Formaţia din Ghencea cucerise ultimele trei titluri fără ca vreun adversar să-i opună o cât de mică rezistenţă. Nici măcar marea rivală Dinamo, aflată în reconstrucţie după preluarea de Mircea Lucescu.
Este adevărat, indiferent de faptul că era susţinută din umbră de Valentin Ceauşescu, Steaua avea o echipă greu de răpus, iar în etapa a 21-a a sezonului 1988-1989, trupa pregătită de Anghel Iordănescu reuşea un record care cu greu mai poate fi egalat vreodată: 100 de meciuri fără înfrângere!
Steliştii au învins în deplasare pe FC Olt, o altă echipă susţinută de "clanul Ceauşescu", după ce oltenii conduceau la pauză cu 1-0. Repriza secundă avea să fie însă fără istoric, Negrău, Rotariu şi un autogol al gazdelor făcând diferenţa.
Având în vedere faptul că peste doar trei zile Steaua urma să dispute semifinala CCE, prima manşă, cu Galatasaray Istanbul, la Scorniceşti a fost deplasată o garnitură cu multe rezerve. Iată echipa: Liliac – D. Petrescu, Bunaciu, I. Minea, Ungureanu – Balint, T. Stoica, Rotariu, I. Stan – Negrău, Piţurcă.
Urmăritoarea liderului, Dinamo, a avut un meci uşor în Ştefan cel Mare, cu FC Braşov, reuşind o victorie lejeră, scor 3-0, Dorin Mateuţ, golgeterul campionatului, reuşind o nouă "dublă" în drumul spre câştigarea "Ghetei de Aur". Celălalt gol a fost înscris de Iulian Mihăescu. În centrul defensivei, Mircea Lucescu l-a titularizat pe Adrian Matei, în locul internaţionalului Ioan Andone, suspendat de conducerea federaţiei după incidentele de la finele derby-ului cu Steaua. Pentru Dinamo însă, era clar că trebuie să se mulţumească cu poziţia secundă după eşecul din derby, fiind greu de crezut că rivalii din Ghencea mai puteau pierde trei puncte, în contextul în care aveau şi avantajul rezultatelor directe.
În Giuleşti, Rapidul, aflat în luptă pentru evitarea retrogradării, primea o altă echipă susţinută politic, Victoria, care trăgea pentru un loc în Cupa UEFA. Giuleştenii, în ciuda unor absenţe importante, portarul Leo Toader, Damaschin II, Rada şi fugarii Drăghici şi Cârstea, au jucat de la egal la egal cu mai influenţii lor adversari. În faţa a 10.000 de suporteri, rapidiştii au irosit câteva situaţii importante, prin necunoscuţii Craiu, Minoiu, Ilie Lucian şi Ciolponea, însă aveau să cedeze pe final. Victoria s-a impus cu 1-0, prin golul reuşit de Damaschin I în minutul 86, acesta fiind fostul jucător al Rapidului şi vărul absentului din tabăra alb-vişinie, Sică Damaschin.
La câţiva paşi de Giuleşti, în "Regie", Sportul Studenţesc s-a întrebuinţat serios pentru a învinge o echipă ambiţioasă, SC Bacău, care, după o primă repriză în care a ratat câteva situaţii prin Grigoraş, actualul antrenor al Oţelului Galaţi, a deschis scorul prin Burleanu, din penalty, în minutul 79. Surpriza însă nu s-a produs, "studenţii", conduşi în teren de Gino Iorgulescu, reuşind să întoarcă scorul prin golurile lui Tom Cristea şi Sorin Răducanu, la ambele fiind coautor Stănici.
Universitatea Craiova dădea semne că îşi revine, după o primă parte de sezon slabă. Elevii lui Sorin Cârţu au avut însă de trecut un obstacol dificil, Farul Constanţa, cele două echipe aflându-se în lupta pentru evitarea retrogradării. Condusă din teren de Gică Popescu, viitorul mare internaţional, pe atunci doar un tânăr de perspectivă, Universitatea s-a impus greu, 1-0, dar abia după ce antrenorul a intrat pe teren, în repriza secundă. Unicul gol a fost marcat de actualul antrenor al echipei naţionale de tineret, Emil Săndoi, după o pasă primită de la Gică Popescu.
Flacăra Moreni continua lupta pentru Cupa UEFA, acolo unde "hibridul" MI a ajuns în cele din urmă. A fost 5-0 cu Inter Sibiu, un rezultat surprinzător la acea vreme, sibienii având un lot mult mai valoros. Corvinul Hunedoara, rămasă fără cei mai buni jucători, continua să se lupte pentru primele locuri, în această etapă învingând pe teren propriu pe "lanterna roşie" ASA Tg. Mureş, scor 2-0. O altă echipă care se lupta să evite eşalonul secund, Oţelul Galaţi, a cedat la Cluj în faţa Universităţii, scor 0-4.
Citește pe Antena3.ro