x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Copil frumos, adult minunat

Copil frumos, adult minunat

02 Noi 2009   •   00:00
Copil frumos, adult minunat
5344-105621-untitled1.jpgAm fost vecine şi colege de şcoală, aşa că ne petreceam destul timp împreună, mai întâi prin autobuzele cu care mergeam la şcoala de muzică şi apoi la clasa de vioară, unde, având aceeaşi profesoară, aveam din nou prilej să ciripim şi să ne zbenguim.


EXERCIŢIILE DE RESPIRAŢIE
A fost un copil cum nu vă puteţi închipui de frumos. Două codiţe lungi, şatene, un zâmbet fermecător şi nişte ochi mari cât lumea făceau să se întoarcă toate privirile după ea.

Viaţa a făcut să fim colege mult timp, din şcoala primară până la facultate şi apoi ca profesoare. Aşa că mi-o amintesc copiliţă, dar şi tânără studentă la Conservator. Am fost colege de cameră şi am asistat astfel la începuturile carierei ei de solistă. Iarnă sau vară, cald sau frig, dimineaţa la ora 6:00, când noi celelalte ne răsfăţam încă în dulceaţa somnului, Mihaela ieşea în holul căminului studenţesc şi, cu ferestrele larg deschise, făcea exerciţii de respiraţie.

Dintr-o dată, ca peste noapte, a răsărit Mihaela: cuceritoare, dăruită, talentată, deşteaptă. Fiecare succes nou înnobila universul muzicii uşoare româneşti. Fiecare piesă nouă devenea a doua zi a tuturor. Fiecare apariţie bucura suflete şi construia frumosul.
Noi, cei care o ştiam de mult, ne bucuram şi o însoţeam cu dragostea şi mândria noastră.
Eu, fiind tot buzoiancă, m-am dedicat profesora­tului. Am devenit, pentru 16 ani, directoarea liceului unde cândva mă jucam cu Mihaela prin clase. Ne întâlneam relativ des, adică de câte ori era acasă, la părinţi. Şi a venit o zi de noiembrie 1989. S-a spus atunci că Mihaela nu mai este. Căzuse o stea!


TURNEE ŞI APRECIERI
La concursul "Melodii 1984", "Să crezi în dragostea mea" obţine premiul I la Creaţie. Din acest moment, Mihaela Runceanu intră în categoria "grea" a muzicii uşoare româneşti devenind unul dintre interpreţii cei mai solicitaţi de compo­zitorii care urmau să-şi prezinte lucrările ca prime audiţii. Între 1 şi 30 iulie 1985 efectueză un turneu în Cuba (cu escală la Berlin), unde participă şi la Festivalul şi Concursul "Gala '85" (cu o melodie din repertoriul cubanez şi cu şlagărul "Să crezi în dragostea mea").

În vara anului 1986, Mihaela a participat la Festivalul de muzică de la Rostock, în fosta RD Germană, unde a avut un neaşteptat succes cu piesa "Marea" de Ionel Tudor.

A participat şi la Festivalul Mamaia cu melodiile "Cineva te iubeşte" (Al. Wilmany) şi "Voi ne-aţi promis cetăţi" (Horia Moculescu) - cântată în duet cu Adrian Daminescu. Între 1980 şi 1989, Mihaela Runceanu a cântat la câteva dintre cele mai renumite restaurante din Bucureşti, precum: Intercontinental, Bucureşti, Continental, Dorobanţi, Salonul spaniol, Melody. De asemenea, în fiecare vară, în timpul vacanţelor, Mihaela a avut contracte pe Litoral, numai la restaurante de lux (Barul Paradis din Jupiter).
Mariana Davidescu

×
Subiecte în articol: special