Două sunt motivele care m-au făcut să înscriu în acest colţ de pagină această anecdotă "de N carate" din bancoteca Epocii de Aur! Unul ar fi emoţionanta evocare a unui episod din viaţa acelei personalităţi de excepţie a diplomaţiei româneşti care a fost şi rămâne Corneliu Mănescu, evocare recent apărută în paginile Scînteii – serie nouă şi atât de percutantă.
Al doilea motiv mi-l oferă observaţia pe care mi-au transmis-o câţiva cititori ai acestor pagini, potrivit căreia unele snoave au mai circulat de-a lungul vremii în alte variante. Răspunsul este foarte simplu: fiind folclor, asemenea anecdote au avut o circulaţie foarte largă în timp şi spaţiu, implicit variante de text diferite.
Aşa s-a întâmplat şi cu anecdota pe care o voi istorisi mai departe, anecdotă pe care am auzit-o pentru prima oară în primăvara lui 1969, atunci când ministrul nostru de Externe, Corneliu Mănescu, a fost invitat al studenţilor din Universitatea Bucureşti. Peste ani, chiar în 1989!, bancul a reapărut, bineînţeles fără specificarea... sursei originare. Dovadă a faptului că, dincolo de vreme, mentalităţile nu se prea schimbaseră. Şi, deci, aveam de ce să râdem. Aşadar...
Comunicat al agenţiei de presă TASS: O nouă provocare a imperialiştilor chinezi. Ieri, la graniţa chino-sovietică, un tractor sovietic care ara în mod paşnic a fost atacat, în mod banditesc, de două avioane-pirat chinezeşti. În legitimă apărare, tractorul sovietic a deschis focul şi a doborât unul din cele două avioane.
Comunicat al agenţiei de presă CHINA NOUĂ: Agenţii imperialişti de la Moscova şi-au dat încă o dată arama pe faţă! Ieri, la punctul de graniţă chino-sovietică, două avioane chineze care răspândeau îngrăşăminte chimice au fost atacate în mod criminal de un tanc sovietic deghizat în tractor. În legitimă apărare, cele două avioane au deschis focul şi s-au apărat eroic. Pe bună dreptate, opinia publică se întreabă: "Cui folosesc aceste manevre criminale?". Răspunsul nu poate fi decât unul singur: "În nici un caz cauzei socialismului, păcii, destinderii şi colaborării între popoare!".
Comunicat al agenţiei de presă AGERPRES: Ieri, la graniţa chino-sovietică a avut loc un schimb de experienţă pe probleme de agricultură. Schimbul de experienţă a decurs într-o atmosferă caldă, tovărăşească, pe deplin caracteristică relaţiilor statornicite între cele două partide, ţări şi popoare.
Citește pe Antena3.ro