x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Tragedia de la Vulcan

Tragedia de la Vulcan

de Alexandru Boariu    |    22 Sep 2009   •   00:00
Tragedia de la Vulcan

Comisia de anchetă trimisă de la Bucureşti, în urma exploziei care a avut loc la 18 septembrie 1989 la Mina Vulcan, catastrofă soldată cu 29 de morţi, a întocmit în grabă şi a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara un rechizitoriu "la sânge", principalii vinovaţi fiind găsiţi in­ginerul Fodor Andrei, maistrul me­canic Popescu Gheor­ghe, maistrul minier Pop Grigore şi minerul Pricop Ştefanache, care au şi fost arestaţi.

"Pentru grave neglijenţe în serviciu", inclusiv pentru că s-ar fi efectuat "o sudură neauto­rizată în subteran", care ar fi putut declanşa explozia, ei au fost trimişi în judecată, fiind încadraţi la să­vârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 232, alin. 3, combinat cu alin. 1 şi art. 218, alin. 2 din Codul Penal aflat atunci în vigoare, riscând închi­soarea pe viaţă şi plata unor daune materiale imense. Dar, în funcţie de mărturiile ce urmau a fi depuse în proces şi de dovezile pe care procurorii le pregăteau, cei patru ar fi putut primi chiar şi pedeapsa capitală, care exista încă în legislaţia din România.

Salvarea celor patru inculpaţi a venit o dată cu evenimentele din decembrie 1989, soldate cu înlătu­ra­rea regimului Ceauşescu. Cei patru au fost eliberaţi din arest, dar procesul a continuat la Tribunalul din Hu­ne­doara. La începutul anului 1990, la unul din termenele procesului, inculpaţii au solicitat şi instanţa de judecată a acceptat efectuarea unei noi expertize tehnice la faţa locului. Bi­roul Central de Expertize Tehnice-Bu­cureşti l-a desemnat pentru această misiune pe unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în domeniu, dr ing. Neagu Florea (foto), din Bucureşti.

După o muncă laborioasă, acesta a întocmit un amplu raport de expertiză, prin care demonstra, fără nici un dubiu, că deflagraţia s-a produs nu din cauze subiective, deci, nu din vina vreunui lucrător care se afla în acel moment în subteran, ci din cauze na­turale, mai exact, prin prăbuşirea unui strat de rocă dură, care, prin frecare, a declanşat nimicitoarea explo-zie în lanţ.

Pe baza noii expertize întocmite de dr ing. Neagu Florea, Tribunalul a dispus, prin sentinţă pe­nală, achitarea celor patru incul­paţi, iar apoi, prin decizia Curţii Supreme de Justiţie, sentinţa a rămas definitivă. Astfel, cei patru inculpaţi au scăpat de o condamnare la ani grei de în­chisoare şi au fost scutiţi de plata unor sume imense de bani drept des­păgubiri pentru cele 29 de femei rămase văduve şi pentru nu mai puţin de 36 de copii rămaşi fără tată.

Dar, odată scăpaţi, ing. Fodor Andrei, maiştrii Popescu Gheorghe şi Pop Grigore, precum şi minerul-şef de brigadă Pricop Ştefanache au uitat să plătească expertiza care i-a salvat, practic, de puşcărie. Expertul Neagu Florea s-a văzut nevoit să se adreseze Tribunalului Hunedoara, care a dispus ca foştii inculpaţi să-şi plătească expertul cu suma stabilită de Biroul de Expertize Judiciare Deva. Reacţia celor patru a fost una năucitoare: ei au formulat apel împotriva hotărârii Tribunalului Hunedoara, iar Curtea de Apel Alba Iulia, care a judecat apelul, a anulat hotărârea Tribunalului Hu­nedoara şi, implicit, dreptul expertului Neagu Florea de a încasa banii care i se cuveneau pentru munca depusă.

Mai mult, ca o culme a ironiei, expertul Neagu Florea a fost obli­gat de instanţa Curţii de Apel să le plătească celor patru foşti inculpaţi 10.000 de lei drept cheltuieli de judecată. Apoi, recursul formulat de Nea­gu Florea la Curtea Supremă de Justiţie a fost judecat în lipsa recurentului. Verdictul: "Instanţa respinge recursul şi-l obligă pe recurent la plata a 5.000 de lei cheltuieli judiciare faţă de stat". Comentarii? De prisos!

×
Subiecte în articol: special