x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Generalul Victor Stănculescu prezenta lista secretă cu cele mai noi tipuri de tehnică militară românească

Generalul Victor Stănculescu prezenta lista secretă cu cele mai noi tipuri de tehnică militară românească

de dr. Petre Opriş    |    08 Oct 2009   •   00:00

În perioada 24-27 aprilie 1989, generalul-locotenent Victor Stăn­cu­les­cu, prim-adjunct al ministrului Apărării Naţionale şi şef al Departamentului pentru Producţia de Apă­rare şi Înzestrare a Armatei, a participat la cea de-a 39-a şedinţă a Con­siliului Tehnico-Militar al For­ţe­lor Armate Unite.

Înainte de ple­ca­rea sa la reuniunea din Polonia, acesta a primit un mandat de la Ni­colae Ceauşescu şi generalul-co­lo­nel Vasile Milea, în care s-a men­ţionat faptul că România era de acord cu "recomandarea (Consiliului Tehnico-Militar - n.r.) pentru înzestrarea armatelor (din statele membre ale Organizaţiei Tratatului de la Varşovia - n.r.) cu 24 de tipuri noi de tehnică, adaptarea parametrilor tactico-tehnici, metodi­celor de încercări şi lucrărilor de cercetare finalizate pentru încă 24 de noi categorii. Din acestea, opt tipuri noi de tehnică au fost rea­lizate în ţara noastră".

La aceeaşi reuniune, generalul-locotenent Victor Stănculescu a fost de acord cu recomandările Con­si­liului Tehnico-Militar al Forţelor Armate Unite privind "moder­ni­zarea tancu­ri­lor T-72 şi urgentarea acestor lucrări la tancurile T-55 A", precum şi "rea­li­zarea unui complex automatizat de perspectivă pentru conducerea focului artileriei". Cu acel prilej, prim-ad­junctul mi­nis­trului român al Apărării Naţionale a solicitat "acordarea specializării, transmiterea de licenţe şi colaborarea în producţia unor elemente de modernizare" la cele două tipuri de tancuri menţionate.

Totodată, generalul-locotenent Victor Stănculescu a comunicat faptul că autorităţile de la Bucureşti erau de acord să prezinte propria versiune a aruncătorului de gre­na­de automat cal. 40 mm în anul 1989, într-un poligon de încercări din România.

De asemenea, prim-adjunctul ministrului Apărării Naţionale a luat act de informările prezentate la reuniunea Consiliului Tehnico-Mi­litar, referitoare la organizarea producerii în comun a armamentului şi tehnicii militare în SUA, RFG, Italia şi Grecia.

Publicăm, în continuare, lista secretă cu cele mai noi tipuri de tehnică militară românească, pre­zen­tată de generalul-locotenent Vic­tor Stănculescu la cea de-a 39-a şedinţă a Consiliului Tehnico-Mi­litar al Forţelor Armate Unite (24-27 aprilie 1989).


Anexă - 8 aprilie 1989
Lista cu noile tipuri de tehnică militară românească, recomandate pentru a intra în înzestrarea ar­ma­telor statelor membre ale Or­ga­ni­zaţiei Tratatului de la Varşovia.

Secret Exemplar nr. 1
Lista cu noile tipuri de tehnică militară realizate în RS România şi recomandate în înzestrarea ar­ma­telor statelor participante la Trata­tul de la Varşovia
Maşina de luptă a infanteriei;
Tractor de evacuare şi reparaţii pe roţi pentru transportoare amfibii blindate;
Simulator, asistat de calculator, pentru instruirea echipajelor de pe tancuri;
Instalaţii numerice de selecţie a ţintelor aeriene mobile pentru trei tipuri de staţii de radiolocaţie;
Receptor radio clasa a III-a;
Receptor radio clasa I, pe unde ultra­lungi, lungi, medii şi ultrascurte.
De asemenea, au fost stabiliţi parametrii tactico-tehnici pentru aparatura de alarmare.
RD.380/1989

×
Subiecte în articol: special