x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special FC Farul, salvată de Gheorghe Constantin

FC Farul, salvată de Gheorghe Constantin

de Marius Mihalcea    |    25 Aug 2009   •   00:00
FC Farul, salvată de Gheorghe Constantin
Sursa foto: Revista Sport/

Revenită în Divizia A după o pauză de cinci ani, gruparea de pe Litoral a terminat campionatul '88-'89 pe un neaşteptat loc 9. Farul nu a avut însă nici pe departe un parcurs liniar, finalul turului extrem de slab făcut de trupa pregătită de Emanoil Haşoti şi Ion Constantinescu gă­sindu-i pe "marinari" în subsolul clasamentului, tocmai pe poziţia a 17-a.

În pauza de iarnă, cu spectrul unei noi retrogradări în faţă, conducerea clubului l-a destituit pe Haşoti, tehnician cu vechi state în serviciul fotbalului constănţean, şi a apelat la serviciile lui Gheorghe Constantin, unul dintre cei mai re­putaţi antrenori din România acelor vremuri. De altfel, un an şi jumătate mai târziu, mai precis în vara lui '90, după turneul final al CM din Italia, Gheorghe Constantin, recomandat de vasta sa experienţă com­pe­tiţională, avea să fie instalat de şefii FRF în funcţia de se­lecţioner al echipei naţionale, unde, e drept, n-a prins decât două me­ciuri oficiale, ambele pierdute, 1-2 cu Scoţia, la Glasgow, şi 0-3 cu Bulgaria, la Bucureşti, în preliminariile CE 1992.

Până să-i succeadă însă lui Eme­ric Ienei la cârma primei reprezentative, Constantin şi-a făcut cu vârf şi îndesat treaba la Farul, în returul stagiunii '88-'89. "Adunând 20 de puncte în a doua parte a campiona­tului, FC Farul (locul 6 în clasamentul returului) a acces în prima ju­mătate a ie­rarhiei finale, lucru mai puţin obişnuit pentru o nou-promovată, echivalent şi cu cea mai bună performanţă a sa din ultimii 15 ani!", nota ziarul Sportul în urmă cu 20 de ani în cadrul tradiţionalei retrospective de la finalul campionatului, intitulată "Divizionarele A, la ora bilan­ţului".

Aventura lui Constantin pe banca tehnică a constănţenilor nu a pornit însă sub cele mai bune auspicii, subţirimea lotului de jucători producându-i cele mai mari griji. "Un singur nume nou (Bănică Oprea de la Metalul Mangalia) părea cu totul insuficient, mai ales în condiţiile în care trei oameni de bază dispăreau din «formulele» returului: Bârboră, operat de menisc şi nerefăcut, Nedelcearu, retras de la echipă, şi Zahiu, nimeni altul decât golgeterul cu 21 de goluri din sezonul trecut, cel care punctase de patru ori şi în turul Diviziei A!

Primii nu au mai jucat deloc, în timp ce Zahiu, cu numai trei apariţii (necon­vin­gătoare) în retur, a fost ca şi inexistent. Mai mult decât atât, Ştefan Petcu, poate cel mai dotat component al lotului, ca să nu mai vorbim de experienţă, cu doar şapte meciuri în sezonul de primăvară, acuzase deja o vădită scădere a capa­cităţii de efort, ca şi a tonului psihic. De ase­menea, Funda, 10 prezenţe după întrerupere, deşi se anunţa în mare formă la un moment dat, avea să-şi diminueze serios randamentul în urma unor probleme de sănătate nerezolvate la timp", a evidenţiat ziarul Sportul problemele cu care s-a confruntat Constantin în pauza dintre tur şi retur.

În ciuda tuturor acestor neajunsuri, Farul a arătat în retur mult mai bine decât în prima parte a campionatului, fapt demonstrat de cele cinci victorii consecutive obţinute pe teren propriu şi de punctul scos la Bacău (0-0). Iar unui scurt respiro la Constanţa (0-0 cu Oţelul) i-au urmat alte trei succese în patru partide, între care şi un 3-2 cu "europeana" Flacăra Moreni. În fine, tot ca o confirmare a unui sezon de primăvară excelent a stat chiar şi înfrângerea, 0-2, cu Steaua, în Ghencea, după 0-0 la pauză, după o prestaţie a constănţenilor unanim apreciată. La capitolul critici, lucru mai puţin obişnuit în acele vremuri, conducerea Farului a fost găsită vinovată de "foarte slaba preocupare pentru recuperarea jucătorilor accidentaţi, fapt greu de explicat la nivelul unui asemenea club. Cazul lui Bârboră, care a fost nevoit să se ocupe singur de operaţia sa la genunchi, este edificator".    


Linia de clasament
9. FC Farul    34    14    4    16    36-48    32 p

● Puncte realizate pe teren propriu: 24 (a pierdut câte 2 p la Steaua, FC Bihor, FC Argeş şi Dinamo, câte 1 p la SC Bacău şi Oţelul).
● Puncte obţinute în deplasare: 8 (câte 2 p la Oţelul, Rapid şi ASA Târgu-Mureş, câte 1 p la FCM Braşov şi SC Bacău).
● Golgeterii echipei: Marian Popa - 8 goluri, Zahiu - 4, Bârboră, Tătăran, R. Manea, Şt. Petcu (2 din 11 metri) - câte 3, Tufan, Iovănescu, Mustacă, Bănică Oprea - câte 2, Nedelcearu, T. Iovan, Dorobanţu, Funda - câte 1.
● Jucători folosiţi: 22; Cămui - 34 de meciuri, T. Iovan, Marian Popa - câte 31, Al. Popovici, Tătăran - câte 30, Iovănescu - 29, Anton - 28, Tufan, M. Dumitru - câte 24, Mustacă - 23, Funda - 22, Dorobanţu, Şt. Petcu - câte 20, R. Manea - 17, Dinu - 16, Nedelcearu - Zahiu - câte 14, Bănică Oprea - 10, Bârboră - 9, Gârjoabă - 7, V. Crăciun - 3, Băjenaru - 2.
● Media notelor echipei: 6,23.
● Media notelor jucătorilor (pe baza a minimum 22 de jocuri): 1-2. Anton, Tătăran 6,58; 3. Al. Popovici 6,50.
● Cartonaşe galbene: 39 (15 suspendări) - 12 jucători (cele mai multe: Al. Popovici, Tătăran, M. Popa, Nedelcearu - câte 5).
● Cartonaşe roşii: nici unul
● A beneficiat de 5 lovituri de la 11 metri: 2 transformate (ambele de Şt. Petcu), 3 ratate (Şt. Petcu 2, T. Ivan); a fost sancţionată cu 7 penalty-uri (6 transformate, unul ratat).

×
Subiecte în articol: special