Conştienţi de serviciile aduse regimului de artişti, liderii comunişti i-au tratat la modul privilegiat. Legea naţionalizării i-a afectat şi pe unii artişti, care, după ce s-au pomenit cu bunurile confiscate, s-au adresat direct lui Gheorghiu-Dej. Paul Sfetcu, fostul şef de cabinet al liderului comunist, povesteşte în amintirile sale două dintre audienţele pe această temă.
Cântăreaţa de muzică populară Maria Latăreţu a solicitat o audienţă la Gheorghiu-Dej pentru scoaterea de sub efectul Legii naţionalizării a unei case din Târgu-Jiu, fosta proprietate a sa.
"După audienţă, povesteşte Sfetcu, Gheorghiu-Dej a dispus actele de retrocedare a imobilului, remarcând: «Este vorba de un abuz, întrucât cântăreaţa a agonisit banii pentru casă din arta sa, nu exploatând forţa de muncă străină. Trebuie să-i facem dreptate".
Şi naistul Fănică Luca a recurs la cel mai înalt scaun de judecată pentru scoaterea de sub efectul Legii naţionalizării a celor trei apartamente pe care le avea şi... pentru a i se acorda râvnitul, pe atunci, titlu de "artist al poporului".
După ce-a fost informat de doleanţele artistului, Gheorghiu-Dej, relateaza Sfetcu, a decis următoarele: "Îmi voi face timp să stau de vorbă cu el, dar lui să nu-i spui aşa ceva. Apartamentele nu le-a făcut prin exploatarea muncii altor oameni şi de aceea poate îi vom înapoia unul în proprietate. Pe celelalte două nu pot, deoarece când le-a construit sau cumpărat, a avut de gând să le speculeze prin închiriere. În ceea ce priveşte acordarea titlului de «artist al poporului», cererea nu-i va fi satisfăcută".
Episodul întâlnirii cu Fănică Luca a fost povestit ulterior de Gheorghiu-Dej, respectând, fireşte, registrul stilistic "colorat" al maestrului:
"Când autoturismul care-l aducea pe Fănică Luca a intrat pe poartă, am fost anunţat şi am ieşit pe prispă. El a coborât din automobil, a văzut căsuţa şi nu casa mare în care locuiesc. M-a salutat, dar cu ochii dă roata curţii. Cum nu vedea decât căsuţa şi copacii, s-a descumpănit. L-am invitat să intre înăuntru. Aici, altă surpriză! O simplă cameră în care se afla un pat de campanie, o masă, patru scaune şi un dulap pentru haine. Văzând «sarăcia» locuinţei, Fănică Luca m-a întrebat: «Aici locuieşti, bulibaşo?». Am răspuns afirmativ. Fănică, cam buimăcit sau poate din şiretenie, a remarcat: «Aoleo, bulibaşo, mânca-ţi-aş p..., pai eu stau mai bine ca matale!»".
Citește pe Antena3.ro