x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Echipele din Divizia A îşi primeneau loturile cu jucători din judeţ

Echipele din Divizia A îşi primeneau loturile cu jucători din judeţ

de Marius Mihalcea    |    27 Ian 2009   •   00:00

Nici pe departe spectaculoasă, cam­pania de achiziţii a formaţiilor din primul eşalon fotbalistic al ţării la jumătatea sezonului 1988-1989 s-a încadrat şi ea în tiparul acelor ani.



La vremea respectivă, cele mai multe dintre divizionarele A se alimentau cu jucători din pepiniera proprie, atunci centrele de copii şi juniori fiind parcă mai productive decât sunt în prezent, de la formaţiile din judeţ care activau în eşaloanele inferioare şi, într-o măsură ceva mai mică, de la suratele cu care se aflau în competiţie directă. Excepţia de la re­gu­lă o făceau privilegiatele vremii, Steaua, Dinamo şi, parţial, Victoria, Fla­căra Moreni şi FC Olt, care, prin mij­loace nu totdeauna ortodoxe, luau tot ce era mai bun de la celelalte echi­pe din Divizia A. În general aceş­tia erau însă tot jucători tineri, de perspectivă, şi mai puţin fotbalişti consacraţi.

În aceste condiţii, perioadei de mar­cat i se alocau în presă, în urmă cu 20 de ani, spaţii incomparabil mai mici decât în prezent, când transfe­ru­­rile de jucători ţin adesea prima pa­gi­nă a ziarelor de specialitate. Mai mult decât atât, această activitate, care constituie sarea şi piperul mi­cro­biştilor în pauza competiţională, era tre­cută la "şi altele".

Câteva exemple în acest sens: "FC INTER SIBIU. Sub ba­gheta tehnică a aceluiaşi cuplu de an­trenori, Constantin Ardelean – Viorel Hizo, formaţia care a ocupat un lău­da­bil loc 4 în clasamentul turului, s-a reunit la 5 ianuarie. După obiş­nuitul control medical, antrenamen­tele se vor desfăşura în localitate, pâ­nă la 14 ianuarie, dată la care lotul si­bi­e­nilor va urca la Păltiniş, unde ac­centul va fi pus pe pregătirea fizică. «Nu vrem să precupeţim nici un efort – afirma antrenorul Constantin Ardeleanu – astfel ca în returul campionatului, printr-o comportare foar­te bună, să ne menţinem în grupul echipelor fruntaşe». Lotul a fost completat cu câţiva jucători tineri de pers­pectivă, care s-au impus la echipe de categorie inferioară de pe raza ju­deţului Sibiu. Este vorba de Hila şi Cio­rogaru, de la Carpaţi Mârşa, şi de Lun­gu, de la Mecanica CSU Sibiu", relata ziarul Sportul în urmă cu 20 de ani.  "

SC BACĂU. Grăbiţi, bă­căua­nii s-au re­u­nit la 4 ianuarie. Între 11 şi 25 ianua­rie, conform obiceiului, antrenamen­tele se vor desfăşura tot la Slăni­cul Moldovei. Lotul a fost completat cu Sandu Florin de la divizio­nara C Vii­torul Vaslui. A primit dezlegarea Andronic". Despre multe alte transferuri ale vremii microbiştii aflau însă din ru­brica "Priviri spre eşalonul secund". Astfel, de la Gloria Bistriţa, pe atunci în seria a III-a a Diviziei B, făceau pa­sul în primul eşalon jucă­torii Trâm­bi­ţaş, la Sportul Studenţesc, şi Şuva­gău, la FC Olt, de la Tractorul Braşov (seria a II-a), plecau la FCM Braşov Du­mitriu şi Rizea, Metalul Bocşa (seria a III-a) îl dădea Corvinului Hunedoara pe Emil Marian, iar Universitatea Cra­iova îşi primenea lotul cu cinci jucă­tori de la Electro­putere Craiova (seria a II-a), şi anume Boldici, Olaru, Barbu, Calafeteanu şi C. Stoica.

Una dintre marile echipe ale vremii, Dinamo Bucureşti, a fost foarte activă pe piaţa transferurilor la începutul lui ’89, în Ştefan cel Mare poposind, printre alţii, Colceag şi Jelea, ambii de la Uni­rea Focşani, din seria I a Diviziei B, Gheorghiu, de la Politehnica Iaşi (se­ria I), şi Mitici, de la Petrolul Ploieşti (seria I). Alţi jucători care au ajuns din eşa­lonul secund în lumina reflectoa­relor primei divizii în ianuarie 1989: Bănică Oprea (de la Metalul Mangalia – seria I, la FC Farul Constanţa), Adrian Negrău (de la UTA Arad – seria a III-a, la Steaua Bucu­reşti), Tăchescu, Tra­ciu, Ivaşcu şi Vasi­liuc (toţi de la Spor­tul "30 Decembrie" – seria a II-a, la Spor­tul Studenţesc), Lungu (de la ICIM Braşov – seria a II-a, la FCM Bra­şov), Muşat (de la Dacia Piteşti – seria a II-a, la FC Argeş), Tulba (de la FC Ma­ramureş Baia Mare – seria a III-a, la FC Olt), Bondoc (de la CS Târgovişte – seria a II-a, la Sportul Studenţesc) şi Istode (de la FCM Progresul Brăila – seria I, la Victoria Bucu­reşti).

Tot în prima lună a anului 1989, mai mulţi jucători din Divizia A, în mare parte tineri care nu au reuşit să se impună imediat la echipele lor, au fost expediaţi în Divizia B, pentru rodaj. Câteva nume care au urmat acest traseu: Vasile Ştefan (de la FCM Braşov la Tractorul Braşov), Balaur II ( de la FC Argeş la AS Drobeta Turnu Severin), Păun ( de la Universitatea Craiova la AS Drobeta Turnu Severin), Postolache şi Dragomir ( de la Rapid Bucureşti la Metalul Bocşa), Brumaru şi Drăghici (de la FC Bihor la Unirea Alba Iulia), Răduţă şi Răduţoiu (de la Sportul Studenţesc la Dunărea Călă­raşi, Cosma (de la FC Inter Sibiu la
Gaz Metan Mediaş), Dimitrache şi Oprean (de la Dinamo Bucureşti la Unirea Focşani), M. Marcel, Gheoacă şi Dan Ionescu (toţi de la FC Argeş la Dacia Piteşti) şi Ştefan Popa (de la Rapid Bucureşti la Armătura Zalău).

Fostul băcăuan Costel Solomon s-a afirmat la Victoria ● Foto: Revista Sport

×
Subiecte în articol: special jucatori seria