpretează: Tania Filip, Cornel Popescu, Corado Negreanu, Dorin Varga, Răzvan Vasilescu, George Buznea, Sabin Făgărăşanu, Irina Movilă, Radu Gh. Zaharia, Alexandru Pandele, Radu Buznea şi alţii Regia artistică Constantin Dicu
● 21:35 Secvenţe thailandeze. Documentar Redactor Graţiela Râpeanu
● 21:50 Telejurnal
● 22:00 Închiderea programului


Anunţuri
CERERI ŞI OFERTE DE SERVICIU

● Institutul de cercetări şi proiectori tehnologii sticlă şi ceramică fină Bucureşti, Bd. Chimiştilor nr. 4, Sector 3, încadrează urgent inginer constructor cu experienţă în activitatea de proiectare.
● Întreprinderea de Cinescoape cu sediul în Bucureşti, Bd. Dimitrie Pompei nr. 9, Sector 2, Platforma Pipera, încadrează urgent, conform Legii 12/1971, primitori distribuitori, paznici, economişti specialitate finanţe, contabilitate, economist (bărbat) specialist în probleme de retribuire, cu domiciliul stabil în Bucureşti.
● ICRA Bucureşti - Piaţa Cos­mo­na­u­ţi­lor nr. 8, Sectorul 1, încadrează conform Legii 12/1971: şefi de depozite, lucrători gestionari, lucrători comerciali, magazineri, maşinişti.

VÂNZĂRI
● Vând orgă electronică, sintetizator, Yamaha PSR 41, 5 octave, stereo, memorie.
● Vând cască integrală deosebită, carburatoare, motocicletă BMW, jantă Mercedes, vopsea Ford Albastru metalizat, picup Belcanto 3010.
● Vând Dacia 1300, după reparaţie capitală.

×
Subiecte în articol: special