x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special "Libertatea pe care o are Biserica Ortodoxă este rău înţeleasă"

"Libertatea pe care o are Biserica Ortodoxă este rău înţeleasă"

15 Aug 2009   •   00:00

Tovarăşe viceprim-ministru al Guvernului Este regretabil că nu toţi cetăţenii acestei frumoase ţări pun umărul la ridicarea nivelului de trai şi al civilizaţiei, la îmbunătăţirea relaţiilor sociale dintre oameni, la înlăturarea ideilor retrograde, unele străine de spiritul neamului românesc.

Vom încerca să arătăm câteva cauze esenţiale care confirmă cele de mai sus, pentru că luându-se măsurile necesare se va curma răul de la rădăcină.

În primul rând, libertatea pe care o are Biserica Ortodoxă este rău înţeleasă şi pusă în practică de conducătorii acesteia. Fastul - a se citi bogăţia - consilierilor de la Mitropolia Bucureştilor aduce aminte de fastul de la curţile împăraţilor bizantini. Majoritatea consilierilor au cel puţin o  maşină (proprietate personală), toţi au video, casă sau apartament proprietate  pe lângă casa parohială. Îşi pot permite acest lux deoarece la numiri şi transferuri de preoţi sumele sunt de la 50.000 la 150.000 lei. Consilierul economic Dragnea G. o are ca enoriaşă pe sora Tovarăşului Preşedinte, D-na Mariana, în numele căreia, acesta, face multe afaceri - ameninţări, intimidări etc.

Tinerii preoţi de la sate cum să urmeze exemplul superiorilor? Cum să facă faţă jegmănelilor consilierilor? Luând la rândul lor de la enoriaşi? Toate aceste cauze sunt exploatate la maximum de cultele neoprotestante prin câştigarea de adopţii şi proliferare.

Cel mai tragic este faptul că Departamentul Cultelor care ar trebui să preîntâmpine aceste carenţe, trec cu vederea tot ce se întâmplă. Tov. Preşedinte Cumpănaşu s-a izolat în cabinet consolându-se cu câte o sticlă de whisky primit de la consilieri, episcopul Nifon şi rectorul Voicu C. de la Sibiu, în compania d-lor directori Negoi şi Leon Toader, lăsând mână liberă, pentru acţiune tov. Crăciunescu, care şi-a făcut în Cotroceni o vilă cu materiale de la Mitropolie, fiind înzestrat şi cu două maşini personale.

Au fost angajaţi, cu acordul tov. Crăciunescu, funcţionari la Mitropolie persoane care, deşi erau membri de Partid, au dat declaraţii false, că nu sunt pentru a putea fi angajaţi, exemple: Mănăilă G., Lodroman, Rădulescu H. etc. Revizorul C.F.I. Hanganu Marcel, a  descoperit la fa­brica de lumânări un plus de un milion lei, motiv pentru care l-au de­ta­ş­at fiind "necorespunzător", suma fiind împărţită în trei: Crăciunescu, Popescu Octavian şi Dragnea.

Acestea sunt doar câteva aspecte care sunt în sânul Bisericii, dar care lezează societatea, fiind contrare năzuinţelor şi aspiraţiilor poporului român. De aceea este necesară luarea de măsuri urgente pentru a nu împiedica bunul mers al societăţii.
În numele unui grup de români adevăraţi!
Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR - Cabinetul Ion Dincă, dos. nr. 2/1982

×
Subiecte în articol: special