"Avuţia naţională reprezintă valori materiale în care s-au investit eforturi umane şi financiare. Eforturi făcute cu scopul ca aceste valori să intre intacte în circuitul productiv şi să contribuie la bunăstarea şi prosperitatea generală.
Cu cât sunt mai bine gospodărite şi utilizate aceste valori, cu atât sporeşte zestrea materială creată de societate şi încredinţată colectivităţii. Tocmai de aceea, păstrarea şi apărarea integrităţii avutului obştesc constituie unul dintre criteriile de bază ale activităţii economico-sociale din fiecare sector de muncă. Şi, adevărat este, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, cei care au în primire asemenea valori se străduiesc să le administreze cu cea mai mare grijă şi chibzuinţă şi să le dea destinaţie cuvenită. Din păcate, mai sunt şi situaţii în care lucrurile nu urmează cursul lor firesc, în conformitate cu principiile eticii şi echităţii, ale legalităţii noastre socialiste.
În cartierul slătinean Crişan II, în spatele blocurilor de garsoniere, au existat, cu ani în urmă, nişte uscătorii de tutun. Uscătorii a căror construcţie şi înzestrare tehnică au costat la vremea respectivă multe milioane de lei. Că aceste uscătorii, în afară de mari pagube, nu au produs absolut nimic, faptul nu mai constituie un secret. Între timp, investiţia a devenit... magazie de mobilă şi, parţial, boxe pentru creşterea şi îngrăşarea porcilor. Să reţinem totuşi că, în prealabil, de aici au fost scoase instalaţiile şi utilajele care trebuiau să usuce tutunul. Aceste instalaţii au fost... surghiunite prin curtea din dos, lăsate vraişte sub cerul liber şi desigur că încet, încet vor deveni «fier vechi».
Tot în Slatina, pe Strada Cireaşov, în spatele blocurilor B16 şi B17, există două imense magazii în care sunt depozitate, în saci, sute de tone de criolită sintetică şi alte câteva zeci de tone de granule PVC. Am încercat să dăm de stăpânul acestor bunuri. Unii ne-au spus că ele ar fi în custodia Întreprinderii de Aluminiu, alţii, în aceea a Bazei Judeţene de Aprovizionare tehnico-materială a Întreprinderii de produse cărbunoase sau a OJT. Nimeni nu doreşte să-şi declare calitatea de gestionar ale acestor materii prime. ... Cine «gospodăreşte» aceste valori materiale?"
Oltul, nr. 2707 din 1989
Citește pe Antena3.ro