x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Consumul alimentar, dat în grija cercetătorilor

0
25 Sep 2009 - 00:00




4. Caracterul dinamic, în continuă schimbare, al nevoilor de consum alimentar al populaţiei impune dezvoltarea corespunzătoare a cercetării ştiinţifice în următoarele direcţii:

a) în domeniul nutriţiei
- intensificarea cercetărilor privind nivelul şi structura alimentaţiei po­pu­laţiei, pe zone geografice, categorii de vârstă şi profesii, pentru a identifica diferitele abateri alimentare şi fundamenta măsuri de influenţare favo­rabilă a comportamentului de consum al populaţiei. Se vor realiza cercetări inter şi pluridisciplinare, printr-o continuă dezvoltare a colaborării între unităţile de cercetare ştiinţifică me­dicale, din agricultură, industrie alimentară şi comerţ;
Determinarea stării de nutriţie pe diferite grupe de populaţie, concomitent cu perfecţionarea metodelor şi tehnicilor de depistare precoce a tulburărilor de nutriţie;
- îmbunătăţirea metodelor de control a stării de igienă a produselor alimentare în vederea prevenirii bolilor provocate de folosirea unor alimente necorespunzătoare;
- determinarea ştiinţifică a valorii nu­tritive a produselor alimentare ob­ţinute din noi surse de materii prime sau prin aplicarea de tehno­logii noi;
- adaptarea permanentă a cerin­ţelor de alimentaţie ştiinţific determinate la evoluţia şi mutaţiile demogra­fice şi social-profesionale din ţara nostră, în strânsă legătură cu resursele agroalimentare;
- elaborarea unor modalităţi noi, mai eficiente, de educaţie sanitară şi de influenţare în sens favorabil a comportamentului alimentar al popu­laţiei.

b) în domeniul agriculturi
- aprofundarea şi amplificarea cer­cetărilor de genetică, fiziologie şi biochimie, pentru crearea de noi soiuri de hibrizi de cereale, plante tehnice, legume şi fructe, cu calităţi teh­nologice îmbunătăţite şi cu con­ţinut ridicat în substanţe nutritive;
- orientarea cercetărilor în dome­niul creşterii aimalelor spre obţinerea de rase care să realizeze producţii superioare şi cu un grad ridicat de eficienţă;
- reducerea efectelor poluante ale extinderii chimizării agriculturii asu­pra calităţii produselor agroalimentare.

c) în domeniul industriei alimen­tare
- crearea de noi tipuri de produse, cu conţinut echilibrat de proteine, lipide, glucide, vitamine şi elemente minerale, care să asigure o mai bună satisfacere a cerinţelor diversificate ale populaţiei, precum şi reducerea efortului de pregătire a alimentelor în vederea consumului. O atenţie specială se va acorda realizării de noi produse pentru alimentaţia copiilor de diferite vârste;
- perfecţionarea tehnologiilor de valorificare superioară a subtanţelor nutritive din materiile prime, precum şi de combinare şi consemrare a acestora;
- crearea de tehnologii pentru producerea de alimente din noi surse de materii prime din flora şi fauna ţării noastre, precum şi pentru prelucrarea unor noi resurse agroalimen­tare;
- realizarea de noi procedee tehnologice care să asigure evitarea poluării chimice şi biologice, corespunzătoare cerinţelor igienei alimentare;
- perfecţionarea şi crearea de echipamente industriale adaptate tehnologiilor moderne de fabricaţie;
- elaborarea unor metode moderne de urmărire, control şi decizie în procesele de producţie, cu efecte favorabile asupra parametrilor calitativi şi nutriţonali ai produselor;
- perfecţionarea sistemului de indicatori nutriţionali şi calitativi ai produselor alimentare.

d) în domeniul alimentaţiei pu­blice şi consumurilor colective
- conceperea de noi preparate culinare, în concordanţă cu cerinţele alimentaţiei ştiinţifice, asigurându-se o pondere corespunzătoare pentru legume, produse lactate, ouă, peşte, pastă făinoase, orez şi fructe;
- perfecţionarea tehnologiilor de prepararea produselor culinare, care să permită menţinerea valorii nutritive a materiilor prime;
- realizarea de noi utilaje şi ustensile de lucru, adaptate specificului activităţii în alimentaţia publică, în scopul îmbunătăţirii calităţii pre­paratelor culinare şi al creşterii productivităţii muncii în laboratoare şi bucătării.
Scînteia, nr. 12.407/ 1982
Citeşte mai multe despre:   special

Serviciul de email marketing furnizat de