Cea de-a 11 etapă a Diviziei A avea să aducă primul şoc major al turului de campionat. La Craiova, în faţa a aproximativ 45.000 de spectatori care luaseră cu asalt "Centralul", Universitatea avea să se impună în faţa lui Dinamo cu 1-0, graţie golului marcat de Gigi Ciurea în minutul 34.
Privită de acum, performanţa nu pare ieşită din comun, dar partidele cu formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare depăşiseră de multă vreme spaţiul terenului de joc. "Alb-roşii" erau reprezentanţii temutului Minister de Interne, aflându-se sub directa protecţie a şi mai temutului Tudor Postelnicu, iar presiunile şi influenţele înainte de meciuri constituiau un mod de lucru pentru clubul bucureştean.
Deloc iubită nici pe atunci în Oltenia, Dinamo avea să se convingă repede de tensiunea cu care craiovenii aşteptau meciul. Antrenorul Universităţii din acea perioadă, Sorin Cârţu, îşi aminteşte că Ioan Andone, titular în defensiva "câinilor", s-a speriat când a văzut reacţia spectatorilor încă de la încălzire. "Dinamo a venit la Craiova la trei zile după ce ridiculizase în Ştefan cel Mare pe Panathinaikos, cu 6-1, aşa că nu se gândea nimeni că vor avea probleme la Craiova.
Mai mult decât atât, în ultimii ani de dinainte de '89, Universitatea nu prea mai îşi propunea să-i pună probleme lui Dinamo, iar Craiova devenise un loc unde se dădeau puncte. Cu toate acestea, în acelaşi tur noi dădusem deja un semnal de independenţă, învingând Victoria, echipa Securităţii, chiar la Bucureşti, iar rezultatul a fost că la meciul cu Dinamo tribunele gemeau de lume cu mai mult de o oră înainte. Ţin minte că am vorbit cu Andone atunci, iar el era absolut şocat de atmosfera de pe stadion, cică niciodată nu mai văzuse aşa ceva", a spus Cârţu.
După cum îşi aminteşte tehnicianul, meciul a avut o istorie aparte. "Primele cinci minute nu s-a jucat fotbal absolut deloc, ci au fost numai intrări tari, faulturi, scrâşnete de tibii şi jucători rămaşi pe gazon. După aceea s-a mai liniştit atmosfera cât de cât, iar partida a devenit una foarte bună. Dinamo avea o linie de mijloc absolut colosală, cu Lupescu, Sabău, Mateuţ şi Lupu, evoluând în 4-4-2. Cred că aici a stat cheia victoriei noastre, deoarece i-am cerut lui Bica să-i facă marcaj om la om pe teren lui Mateuţ, care era într-o formă senzaţională atunci. N-a mişcat mai deloc, iar Gică Popescu, Săndoi şi Adrian Popescu s-au descurcat excelent tot meciul. A dat gol Ciurea, iar după pauză Dinamo a venit peste noi, dar n-au avut ocazii mari", a mai zis "Sorinaccio".
Victoria Universităţii l-a iritat din cale afară pe Mircea Lucescu. După meci, antrenorul dinamovist s-a supărat pe Sorin Cârţu, căzându-i greu faptul că fusese învins de un tehnician care de abia deprindea tainele meseriei: "A fost foarte supărat, nici n-a vrut să mai stea de vorbă cu mine. Pe undeva îl înţeleg, că îl bătuse un puşti în ale antrenoratului. La câteva zile mai târziu, după ce naţionala României s-a calificat la Campionatul Mondial după partida cu Danemarca de la Bucureşti, ne-am nimerit între patru ochi şi am stat de vorbă.
Lucescu mi-a reproşat că ne-am bătut aşa tare cu ei ca să tragem pentru Steaua. I-am spus atunci: «Nea Mircea, să vezi cum o să joc şi cu Steaua şi după aia să-mi baţi obrazul, dacă o fi cazul». După cum se ştie, ne-am dus pe Ghencea şi am bătut cu 2-1. A doua zi m-a sunat Mircea Lucescu, care şi-a cerut scuze pentru ce mi-a zis după meciul cu Dinamo". Totodată, tehnicianul îşi aminteşte că după victoria cu Dinamo n-au urmat nici un fel de represalii, lucru destul de ciudat. "Dinamo era Dinamo. Aveau metodele lor atât înainte de meciuri, cât şi după ele. Puteau să-ţi facă probleme, sunau acasă, te ameninţau că există nu ştiu ce dosare despre tine, că ştiau că mai aduceam şi noi un video sau o cafea de prin deplasări, genul acesta de lucruri. De data asta, n-am simţit nimic. Cred că au fost presiuni înainte de meci, dar la mine n-au ajuns. Mai important a fost faptul că nu s-a întâmplat nimic rău după ce a trecut meciul", a mai povestit Sorin Cârţu.
● UNIVERSITATEA: Boldici - Mănăilă ('80 C. Gheorghe), Gh. Popescu, Săndoi, Ad. Popescu - Ciurea, N. Zamfir, Bica, Olaru - P. Badea, Pigulea ('61 Neagoe). Antrenor: Sorin Cârţu.
● DINAMO: Stelea - Mihăescu ('67 Doboş), Andone, Rednic, Klein - Lupescu, Sabău, Mateuţ, Lupu - Vaişcovici ('42 D. Timofte), Răducioiu. Antrenor: Mircea Lucescu.