Când l-am intervievat pe Corneliu Mănescu se împlinise un deceniu de la difuzarea "Scrisorii celor şase". Discutând despre ea, i-am spus că într-un interviu anterior (reeditat de Editura Compania, în 2006, cu titlul "Partea lor de adevăr") Alexandru Bârlădeanu afirmase că "materialiceşte" nu a existat acea scrisoare ("Nu a fost adică nici o hârtie pe care să o fi semnat cei care s-au numit semnatarii ei", zisese el.)
"Scrisoarea a fost un «gentleman-agrement» – o înţelegere, a confirmat Corneliu Mănescu surprinzătoarea (pentru mine) afirmaţie a lui Bârlădeanu. Nu a existat un text cu semnăturile noastre pe el. Textul adus de Apostol trebuia refăcut în funcţie de observaţiile aduse. Avusese loc un congres pe tema drepturilor omului şi Apostol a dat textul lui Brucan."
Fostul ministru de Externe al României şi preşedinte al celei de-a XXII-a sesiuni ONU l-a confirmat pe Alexandru Bârlădeanu şi în afirmaţia că iniţiatorul protestului nu fusese Brucan, ci Gheorghe Apostol. "Pentru mine, iniţiativa aparţine lui Apostol, a afirmat Corneliu Mănescu. Când Apostol a discutat cu mine, eu eram pe locul patru. Adică el discutase cu Brucan, cu Bârlădeanu şi cu Pârvulescu. Am fost de acord cu toţi cei pe care mi-i comunicase Apostol. Cu Bârlădeanu fusesem întotdeauna în relaţii apropiate, cu Brucan lucrasem la o revistă, Dacia Nouă, când mă ocupam de politica externă. Apostol mi-a zis şi de Mircea Răceanu. El mi-a spus că e ilegalist."
Ca şi Bârlădeanu, Mănescu nu-l cunoştea personal pe Răceanu. Habar nu avea nici că fostul ilegalist Grigore Răceanu era tatăl adoptiv al lui Mircea Răceanu, pe care-l cunoştea ca diplomat de engleză care lucra, pe o funcţie mare, în spaţiul american.
"Scrisoarea celor şase" apare, după părerea mea, ca un document de mare importanţă, opina, în ultimii săi ani, Corneliu Mănescu. Aş spune că acea scrisoare ce a apărut în martie 1989 a zguduit opinia publică românească. S-au dat, prin ea, foarte multe speranţe oamenilor. Pe plan internaţional a avut un răsunet deosebit. Acestea nu sunt evaluări subiective, personale.
Ziaristul Neculai Constantin Munteanu, care lucra la Europa Liberă atunci, a declarat că toţi miniştrii de Externe occidentali care se aflau într-o reuniune la Madrid au hotărât să trimită pe cineva la Bucureşti să intervină în favoarea noastră. Cel care trebuia să vină, din câte cunosc, era Hans Dietrich Gencer, dar de ce nu a venit nu ştiu.
După ’89 a sosit în România. Şi Dumas a fost aici. Au venit să-mi strângă mâna şi să-mi spună că le pare bine că sunt viu... Cei şase puteau să fie mai mulţi. Nu e vorba despre oamenii de pe stradă, ci despre oamenii politici însemnaţi care gândeau la fel. Ei au dat înapoi sub diferite pretexte. Unul zicea «n-am să rezist torturilor»; altul spunea «vom pierde spitalul, medicamentele, o aprovizionare mai lesnicioasă». Au avut dreptate în felul lor. Când în scrisoare s-a inserat acel rând în care se spunea «ne dăm seama că ne riscăm libertatea sau chiar viaţa» n-a fost o exagerare. Şi nici un gest de frondă. Acolo se spunea adevărul."
Citește pe Antena3.ro