x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Rivalitatea dintre Steaua şi Dinamo a sudat o mare prietenie: Lăcătuş-Andone

Rivalitatea dintre Steaua şi Dinamo a sudat o mare prietenie: Lăcătuş-Andone

de Daniel Stan    |    16 Mar 2009   •   00:00

În etapa a 20-a a returului sezonului 1988-1989 a fost programat eternul derby al campionatului, Steaua – Dinamo, meci care s-a desfăşurat pe arena din Ghencea.



În acel mo­ment, cele două echipe erau la ega­litate de puncte în fruntea clasamentului, câte 37 de puncte, dina­moviştii devansându-şi rivalii la golaveraj. Dinamoviştii aveau nevo­ie de victorie pentru a mai spera la titlu, în condiţiile în care Steaua nu mai pierduse vreun joc de peste două se­zoane. La final a fost 2-1 pentru gazde, însă totul s-a terminat cu un imens scandal, după ce căpitanul lui Dinamo, Ioan Andone, s-a dus în faţa tribunei oficiale, unde se aflau şefii Stelei, printre care Ilie şi Valentin Ceauşescu, făcând gesturi obscene. Sabău şi Mihăescu au reuşit să-l oprească pe fostul internaţional, însă era prea târziu.

Crăciunescu, în locul lui Dan Petrescu

Jocul a fost precedat însă de un adevărat război psihologic. Partida ar fi trebuit condusă iniţial de Dan Petrescu "Fibră", însă în cele din urmă a "fluierat" Ioan Crăciunescu. Motivul oficial a fost că primul ar fi răcit cu două zile înainte, însă peste ani s-a aflat că persoanele infuente politic din staff-ul Stelei îl conside­rau pe Dan Petrescu un om de casă al lui Dinamo, cerând schimbarea sa.

Au urmat apoi şicanele făcute galeriei dinamoviste. Martor la acel joc din Ghencea, fostul medic al lui Dinamo din perioada 2002-2004, Alin Dra­gomir, îşi aminteşte: "În primul rând, nu au vrut să ne dea bilete, însă am fost ajutaţi de nişte băieţi din galeria Stelei şi am reuşit să intrăm pe stadion. Aici, o persoană desemnată de Ministerul de Interne să se ocupe de galeria noastră, un anume colonel Neamţu, ne-a confiscat stea­gurile şi, mai mult, ne-a cerut la toţi buletinele de identitate. Am stat, ca de obicei, în peluza de sub tabelă. Până la eli­minările lui Cămătaru şi Vaişcovici ne-am comportat civilizat, însă atunci nu am mai rezistat. Bineîn­ţeles că au urmat celebrele bastoane de cauciuc, apoi din nou linişte. Dar când l-am văzut pe An­done ce face ne-am dezlănţuit din nou şi am lansat un refren periculos, fără să ne dăm seama de consecinţe. «Şi pe ploaie şi pe vânt/ Doi oameni cu Steaua sunt/ Şi la orice meci ei vin/ Ilie şi Va­lentin». Colo­ne­lul Neam­ţu nu a mai avut putere să reacţioneze, însă după meci Miliţia ne-a ţinut două ore pe aleea dinspre Serele Ghencea. De atunci, Andone este un erou pentru noi".

Revenind la meci, în faţa a 30.000 de spectatori, Steaua a des­chis scorul prin Hagi, în minutul 14, din lovitură li­beră, a egalat An­done, în minutul 75, iar Gabi Balint a dat lovitura în minutul 87, într-un moment în care Dinamo evolua cu doi jucători mai puţin, după elimi­nările lui Cămă­taru şi Vaişcovici. Au evoluat ur­mătoarele echipe: STEAUA: Lung – Dan Petrescu, Iovan, Bumbescu, Un­gu­reanu – Tudorel Stoica, Hagi, Ro­ta­riu, Ilie Dumitrescu – Lăcătuş, Pi­ţur­că. Antre­nor: Anghel Iordă­nescu. DINAMO: Stelea – Varga, Rednic, An­do­ne, Klein – Lupescu, Sabău, Ma­teuţ, Lupu – Vaişcovici, Cămătaru. An­tre­nor: Mircea Lucescu. Numai că gestul lui Andone nu avea să rămână fără urmări, creând un imens scandal în culise între Ministerul de In­ter­ne şi Ministerul Apărării Na­ţio­nale.

A urmat "Comunicatul"
Totul a culminat cu deciziile luate de CNEFS şi FRF, precizate într-un comunicat apărut în ziarul Sportul, din care cităm: "Având în vedere abaterile grave săvârşite la finalul meciului Steaua-Dinamo, CNEFS şi FRF au hotărât. 1.Suspendarea până la finalul sezonului a jucătorului Andone Ioan şi interzicerea în aceas­tă perioadă de a fi component al echipei naţionale de fotbal. 2. Sanc­ţionarea antrenorului Lucescu Mir­cea cu ultimul avertisment, urmând ca la prima abatere să fie scos din funcţia de antrenor al echipei Di­namo. 3. Atenţionarea Secţiei de fotbal a clubului Dinamo Bucureşti pentru insuficienta preocuparea faţă de pregătirea şi educarea ca­drelor tehnice şi a spor­tivilor". "Ne-au tratat ca pe infractori, dar aşa erau vremurile, Steaua era mai influentă în sferele politicului, iar ăsta nu a fost singurul abuz. Dacă nu ne eliminau doi oameni, nu bătea niciodată Steaua. Dar chiar şi aşa, dacă nu înscria Balint, se prelungea oricât şi tot ei câştigau. Aveam să ne răzbunăm crunt câteva luni mai târziu", şi-a amintit Mircea Lucescu.

Există şi o parte bună totuşi a acestei rivalităţi dusă uneori la extrem între Steaua şi Di­namo. Între stelistul Marius Lăcătuş şi dinamovistul Ioan Andone s-a legat o prietenie care durează şi astăzi. Cum la momentul respectiv "Ando" era un om-cheie al echipei naţionale, care lupta pentru calificarea la CM din Italia, din 1990, Lăcătuş, cu influenţa pe care o avea, a intervenit pe lângă Valentin Ceauşescu să-l ierte pe dinamovist. Sarcina nu a fost uşoară, iniţial Valentin nedorind să audă, dar, la insistenţele "şeptarului" stelist, în cele din urmă s-a dus la tatăl său, Nicolae Ceauşescu, iar cu aprobarea acestuia Ioan Andone a revenit mai repede pe gazon.

"Este adevărat, Marius a pus o vorbă bună şi mi s-a redus suspen­darea. Am revenit la finala Cupei României, de la Braşov, tot cu Steaua. Eram amici şi înainte, nu conta că jucam la echipe rivale, dar de atunci am rămas foarte buni prieteni. Pe câtă răutate avea în teren, pe atât de liniştit era în afara ga­zo­nului. Aşa a rămas şi acum. Re­cu­nosc, gestul meu a fost ne­săbuit, era frustrarea dintr-un meci în care nu merita să pierdem. Bine că nu au procedat ca mine Mi­hăescu şi Lupu, au vrut să facă acelaşi lucru, dar nea Mircea Lucescu i-a oprit la timp. Putea să iasă şi mai rău".

×
Subiecte în articol: special steaua dinamo