În conformitate cu hotărârea Comitetului Politici Executiv al CC al PCR, se supune dezbaterii publice proiectul Programului de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei, program care situează în centrul atenţiei omul cu nevoile sale, satisfacerea echilibrată a cerinţelor de consum alimentar al tuturor membrilor societăţii noastre.
Propunerile, observaţiile şi sugestiile cetăţenilor la acest proiect vor fi adresate Consiliului de Miniştri, presei şi radio-televiziunii. În amplul proces de edificare a societăţii socialiste multilateral dezvoltate şi înaintare a României spre comunism, ţelul suprem al politicii partidului îl constituie ridicarea continuă a bunăstării materiale şi spirituale a oamenilor muncii, a gradului de civilizaţie şi a calităţii vieţii întregului popor. Partidul şi statul nostru acţionează consecvent pentru dezvoltarea economico-socială a ţării, creşterea venitului naţional şi a avuţiei naţionale, unica sursă pentru îmbunătăţirea sistematică a nivelului de trai al populaţiei.
Creşterea forţelor de producţie, dezvoltarea puternică a industriei socialiste şi a celorlalte ramuri economice, sporirea producţiei agricole au determinat obţinerea unui venit naţional tot mai mare, care în anul 1980 a depăşit de 15 ori pe cel realizat în 1950. Au fost astfel asigurate mijloacele necesare pentru propăşirea mereu ascendentă a economiei naţionale, creşterea veniturilor şi a consumului populaţiei. În ultimele trei decenii retribuţia reală a oamenilor muncii şi veniturile reale ale ţărănimii obţinute din munca din agricultură au crescut de peste 4 ori.
În cincinalul 1981-1985 se asigură continuarea dezvoltării economico-sociale, trecerea României într-un nou stadiu, de ţară socialistă mediu dezvoltată, acţionându-se ferm pentru înfăptuirea revoluţiei tehnico-ştiinţifice contemporane în toate domeniile, pentru trecerea la o nouă calitate a muncii şi a vieţii.
În concordanţă cu aceste obiective, din iniţiativa şi sub îndrumarea nemijlocită a tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretarul general al Partidului Comunist Român, preşedintele Republicii Socialiste România, s-a elaborat Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei, care situează în centrul atenţiei omul cu nevoile sale, satisfacerea echilibrată a cerinţelor de consum alimentar ale tuturor membrilor societăţii noastre, în condiţiile evitării oricărei forme de risipă.
Luând în considerare recomandările ştiinţei, obiceiurile, tradiţiile şi specificul de consum ale poporului nostru, ca şi experienţa pe plan mondial, programul cuprinde cerinţele fundamentale ale unei alimentaţii echilibrate şi direcţiile în care cercetarea ştiinţifică, agricultura, industria alimentară, comerţul, alimentaţia publică şi activităţile privind educarea populaţiei trebuie să acţioneze pentru realizarea acesteia.
Programul stabileşte, în mod orientativ, pentru cetăţenii patriei noastre, ce este normal să se consume - cantitativ şi structural - în funcţie de vârstă şi sex, de specificul activităţii şi efortul fizic, de obiceiuri şi tradiţii de consum din diferite zone ale ţării, în aşa fel încât să se prevină bolile generate de un consum alimentar necorespunzător şi să se asigure o stare bună de sănătate a populaţiei. Realizarea alimentaţiei ştiinţifice creează echilibrul necesar dintre ceea ce omul consumă efectiv şi nevoile sale nutritive, fiziologice şi influenţate direct de condiţiile sale de muncă şi viaţă.
În concepţia Patidului Comunist Român, alimentaţia ştiinţifică a populaţiei implică:
- satisfacerea nevoilor de consum potrivit cerinţelor fiziologice, determinate pe baze ştiinţifice şi în corelaţie cu posibilităţile economiei;
- asigurarea unei alimentaţii echilibrate pe ansamblul ţării şi în profil teritorial, pe diferite categorii de populaţie, atât sub aspectul caloric, cât şi al substanţelor nutritive componente;
- promovarea în producţie şi consum a produselor agroalimentare care contribuie la îmbunătăţirea continuă a structurii alimentaţiei şi la modernizarea acesteia, corespunzător cerinţelor nutritive ştiinţific determinate, condiţiilor de muncă şi de viaţă din etapa actuală;
- participarea fiecărui judeţ, municipiu şi oraş, a fiecărei comune la asigurarea resurselor de produse agroalimentare necesare satisfacerii nevoilor de consum ale populaţiei din aria sa teritorială;
- repartizarea judicioasă pe teritoriu a fondului de mărfuri agroalimentare, în condiţiile înfăptuirii principiilor autoconducerii şi autoaprovizionării, în strânsă corelaţie cu resursele, specificul, obiceiurile şi tradiţiile de consum, cu numărul şi structura pe vârste, sexe şi ocupaţii a populaţiei din fiecare judeţ şi localitate;
- promovarea fermă a eticii şi echităţii socialiste, precum şi evitarea risipei de orice fel.
Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei constituie un mijloc de fundamentare corespunzătoare a evoluţiei, nivelului şi structurii consumului alimentar, a planurilor de dezvoltare şi diversificare a producţiei bunurilor de consum, a repartizării pe teritoriu a fondului de mărfuri agroalimentare, a autoconducerii şi autoaprovizionării din fiecare judeţ şi localitate a ţării. Totodată, programul asigură orientarea activităţii în alimentaţia publică, în cantinele muncitoreşti, şcolare, studenţeşti, în consumurile colective din creşe, cămine şi grădiniţe de copii, din unităţile sanitare, precum şi a muncii pe care o desfăşoară cadrele medicale pentru ridicarea continuă a stării de sănătate a întregului popor.
Marile realizări obţinute de poporul nostru în anii edificării socialismului, precum şi transpunerea fermă în viaţă a hotărârilor Congresului al XII-lea al Partidului Comunist Român şi a prevederilor Planului naţional unic privind dezvoltarea economico-socială a României în perioada 1981-1985, ale Programului-directivă de creştere a nivelului de trai şi de ridicare continuă a calităţii vieţii în actualul cincinal şi ale Programului privind autoconducerea şi autoaprovizionarea teritorială, asigurarea populaţiei cu produse agricole, animale şi vegetale în perioada 1982-1985 constituie garanţia înfăptuirii prevederilor Programului de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei. Noua revoluţie agrară, puternica creştere în viitor a producţiei agricole concomitent cu dezvoltarea, modernizarea şi diversificarea producţiei industriei alimentare, creează condiţii pentru îmbunătăţirea continuă a aprovizionării populaţiei cu produse agroalimentare într-o structură variată şi de calitate corespunzătoare cerinţelor alimentaţiei ştiinţifice.
Înfăptuirea Programului de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei depinde, totodată, în mod nemijlocit de fiecare cetăţean al ţării noastre, care trebuie să fie conştient că realizarea unei alimentaţii echilibrate este în folosul lui, al menţinerii sănătăţii şi puterii sale de muncă, al dezvoltării armonioase fizice şi psihice a întregului nostru popor.
Scînteia, nr. 12407/1982