x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Schimb de experienţă pe probleme de agricultură

Schimb de experienţă pe probleme de agricultură

de Serban Cionoff    |    28 Mai 2009   •   00:00

Două sunt motivele care m-au făcut să înscriu în acest colţ de pagină această anecdotă "de N carate" din bancoteca Epocii de Aur! Unul ar fi emoţionanta evocare a unui episod din viaţa acelei perso­nalităţi de excepţie a diplomaţiei româneşti care a fost şi rămâne Corneliu Mănescu, evocare recent apărută în paginile Scînteii – serie nouă şi atât de percutantă.



Al doilea motiv mi-l oferă obser­vaţia pe care mi-au transmis-o câţiva cititori ai acestor pagini, potrivit căreia unele snoave au mai circulat de-a lungul vremii în alte variante. Răspunsul este foarte simplu: fiind folclor, asemenea anecdote au avut o circulaţie foarte largă în timp şi spaţiu, implicit variante de text diferite.

Aşa s-a întâmplat şi cu anecdota pe care o voi istorisi mai departe, anecdotă pe care am auzit-o pentru prima oară în pri­măvara lui 1969, atunci când mi­nistrul nostru de Externe, Corneliu Mănescu, a fost invitat al stu­den­ţilor din Universitatea Bu­cu­reşti. Peste ani, chiar în 1989!, bancul a reapărut, bine­în­ţe­les fără spe­cifi­ca­rea... sursei ori­ginare. Dovadă a faptului că, dincolo de vreme, mentalităţile nu se prea schimba­seră. Şi, deci, aveam de ce să râdem. Aşa­dar...

Comunicat al agenţiei de presă TASS: O nouă provocare a impe­rialiştilor chinezi. Ieri, la graniţa chino-sovietică, un tractor sovietic  care ara în mod paşnic a fost atacat, în mod banditesc, de două avi­oa­ne-pirat chinezeşti. În legitimă apă­rare, tractorul sovietic a deschis fo­cul şi a doborât unul din cele două avioane.     

Comunicat al agenţiei de presă CHINA NOUĂ: Agenţii imperialişti de la Moscova şi-au dat încă o dată arama pe faţă! Ieri, la punctul de graniţă chino-sovietică, două avi­oa­ne chineze care răspândeau în­gră­şăminte chimice au fost atacate în mod criminal de un tanc sovietic deghizat în tractor. În legi­ti­mă apă­rare, cele două avioane au des­chis focul şi s-au apărat eroic. Pe bună dreptate, opinia publică se întreabă: "Cui folosesc aceste ma­nevre cri­minale?". Răspunsul nu poate fi decât unul singur: "În nici un caz cauzei socialismului, păcii, destinderii şi colaborării între popoare!".

Comunicat al agenţiei de presă AGERPRES: Ieri, la graniţa chino-sovietică a avut loc un schimb de experienţă pe probleme de agricultură. Schimbul de experienţă a de­curs într-o atmosferă caldă, tovă­ră­şeas­că, pe deplin caracteristică re­la­ţiilor statornicite între cele două partide, ţări şi popoare.

×
Subiecte în articol: special