x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Proiectul programului publicat de Scînteia

Proiectul programului publicat de Scînteia

22 Sep 2009   •   00:00

În conformitate cu hotărârea Comitetului Politici Executiv al CC al PCR, se supune dezbaterii publice proiectul Programului de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei, program care situează în centrul atenţiei omul cu nevoile sale, satisfacerea echilibrată a cerinţelor de consum alimentar al tuturor membrilor societăţii noastre.

Propunerile, observaţiile şi sugestiile cetăţenilor la acest proiect vor fi adresate Consiliului de Miniştri, presei şi radio-televiziunii. În amplul proces de edificare a societăţii socialiste multilateral dezvoltate şi înaintare a României spre comunism, ţelul suprem al politicii partidului îl constituie ridicarea continuă a bunăstării materiale şi spirituale a oamenilor muncii, a gradului de civilizaţie şi a calităţii vieţii întregului popor. Partidul şi statul nostru acţionează consecvent pentru dezvoltarea economi­co-socială a ţării, creşterea venitului naţional şi a avuţiei naţionale, unica sursă pentru îmbunătăţirea sistema­ti­că a nivelului de trai al populaţiei.

Creşterea forţelor de producţie, dezvoltarea puternică a industriei socia­liste şi a celorlalte ramuri economice, sporirea producţiei agricole au determinat obţinerea unui venit naţional tot mai mare, care în anul 1980 a depăşit de 15 ori pe cel realizat în 1950. Au fost astfel asigurate mijloacele necesare pentru propăşirea mereu  ascendentă a economiei naţionale, creşterea veniturilor şi a consumului populaţiei. În ultimele trei decenii re­tribuţia reală a oamenilor muncii şi veniturile reale ale ţărănimii obţinute din munca din agricultură au crescut de peste 4 ori.

În cincinalul 1981-1985 se asigură continuarea dezvoltării economico-sociale, trecerea României într-un nou stadiu, de ţară socialistă mediu dezvoltată, acţionându-se ferm pentru înfăptuirea revoluţiei tehnico-ştiinţifice contemporane în toate domeniile, pentru trecerea la o nouă calitate a muncii şi a vieţii.

În concordanţă cu aceste obiective, din iniţiativa şi sub îndrumarea ne­mij­locită a tovarăşului Nicolae Ceau­şes­cu, secretarul general al Partidului Co­munist Român, preşedintele Re­pu­blicii Socialiste România, s-a elaborat Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei, care situează în centrul atenţiei omul cu nevoile sale, satisfa­cerea echilibrată a cerinţelor de consum alimentar ale tuturor membrilor societăţii noastre, în condiţiile evitării oricărei forme de risipă.

Luând în considerare recoman­dările ştiinţei, obiceiurile, tradiţiile şi specificul de consum ale poporului nostru, ca şi experienţa pe plan mon­dial, programul cuprinde c­e­rin­ţele fundamentale ale unei alimentaţii echilibrate şi direcţiile în care cercetarea ştiinţifică, agricultura, in­dus­tria alimentară, comerţul, ali­men­taţia publică şi activităţile pri­vind educarea populaţiei trebuie să acţioneze pentru realizarea acesteia.

Programul stabileşte, în mod orien­tativ, pentru cetăţenii patriei noastre, ce este normal să se consume - cantitativ şi structural - în funcţie de vârstă şi sex, de specificul activităţii şi efortul fizic, de obiceiuri şi tradiţii de consum din diferite zone ale ţării, în aşa fel încât să se prevină bolile generate de un consum alimentar necorespunzător şi să se asigure o stare bună de sănătate a populaţiei. Realizarea alimentaţiei ştiinţifice creează echilibrul necesar dintre ceea ce omul consumă efectiv şi nevoile sa­le nutritive, fiziologice şi influen­ţa­te direct de condiţiile sale de muncă şi viaţă.

În concepţia Patidului Comunist Român, alimentaţia ştiinţifică a po­pulaţiei implică:
- satisfacerea nevoilor de consum potrivit cerinţelor fiziologice, determinate pe baze ştiinţifice şi în corelaţie cu posibilităţile economiei;
- asigurarea unei alimentaţii echilibrate pe ansamblul ţării şi în profil teritorial, pe diferite categorii de populaţie, atât sub aspectul caloric, cât şi al substanţelor nutritive componente;
- promovarea în producţie şi consum a produselor agroalimentare care contribuie la îmbunătăţirea continuă a structurii alimentaţiei şi la modernizarea acesteia, cores­pun­zător cerinţelor nutritive ştiin­ţific determinate, condiţiilor de muncă şi de viaţă din etapa actuală;
- participarea fiecărui judeţ, municipiu şi oraş, a fiecărei comune la asigurarea resurselor de produse agroalimentare necesare satisfacerii nevoilor de consum ale populaţiei din aria sa teritorială;
- repartizarea judicioasă pe teritoriu a fondului de mărfuri agroali­men­tare, în condiţiile înfăptuirii principiilor autoconducerii şi auto­apro­­vi­zio­nării, în strânsă corelaţie cu resursele, specificul, obiceiurile şi tra­diţiile de consum, cu numărul şi structura pe vârste, sexe şi ocupaţii a po­pulaţiei din fiecare judeţ şi localitate;
- promovarea fermă a eticii şi echităţii socialiste, precum şi evitarea risipei de orice fel.

Programul de alimentaţie ştiinţi­fică a populaţiei constituie un mijloc de ­fundamentare cores­pun­ză­toare a evoluţiei, nivelului şi structurii consumului alimentar, a planurilor de dez­voltare şi diversificare a pro­duc­ţi­ei bunurilor de consum, a reparti­ză­rii pe teritoriu a fondului de măr­furi agroalimentare, a autoconducerii şi autoaprovizionării din fiecare judeţ şi localitate a ţării. Totodată, programul asigură orientarea activi­tăţii în alimentaţia publică, în cantinele mun­citoreşti, şcolare, studenţeşti, în consumurile colective din creşe, cămine şi grădiniţe de co­pii, din unităţile sani­tare, precum şi a muncii pe care o desfăşoară cadrele medicale pentru ridicarea continuă a stării de sănătate a întregului popor.

Marile realizări obţinute de poporul nostru în anii edificării so­cialismului, precum şi transpunerea fermă în viaţă a hotărârilor Congresului al XII-lea al Partidului Comunist Român şi a prevederilor Planului naţional unic privind dezvoltarea economico-socială a României în perioada 1981-1985, ale Programului-directivă de creştere a nivelului de trai şi de ridicare continuă a calităţii vieţii în actualul cincinal şi ale Programului privind autoconducerea şi autoa­pro­viz­ionarea teritorială, asigurarea po­pulaţiei cu produse agricole, animale şi vegetale în perioada 1982-1985 constituie garanţia înfăp­tui­rii prevede­rilor Programului de ali­mentaţie ştiin­ţifică a populaţiei. Noua revoluţie agrară, puternica creştere în viitor a producţiei agricole concomitent cu dezvoltarea, modernizarea şi diversificarea producţiei industriei alimentare, creează condiţii pentru îm­bunătăţirea continuă a apro­vi­zionării populaţiei cu produse agroa­limen­tare într-o structură variată şi de calitate corespunzătoare cerinţelor alimentaţiei ştiinţifice.

Înfăptuirea Programului de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei depinde, totodată, în mod nemijlo­cit de fiecare cetăţean al ţării noastre, care trebuie să fie conştient că realizarea unei alimentaţii echilibrate este în folosul lui, al menţine­rii sănătăţii şi puterii sale de muncă, al dezvoltării armonioase fizice şi psihice a întregului nostru popor.
Scînteia, nr. 12407/1982

×
Subiecte în articol: special