Orele două din noapte. Însoţiţi de reprezentanţi ai serviciului de resort din cadrul Miliţiei municipale facem un lung periplu prin municipiu, căutând să vedem cum este asigurată, pe timp de noapte, paza unor unităţi economice.
Iată constatările făcute în cele 5-6 ore ale nopţii. Ne aflăm la poarta Întreprinderii de Transporturi Specializate pentru Agricultură (ITSA). Paznicul întreprinderii nu doarme, este în cabina sa unde vorbeşte la telefon (aveam să aflăm apoi) cu un alt coleg. Intrăm astfel nestingheriţi în curtea pe care-o colindăm în voie. Am putea să ne "alegem" de aici cu acumulatori, piese de tot felul, motorină. Dar, cum n-aveam asemenea intenţii, deschidem uşa (neîncuiată) a autocamionului 21-TL-170, însoţitorii noştri ridicând din cabină foile de parcurs şi alte acte ale şoferului neglijent. La ieşire (după ce ne plimbăm prin curte, netulburaţi, vreo 20 de minute), îl "deranjăm" pe Constantin Spânu, paznicul, care de altfel n-are nici o vină pentru toate acestea. Registrul de control e imaculat, iar Spânu ridică din umeri:
- Mie nu mi-a dat nimeni nimic în primire. M-a pus aici tovarăşul director, dar eu sunt şi bolnav...
Tot nestingheriţi intrăm şi în curtea Întreprinderii Judeţene de Transport Local. O droaie de câini latră ce latră după care ne părăsesc. La poarta pe care-am intrat nu e nimeni. La altă poartă găsim, în schimb, doi paznici: Ivănică Vasile şi Constantin Găureanu care stau la taifas, păzind nu incinta întreprinderii, ci a cabinei de pază! Aceeaşi "specialitate" o are şi Izotov Ivan, paznicul Întreprinderii Judeţene de Recuperare şi Valorificare a Materialelor Refolosibile. Îl găsim cufundat într-un somn aşa adânc, încât nu aude nimic! Mergem în voie (trei inşi) prin curtea întreprinderii şi constatăm că paznicul păzeşte (am văzut cum...) o poartă legată cu sârmă, dar în afară de poartă nu-i nimic, nici un fel de gard, curtea fiind deschisă oricui! Dar măsurile de siguranţă pentru paza unităţilor nu se opresc aici, în multe întreprinderi fiind programaţi, pe timp de noapte, şi ofiţeri de serviciu. Dar...
La sediul Bazei Judeţene pentru Aprovizionare Tehnico-Materială (BJATM), paznicul de noapte (Dinu Ioana) nu doarme. Doarme, în schimb, "buştean", Viorica Giurea, ofiţer de serviciu la sediu, încuiată într-un birou şi care nu răspunde nici la apelul telefonic de la poartă! Oare acestea să fie îndatoririle ofiţerilor de serviciu care, a doua zi, primesc şi... zi liberă în schimbul somnului de noapte? Tot în... lumea viselor se află şi Nicolae Bădărcă, ofiţer de serviciu la sediul IJTL. Uşile-s deschise vraişte, iar el doarme adând în anticamera tovarăşului director. Atât de adânc încât ne plimbăm în voie peste tot, lipim şi un bilet pe uşa directorului, iar la plecare luăm ca "amintire" de lângă "ofiţerul de serviciu" perechea sa de ochelari şi registrul de control al unităţii. Cu puţin efort l-am fi putut lua cu pat cu tot şi pe omul nostru...
La ITSA, de pildă, am pătruns în sediul întreprinderii. Unele birouri le-am găsit închise, altele... La "Compartimentul plan", de pildă, uşa e dată la perete, un fişet e deschis, iar în el se află (culmea!) un dosar pe care scrie: "Indicatorii fizici şi financiari pe anul 1989", document cu caracter secret! Şi cine ştie câte secrete vor mai fi prin "vraful" de dosare lăsate la îndemâna oricui aici şi alături, la contabilitate! Găsim de toate, inclusiv ştampile de diferite formate!
Din curtea secţiei "Marmura" am fi putut încărca nestingheriţi un camion cu marmură de cea mai bună calitate, paznicul Borcean Dumitru fiind treaz, dar într-un sector foarte îndepărtat al curţii. Încheiem aici prezentarea constatărilor din raidul nostru nocturn. Desigur, organele competente au luat deja măsurile cuvenite împotriva celor ce s-au făcut vinovaţi de toate acestea. Aşteptăm însă ca şi conducerile de întreprinderi să acorde o atenţie mai mare serviciilor de noapte şi modului în care sunt asigurate secretele unităţii.
Romeo Ghioc - Delta, jud. Tulcea, nr. 2.091 din 1989
Citește pe Antena3.ro