Aşa i-a numit doctoriţa constănţeancă Rodica Mătuşa pe copiii bolnavi de SIDA. La începutul lui 1989, mai mult de jumătate din copiii bolnavi de SIDA din întreaga Europă se aflau în România. Nici o ştire oficială nu apărea pe-atunci despre aceşti copii ori despre alţi români infectaţi cu virusul HIV.
Nici măcar doctorii nu aveau informaţii despre cumplita boală ce intrase în România via Portul Constanţa. Focarul bolii a fost localizat la Constanţa abia după ce medicii din oraş au fost anchetaţi în legătură cu decesul a 88 de sugari în luna martie a anului 1988.
"Prin 1988-1989, noi, doctorii, ne puneam mereu întrebări de ce ne mor atâţia copii mici, a povestit doctoriţa Rodica Mătuşa. Eram aceiaşi doctori, ni se părea că punem diagnosticul corect, că îi tratăm bine, în limita posibilităţilor pe care le aveam. Atunci, de ce? (...) Nu ştiu cine a dat indicaţia să fie testaţi HIV toţi copiii din leagăne. (...) Rezultatul a fost năucitor: peste jumătate din copiii abandonaţi în leagăne erau seropozitivi".
La începutul lui 1989, "îngerii nimănui" din Constanţa erau internaţi – la secret – în secţiile contagioase şi psihiatrie ale spitalului.
Citește pe Antena3.ro