x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special De "Ziua recoltei" să crape, de invidie, duşmanii!

De "Ziua recoltei" să crape, de invidie, duşmanii!

de Alexandra Zotta    |    29 Oct 2009   •   00:00
De "Ziua recoltei" să crape, de invidie, duşmanii!
Sursa foto: /Agerpres

La sfârşit de octombrie, de regulă după ce agricultorii termină de strâns ultimele roade ale toamnei, în semn de mulţumire, se închină o masă îm­belşugată anului darnic ce se termină. În anii socialismului însă "Ziua re­coltei" devenise o sărbătoare na­ţi­o­­­nală, cu expoziţii agricole, defilări şi manifestaţii pe stadioane. În 1989, pentru sărbătorirea "Zilei recoltei" a fost ales judeţul Brăila. Acolo s-a de­pla­sat cuplul prezidenţial să în­mâ­ne­ze personal titlul de "Erou al Noii Revoluţii Agrare". De ce Brăila? Conform raportărilor, se obţinuseră cele mai mari producţii din istoria judeţului: 9.110 kg grâu şi secară, 7.509 kg orz, 6.324 kg floarea-soarelui, 6.300 kg soia, peste 30.000 kg porumb ştiuleţi în medie la hectar şi nu mai puţin de 503.000 tone de legume!


VIZITĂ ÎN COMUNELE JUDEŢULUI

Vizita cuplului Ceauşescu în judeţul Brăila a început încă de sâmbătă. Înainte de primirea oficială, "To­va­ră­şii" au făcut două popasuri în judeţ. Primul a fost la Întreprinderea Agricolă de Stat Urleasca, unde au fost în­tâmpinaţi de primul-secretar An­ton Lungu, iar al doilea în comuna Tudor Vladimirescu. Ambele s-au des­fă­şurat după tipar. Au fost în­tâm­pinaţi "cu bucurie" de locuitori ai co­munei şi ai localităţilor apropiate, veniţi "să le adreseze din inimă urări de bun venit, sănătate şi putere de muncă".

"Înalţii oaspeţi" au primit flori şi pâine cu sa­re. S-au purtat apoi "dialoguri" cu specialişti. Iar secretarul general al partidului a inspectat personal la­nu­ri­le de porumb. Şi nu orice lanuri, ci sole semănate cu porumb din soiul Fundulea 420, din care s-a asigurat o producţie preliminară de 24.700 kg la hectar!!! Cum altfel, când "ştiuleţii, câte 2 şi, uneori, chiar 3 pe planta înaltă şi viguroasă sunt bine dezvoltaţi, cu boabe pline, mari şi aurii"? După ce au străbătut într-o maşină deschisă co­mu­na Tudor Vladimirescu, s-au oprit pentru câteva clipe în centrul civic, unde le-au fost prezentate nivelul de dezvoltare şi rezultatele obţinute în comună.


PRIMA ZI LA BRĂILA

Primirea oficială în judeţ a avut loc pe platoul din faţa Întreprinderii de Utilaj Greu "Progresul", unde "mii şi mii de oameni purtau cu mândrie drapele tricolore şi roşii, portrete ale tovarăşului Nicolae Ceauşescu şi tovarăşei Elena Ceauşescu, pancarte cu urări la adresa partidului şi secretarului său general", a descris Scînteia atmosfera de întâmpinare. Militari şi membri ai gărzilor patriotice au prezentat onorul şi s-a intonat imnul de stat al RSR.

Conform protocolului, au primit şi aici pâine şi sare, au fost îmbraţişaţi de pionieri şi şoimi ai patriei bine controlaţi înainte, li s-au oferit flori şi s-au agitat pancarte. "Tovarăşii" au călcat apoi Întreprinderea Progresul, unde Nicolae Ceauşescu a primit raportul despre îndeplinirea planului, modernizarea utilajelor. A dat, la schimb, indicaţii.
Printre uralele şi ovaţiile oamenilor plasaţi pe traseu "să-şi exprime sentimentele de nemărginită recunoştinţă pentru marile prefaceri înnoitoare", Tovarăşii şi-au încheiat ziua la sediul Comitetului de Partid Brăila.
EXPOZIŢIA AGRICULTURII
Primul obiectiv din ziua de duminică a fost expoziţia agriculturii judeţului. Pe drum însă, din maşina deschisă pusă la dispoziţie, cuplul prezidenţial a urmărit semnele de viaţă nouă de pe principalele artere ale oraşului ("cadru arhitectonic complet nou şi de o reală frumuseţe"). La intrarea în expoziţie ("străjuită de un impunător arc de triumf"), tineri şi tinere în costume populare i-au întâmpinat pe Tovarăşi cu pâine rumenă, făcută chiar din recolta anului 1989 ("cea mai bogată din istoria agriculturii brăilene").

Împreună cu înalţi funcţionari din Ministerul Argiculturii, din Uniunea Naţională a Coope­rativelor Agricole de Pro­duc­ţie, primi-secretari şi specialişti, Ni­co­lae şi Elena Ceauşescu au admirat roadele toamnei. S-au prezentat date privind structura culturilor, modul de folosinţă a terenului, dinamica producţiilor vegetale şi animaliere şi stadiul lucrărilor de îmbunătăţire funciară. S-au purtat discuţii cu mi­nistrul Agriculturii şi cu membri din conducerea judeţeană, iar Nicolae Ceauşescu a făcut aprecieri şi observaţii, a stabilit sarcini pentru re­a­li­zarea planului. Pe lângă principalele standuri destinate culturilor de toamnă şi legumiculturii, au fost organizate spaţii expoziţionale destinate zootehniei şi sectorului de mecanizare - dotat cu tractoare şi maşini agricole utilizate în întreaga ţară la muncile câmpului. Un ultim sector a fost rezervat industriei mici şi celei alimentare.


"CEAUŞESCU ŞI POPORUL!"

Punctul culminant al "Zilei recoltei" a fost marea adunare populară de pe stadionul municipal ("împodobit sărbătoreşte").

Au fost chemaţi, cu mic, cu mare: agricultori, "oameni ai muncii" din unităţile industriale ale judeţului, cadre didactice, şcolari şi preşcolari, li s-au înmânat pancarte şi s-au repetat urale. Să vadă şi să moară de invidie duşmanii cât de iubit era Ceauşescu de întregul popor. Pentru certitudinea succesului, organizatorii au adus manifestanţi şi din afara judeţului. Veniţi cică din proprie iniţiativă! Ca invitaţi, au fost prezenţi primii-se­cretari ai comitetelor de partid ale judeţelor Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea şi membri din conducerea unor ministere şi organizaţii. Conform indicaţiilor de la repetiţii, la apariţia Tovarăşilor în tribuna oficială, mulţimea a izbucnit în ropote de aplauze şi urale. "S-a scandat cu însufleţire «Ceauşescu - PCR!», «Ceauşescu reales la al XIV-lea Congres!», «Ceauşescu şi poporul!», «Ro­mâ­nia a ales - socialism, pace, progres!»"
"PREFACERI ALE EPOCII DE AUR"
Adunarea a fost deschisă de Anton Lungu. După mulţumirile adresate cuplului pre­zi­den­ţial pentru onoarea de a sărbători "Ziua recoltei" în mijlocul brăilenilor, a prezentat "marile prefa­ceri ale Epocii Nicolae Ceauşescu" în judeţ. "Astăzi realizăm în numai şase zile întreaga producţie industrială a anului 1950. Producţia agricolă a sporit de 14 ori. Au fost create peste 55.000 de noi locuri de muncă, s-au dat în folosinţă mai mult de 70.000 de apartamente şi case noi, şcoli, centre de creaţie şi cultură.

Au apărut oraşe noi, centre industriale, a crescut continuu nivelul de trai material şi spiritual al locuitorilor." Au mai luat cuvântul Petre Perianu, directorul Întreprinderii Agricole de Stat Urleasca, Marinache Andronic, secretarul Comitetului de Partid de la Întreprinderea de Utilaj Greu Progresul Brăila, Marioara Ţigănuş, secretar al Comitetului Comunal de Partid şi primar al comunei Tudor Vladimirescu, Adrian Murgoci, director general al Combinatului de Fibre, Celuloză şi Hârtie Brăila. Cuvântarea lui Nicolae Ceauşescu a fost prezentată pe larg în întreaga presă românească. A fost întrerupt de aplauze şi urale de 25 de ori. La ieşirea de pe stadion, Nicolae şi Elena Cea­u­şescu au străbătut pe jos "un adevărat culoar viu format de mulţimea de locuitori ai Brăilei, care le-au exprimat din nou cele mai calde sentimente, bucuria de a-i fi primit ca oaspeţi dragi, mândria de a fi părtaşi la aceste momente memorabile din viaţa oraşului şi judeţului lor". A fost ultima sărbătoare naţională a  recoltei din România. Şi ultima vizită a lui Ceauşescu la Brăila.

×
Subiecte în articol: special