x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Forumul Civic a declanşat greva generală

Forumul Civic a declanşat greva generală

27 Noi 2009   •   00:00



Praga, luni, 27 noiembrie
La amiază, orice activitate înce­tea­ză. Claxoane, sirene, clopote, zur­gă­lăi... tot ceea ce poate emite un sunet se înviorează. Greva generală decretată de Forumul Civic capătă aspectul unui concert de muzică contemporană, nu neapărat foarte armonioasă, dar veselă. În toate oraşele se for­mea­ză coloane care defilează pentru liber­tate şi alegeri libere.

Cel puţin şase mi­lioane de oameni (dintr-o populaţie de cincisprezece milioane) participă la acţiunea ce devine un fel de refe­rendum, în care încetarea lucrului serveşte drept buletin de vot. Cu o majoritate zdrobitoare, ţara susţine Forumul Civic, în opinia căruia greva "afirmă refuzarea unor noi umilinţe şi a unor noi distrugeri ale ţării de către reprezentanţii unui Partid unic, care îşi apropie în permanenţă rolul conducător". Zdenek Mlynar se pre­găteşte să comenteze evenimen­tele pentru televiziunea ungară.

Un telefon primit de la Pavel Kohout, scriitor ceh emigrat, ca şi el, la Viena îi întrerupe firul reflecţiilor. Kohout tocmai a vorbit la telefon cu amba­sa­dorul Cehoslovaciei în Austria, iar acesta, extrem de amabil, şi-a oferit servicii­le scriitorului: "Dacă aveţi ne­voie de ceva, orice, nu ezitaţi să apelaţi la mine...". Mlynar îl sună imediat pe ambasador, pentru a-i cere auto­ri­za­ţia de-a se întoarce în ţară.

"Trebuie să solicit acordul tovarăşului Ur­ba­nek", răspunde diplomatul. Noul prim-se­cretar acceptă. Ba mult chiar: ordonă ambasadei sale din Viena să pună la dispoziţia politologului o maşină. Mlynar, care fusese deposedat de cetăţenia sa de către Husak, soseşte la Praga la 27 noiembrie, la miezul nopţii, cu o maşină a corpului diplomatic condusă de un şofer şi îşi sună soţia de la o cabină telefonică.

Pavel Kohout şi Pavel Landovsky se întorc în aceeaşi zi în Capitală, unde întâlnirea cu vechii prieteni este destul de agitată: nu e vremea felicitărilor reciproce, ci a acţiunii.
Christian Duplan, Vincent Giret, Viaţa în roşu. Nesupuşii. Varşovia, Praga, Budapesta, Bucureşti, vol. IV, Bucureşti, Editura Nemira, 2000, p. 226-227

×
Subiecte în articol: special