x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special România - Cuba 1-1 în "Turneul Prieteniei" la juniori

România - Cuba 1-1 în "Turneul Prieteniei" la juniori

de Daniel Stan    |    18 Aug 2009   •   00:00
România - Cuba 1-1 în "Turneul Prieteniei" la juniori
Sursa foto: Revista Sport/

Ajuns la a 23-a ediţie, "Turneul Prie­tenia" la juniori s-a disputat la Gera, în fosta RD Germană. Reprezentativa Ro­mâniei a făcut parte din Grupa A, ală­turi de naţionala ţării gazdă, RDG, de Polonia, Bulgaria şi modesta echi­pă a Cubei.

În ultimul meci al "tricolo­rilor", care şi aşa avusese o evo­luţie ­modestă până în acel moment, adversar a fost naţionala Cubei, un nume ca şi inexistent pe harta fotbalului mondial. La fel ca şi în aceste vremuri. Din păcate, România nu a reuşit decât un ruşinos 1-1, în meciul disputat pe Stadionul "Heinrich Heine".

Sur­prin­ză­tor, tinerii jucători cubanezi au des­chis scorul încă din minutul 7, prin Crusellas, la singura lor ocazie de pe parcursul meciului. Numai că ro­mâ­nii au ratat enorm, nereuşind decât go­lul egalizator, prin timişoreanul Să­voiu, în mi­nutul 69. Forcingul de final în speranţa unui succes care să mai salveze cât de cât imaginea la acest turneu nu a adus decât o bară a lui Moga.

Se­lec­ţi­o­nata României a evoluat în ur­mătoarea alcătuire: Cioacă - Crudu, Dicu, Zanc, Lungu - Moga, Ungur, Sabo, Moisescu - Gane, Săvoiu. Pe parcurs a mai intrat Moldoveanu. În urma acestui rezultat, România a disputat finala pentru locurile 5-6, în faţa Ungariei. Din păcate, a fost un alt eşec, 0-1, gol Fazekaş, astfel că tinerii "tricolori" au terminat competiţia pe lo­cul 6, deşi obiectivul era o clasare pe po­dium.

Presa vremii susţinea că ro­mâ­nii au fost dezavantajaţi de arbitraj, care a refuzat un penalty la Crudu. A fost şi ghinion, Moga ni­merind din nou transversala. Surpriza a venit din partea gazdelor, care au ratat finala, spre dezamăgirea su­por­te­rilor. În finala mică, RDG a în­vins cu 3-1 Cehoslovacia, meciul fiind ar­bitrat de românul Constantin Gheor­ghe.

Trofeul a fost câştigat de reprezentativa URSS, 1-0 în finala ma­re cu Polonia. Din echipa de atunci a României, ulterior s-au remarcat atacanţii Ionel "Jerry" Gane, campion cu Universitatea Craiova şi Dinamo, plus câteva partide la naţionala mare, şi Săvoiu, remarcat la "Poli" Timişoara şi Steaua.

De asemenea, Zanc, Ungur, Moisescu sau Sabo au fost doar nişte jucători modeşti la mai multe echipe de primă ligă. Remiza cu naţionala de juniori a Cubei a reamintit de o altă mare ru­şine suferită de "seniori", la turneul final al CM din 1938, desfăşurat în Franţa. Atunci, România nu a reuşit decât un 3-3 în grupe în faţa Cubei, pierzând în rejucare, scor 1-2. Era prima mare surpriză din istoria Campionatelor Mondiale.


RĂZVAN LUCESCU ERA LA "TINERET"
Lotul de tineret se reunea la Bu­cu­reşti, sub comanda antrenorilor Mircea Rădulescu şi Gheorghe Ola, în vederea unei perioade de pregătire centralizată. În acest răstimp, "tineretul" va disputa partide amicale în compania Egiptului, "dublă" la Piatra Neamţ şi Suceava, şi FCM Progresul Brăila. Comparativ cu naţionala de juniori, din acest lot majoritatea au ajuns nume importante în fotbalul românesc. Astfel, Florin Prunea, Selymeşi, Dorinel Munteanu, Răducioiu şi Vlădoiu au făcut parte din "Generaţia de Aur" a echipei naţionale, în timp ce Bogdan Bucur, Adrian Popescu, Lu­ci­an Cotora, Florin Motroc, Silvian Cris­tescu, Neagoe sau Negrău au fost jucători de bază ulterior, la echipe precum Steaua, Dinamo sau "U" Craiova, unde au reuşit performanţe importante, o parte dintre ei devenind şi internaţionali. Un alt nume important în acest moment, dar necunoscut pe atunci, era Răzvan Lucescu, un tânăr portar de la Sportul Sudenţesc, în prezent selecţionerul echipei naţionale a României.

×
Subiecte în articol: special