x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Prelucrarea informaţiilor pentru mesaje cu structură complexă

Prelucrarea informaţiilor pentru mesaje cu structură complexă

15 Aug 2009   •   00:00
CAPCANE: VERBE CU SENS DE ATRI­BU­IRE ŞI CUVINTE CU IMPLICAŢII
Dintre verbele cu sens de atri­bu­i­re "a spus" merge, de obicei, cel mai bine. Este scurt, neutru, clar, şi precis, un verb pentru toate ano­tim­purile.

Veţi avea nevoie de înlocuitori din când în când pentru a evita monotonia, dar aveţi grijă: nu sunt sinonime ale lui "a spus" mai ales, "a declarat" sau "a afirmat"!

Fiecare astfel de verb are propria sa nuanţă de înţelesuri şi trebuie să se potrivească în context, o cerinţă frecvent nerespectată "Ţine-ţi gura - a explicat el" este ironia unui scriitor de beletristică. "soarele răsare înfiecare zi - şi aminti ea" este gafa unui ziarist.

Supravieţuiesc acei editori şi zia­rişti care consideră greşeală re­pe­ta­rea unui verb cu sens de atribuire pe o rază de 500 de cuvinte. Într-un articol apărea: un cast " a spus" la început, urmat de "a afirmat", confirmat, a declarat, a mărturisit, a considerat" şi "a opinat".

Încordarea tot mai mare în ur­mă­ri­rea unei asemenea serii bă­tă­toa­re la ochi a fost mai palpitantă de­cât articolul în sine.

Să discutăm comportarea unor verbe cu sens de atribuire larg fo­lo­si­te, ordonate potrivit folosinţei:
"A continuat", "a reamintit", "a adă­u­gat", "a insistat", "a urmat", "a men­­ţinut", "a atras atenţia", "s-a plâns", "a explicat", "a precis".

Primele cinci cuvinte sunt la fel de neutre ca "a spus". Ce­le­lalte sunt pur şi simplu descripti­ve; asiguraţi-vă că se potrivesc îm­pre­ju­rărilor.
Următoarele pot fi riscante:
"A subliniat", "a avertizat", "a pretins", "a observat", "a acuzat".

A spune că un vorbitor "a subliniat" ceva investeşte spusele acestuia cu o aură de fapt. Cititorul completează mental "...faptul că" după verb. Aceasta înseamnă că "a subliniat" poate avea nuanţe editoriale: "Democraţii au făcut rareori vreun bine acestei naţiuni, a subliniat primarul pare să însemne acordul cu verdictul primarului. Când nu există astfel de riscuri, limitaţi "a subliniat" la îm­pre­ju­rările în care un vorbitor atrage atenţia asupra a ceva ce ar putea fi altfel neglijat.
"A observat" are conotaţii simila­re şi este chiar mai lipsit de stră­lu­ci­re cu "a subliniat".
"A avertizat" trebuie limitat la ci­tate care se referă la un pericol real. Feriţi-vă să daţi crezare frazelor re­torice: "O victorie republicană va în­semna sfârşitul civilizaţiei aşa cum o ştim, a avertizat candidatul".

"A acuzat" e mai bine să fie păs­trat pentru contexte legale: "Compania nu a ţinut seama intenţionat de în­cre­derea publică, a acuzat pro­cu­rorul general". Nu folosiţi acest cu­vânt când este vorba de o critică ac­ci­dentală sau de plângeri mo­de­ra­te: "Unii funcţionari îşi prelun­gesc pauzele pentru cafea dincolo de orice limită, a acuzat directorul".
"A pretins" este la extrema opu­să lui "a spus". Motivele apar în cele de mai jos.

Verbele următoare sunt foarte adesea greşit folosite:
"A afirmat", "a remarcat", "a constatat", "a comentat", "a declarat", "a notat".

Primele trei cuvinte sunt folosite la în­tâm­plare pentru "a spus". Toate sunt mai puternice şi mult mai formale. "A afirma" înseamnă a pre­zenta o opi­nie sau o poziţie puternic sus­ţi­nu­tă. Când se în­tâmplă aşa, de­cla­ra­ţia va vorbi pentru sine, fără contribuţia ţeapănă a lui "a afirmat".
"A constatat" (a formulat) n-ar trebui folosit deloc, el se potriveşte în cazul citatelor dintr-o dispoziţie, dar şi aşa prea prăfuit). "Declari" un război, o stare de urgenţă sau legea marţială, verbul este prea greoi pentru majoritatea citatelor.
"A remarcat" se aplică doar de­cla­ra­ţ­iilor ocazionale: "E o zi frumoasă, a remarcat el". Dar nu şi în cazul celor oficiale.
"A comentat" are de semenea co­no­taţii de incidental, întâmplător, exprimând o atitudine sau o re­ac­ţie personală: "Aceasta este nici pe de­parte lucrarea lui cea mai bună, a comentat dirigintele"
"A notat" se apropie ca înţeles de "a remarcat" şi "a constatat" dar se în­tâl­neşte mai rar în conversaţie şi deci este mai puţin utilizat.

Cele ce urmează apar mereu în presă, ceea ce este regretabil:
"A mărturisit", "a exclamat", "a confirmat (adeverit)", "a făcut o remarcă usturătoare", "a opinat (şi-a dat cu părerea)", "s-a răstit".
"A promis" şi "a făgăduit" sunt in­va­riabil mai bune.
"A adeverit" şi "a opinat" ne tri­mit la romanele gotice sau la au­to­rii de proză colbăită. "A exclamat" subliniază de obicei ceva ce nu are ne­voie de reliefare.
"A făcut o remarcă usturătoare" este inutil când este căutat un cu­vânt spiritual; prea adesea ziarul fo­lo­seşte expresia pentru o re­mar­că şchioa­pă căreia îi lipsteşte ironia.

Acest din urmă atributiv ne amin­teşte de filosofia aplicată. Nu folosiţi niciodată verbe ce denotă procese ne-verbale ca verbe cu atribuire cum ar fi "a zâm­bit", "a plâns", "a râs": Nu zâm­beşti cu­vinte, le spui zâmbind. "Mi-e drag de el, a zâmbit ea" este la fel de abe­rant ca "Mi-e foarte cald în di­mi­­neaţa asta, a radiat el".
Fragment din "Tehnica scrisului", Caiet Documentar editat de Catedra de teoria şi practica presei a Academiei de Studii Social-Politice, p. 116 - 118

×
Subiecte în articol: special