La întoarcerea din vizita efectuată la Roma şi în India între 4 şi 18
ianuarie 1989, Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist a ţinut un
discurs, la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, în care s-a referit
la vizita sa ca la un eveniment al Bisericii noastre.
Înaltul ierarh a spus printre altele: "Considerăm că prezenţa noastră timp de aproape două săptămâni în marile centre de cultură şi tradiţie ale Indiei, dar mai cu seamă întâlnirile frăţeşti pe care le-am avut cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Siriene, cu reprezentanţii celorlalte Biserici creştine prezenţi la festivităţile de la Kottayam, cu reprezentanţii religiilor necreştine din statul Kerala, cu reprezentanţii autorităţilor locale şi guvernamentale centrale de stat, cu oameni de cultură şi artă din întreaga Indie are multiple şi profunde semnificaţii". Patriarhul considera că, pentru delegaţia română, întâlnirea cu creştinismul din acea parte de lume înseamnă o fericită ocazie de apropiere între popoarele respective. Părintele Patriarh s-a referit şi la trecerea pe la Vatican, de la 5 ianuarie, care putea să îi aducă probleme la revenirea în ţară.
"Condiţiile de călătorie au făcut ca la Roma, cu prilejul escalei de o zi ca oaspeţi ai Comisiei pontificale pentru unitatea creştină, să am o întrevedere particulară cu Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea. A fost un prilej de cunoaştere directă a strădaniilor şi aspiraţiilor celor două Biserici, a dorinţei lor de promovare a dialogului şi a colaborării pentru realizarea unei lumi mai drepte şi mai bune, o lume a păcii şi a bunei înţelegeri. Un moment deosebit de înălţător a fost când am oferit Sanctităţii Sale ediţia jubiliară a Bibliei de la Bucureşti şi o icoană pe sticlă reprezentând pe Sfinţii împăraţi Constantin şi Maica sa Elena. S-au exprimat aprecieri elogioase faţă de această realizare istorică a Bisericii noastre şi faţă de statornicia cu care poporul român a păstrat latinitatea şi unitatea limbii române. Dorind să marcheze această întâlnire istorică, Sanctitatea Sa Ioan Paul al II-lea ne-a oferit «Crucea de aur a Sfântului Constantin»".
Patriarhul Teoctist şi-a încheiat astfel discursul despre vizita sa de acum 20 de ani: "Putem numi această călătorie misionară şi apostolică, făcută din dragoste şi stimă pentru Biserica Siriană din India faţă de care am purtat mesajul de pace, de cultură şi de înfăptuiri ale Bisericii şi poporului român". (Citatele sunt preluate din volumul "Suspinul după unitatea credinţei", Editura Arhiepiscipiei Bucureştilor, 2006).
Ar fi fost riscant ca Patriarhul să se refere şi la ameninţările pe care le-a primit cât a fost la Roma, aşa că le-a trecut sub tăcere. Dar este adevărat că nici autorităţile române nu au acţionat agresiv, considerând "un succes" întâlnirea celor doi capi de biserică, succesul fiind judecat după relatările elogioase din presa italiană. Presa noastră nu a scris nimic, se înţelege, domeniul religios fiind unul tabu.
Citește pe Antena3.ro