4. Caracterul dinamic, în continuă schimbare, al nevoilor de consum alimentar al populaţiei impune dezvoltarea corespunzătoare a cercetării ştiinţifice în următoarele direcţii:
a) în domeniul nutriţiei
- intensificarea cercetărilor privind nivelul şi structura alimentaţiei populaţiei, pe zone geografice, categorii de vârstă şi profesii, pentru a identifica diferitele abateri alimentare şi fundamenta măsuri de influenţare favorabilă a comportamentului de consum al populaţiei. Se vor realiza cercetări inter şi pluridisciplinare, printr-o continuă dezvoltare a colaborării între unităţile de cercetare ştiinţifică medicale, din agricultură, industrie alimentară şi comerţ;
Determinarea stării de nutriţie pe diferite grupe de populaţie, concomitent cu perfecţionarea metodelor şi tehnicilor de depistare precoce a tulburărilor de nutriţie;
- îmbunătăţirea metodelor de control a stării de igienă a produselor alimentare în vederea prevenirii bolilor provocate de folosirea unor alimente necorespunzătoare;
- determinarea ştiinţifică a valorii nutritive a produselor alimentare obţinute din noi surse de materii prime sau prin aplicarea de tehnologii noi;
- adaptarea permanentă a cerinţelor de alimentaţie ştiinţific determinate la evoluţia şi mutaţiile demografice şi social-profesionale din ţara nostră, în strânsă legătură cu resursele agroalimentare;
- elaborarea unor modalităţi noi, mai eficiente, de educaţie sanitară şi de influenţare în sens favorabil a comportamentului alimentar al populaţiei.
b) în domeniul agriculturi
- aprofundarea şi amplificarea cercetărilor de genetică, fiziologie şi biochimie, pentru crearea de noi soiuri de hibrizi de cereale, plante tehnice, legume şi fructe, cu calităţi tehnologice îmbunătăţite şi cu conţinut ridicat în substanţe nutritive;
- orientarea cercetărilor în domeniul creşterii aimalelor spre obţinerea de rase care să realizeze producţii superioare şi cu un grad ridicat de eficienţă;
- reducerea efectelor poluante ale extinderii chimizării agriculturii asupra calităţii produselor agroalimentare.
c) în domeniul industriei alimentare
- crearea de noi tipuri de produse, cu conţinut echilibrat de proteine, lipide, glucide, vitamine şi elemente minerale, care să asigure o mai bună satisfacere a cerinţelor diversificate ale populaţiei, precum şi reducerea efortului de pregătire a alimentelor în vederea consumului. O atenţie specială se va acorda realizării de noi produse pentru alimentaţia copiilor de diferite vârste;
- perfecţionarea tehnologiilor de valorificare superioară a subtanţelor nutritive din materiile prime, precum şi de combinare şi consemrare a acestora;
- crearea de tehnologii pentru producerea de alimente din noi surse de materii prime din flora şi fauna ţării noastre, precum şi pentru prelucrarea unor noi resurse agroalimentare;
- realizarea de noi procedee tehnologice care să asigure evitarea poluării chimice şi biologice, corespunzătoare cerinţelor igienei alimentare;
- perfecţionarea şi crearea de echipamente industriale adaptate tehnologiilor moderne de fabricaţie;
- elaborarea unor metode moderne de urmărire, control şi decizie în procesele de producţie, cu efecte favorabile asupra parametrilor calitativi şi nutriţonali ai produselor;
- perfecţionarea sistemului de indicatori nutriţionali şi calitativi ai produselor alimentare.
d) în domeniul alimentaţiei publice şi consumurilor colective
- conceperea de noi preparate culinare, în concordanţă cu cerinţele alimentaţiei ştiinţifice, asigurându-se o pondere corespunzătoare pentru legume, produse lactate, ouă, peşte, pastă făinoase, orez şi fructe;
- perfecţionarea tehnologiilor de prepararea produselor culinare, care să permită menţinerea valorii nutritive a materiilor prime;
- realizarea de noi utilaje şi ustensile de lucru, adaptate specificului activităţii în alimentaţia publică, în scopul îmbunătăţirii calităţii preparatelor culinare şi al creşterii productivităţii muncii în laboratoare şi bucătării.
Scînteia, nr. 12.407/ 1982
Citește pe Antena3.ro