x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Radiografii culinare: Prăbuşită ca Napoleon, învingătoare ca Wellington

Radiografii culinare: Prăbuşită ca Napoleon, învingătoare ca Wellington

de Veronica Bectas    |    23 Ian 2009   •   00:00

Se făcuse ora 19:00 şi se lăsase întunericul. Terminasem programul la ora 15:00 şi încă eram la cumpă­ră­turi. Tremuram de frig, dar şi de nervi la gândul că nu mai apuc să cumpăr cartofi. Am reuşit, după ce vânzătorul, la cererea celor abia postaţi în "fruntea" cozii, redusese cantitatea de cartofi la trei kilograme de persoană, stârnind hui­duieli şi înjurături din partea oamenilor care făcuseră deja două ore de stat la coadă.



După ce că erau cât o nucă, nici nu puteai să cumperi mai mulţi! De ce mai mulţi? Pentru că jumătate erau stricaţi! Pentru 5 lei kilogramul, procurai 500 g cartofi buni dar mici, foarte mici!

Mă întorceam victorioasă, cărând trei kilograme de cartofei şi trei kilograme de tacâmuri de pui! Mă simţeam mai ceva ca Wellington şi von Blücher la Waterloo! Nu mai zic de uralele copiilor când m-au văzut cu "prada de război" pe care am depus-o în bucătărie. Speriaţi de întârzierea mea neanunţată, alertaseră toată familia, telefonând, doar-doar or afla pe unde sunt!

Frântă de oboseală, de foame şi frig, mai ceva ca Napoleon, am în­ceput lupta cu penele tacâmurilor care nu erau bine jumulite. Dar le-am răzbit! Şi le-am tranşat! Aripioare (partea superioară), ari­pioare (partea inferioară), gâtuţuri, toră­cele şi bazinaşe! Ciudat, nu? Da, aşa erau, cu diminutive! Pentru că erau rarităţi, atât din punct de vede­re al cantităţii, cât şi al produsului în sine. Poate unii aveau mai mult timp şi mai multe relaţii, dar eu nu! Aşa că, pentru noi erau tacâmuţe, sau tacâmioare!

În timp ce tranşam de zor tacâ­murile, băieţii tranşau "cartofeii". Cei sănătoşi de-o parte, iar cei cu "pro­bleme" erau curăţaţi imediat şi ce rămânea bun, era pus în apă, într-un lighenaş, pentru a fi prăjit. Âştia se numeau "cartofei osândiţi", care erau executaţi pe loc!

Cartofii sănătoşi au fost spălaţi şi puşi la fiert. Când au fost aproape fierţi, i-am  scos şi i-am undit în apă rece, apoi i-am curăţat de coajă. Aşa curăţaţi, i-am pus pe un platou, în congelator, doar un rând. Când s-a întărit primul rând, l-am pus într-o pungă, apoi al doilea rând, şi aşa până am terminat cartofii şi am umplut punga de biluţe. Am pus-o în congelator de unde aveam să scot, pe rând, "cartofeii" pentru prăjit sau fiert.

La sortatul tacâmioarelor am găsit "rătăcite" şase inimioare şi o pipotă, fapt care a stârnit imaginaţia băieţilor mei. Dar, cu "mormanele de specialităţi" în faţă, ne pierduserăm  "uzul raţiunii"!
– Mama, poţi să ne prăjeşti, numai câte o aripioară?, am auzit un glas plin de speranţă.

Am percutat imediat şi am înhăţat un crătiţoi în care am pus ulei, "car­tofei osândiţi" şi partea superioară a aripioarelor, spre marea bucurie a copiilor. Am preparat totul după o reţetă a "stării de necesitate"!  

Cartofi şi aripioare de pui cu usturoi
Ingrediente: cartofi mici, sau cuburi mai măricele, aripioare de pui, o căpăţână de usturoi, o lingură bulion, ulei, sare, piper (cantităţile sunt după dorinţă).
Preparare: cartofii curăţaţi se pun într-o cratiţă cu ulei şi aripioarele, se presară sare şi piper. Se prăjesc uşor, 15 minute, cu vasul acoperit, apoi se toarnă jumătate din usturoiul pisat, cu puţină sare şi o jumătate de cană de apă. Se lasă la foc mic, până se înmoaie carnea, apoi se pune o lingură de bulion şi restul de usturoi. Amestecaţi bine şi lăsaţi 5 minune fără capac. Apoi serviţi, cu murături asortate, cu zeamă rozalie, de la varza roşie, în care aţi mai pisat ceva usturoi şi puţin ardei iute! Serviţi!

×
Subiecte în articol: special