x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Trei grupe de juniori visau calificarea la turneele finale ale CE

Trei grupe de juniori visau calificarea la turneele finale ale CE

de Daniel Stan    |    26 Feb 2009   •   00:00

Anul 1989 se anunţa a fi unul plin pentru echipele naţionale juvenile, angrenate în preliminariile de calificare la turneele finale ale Campiona­tului European, la nivelul juniorilor A şi B. Obiectivele trasate de mai-marii federaţiei erau clare, calificarea, în acest sens fiind obligatorii stagiile de pregătire centra­lizată.



Selecţionata ’90
Antrenori erau Gheorghe Staicu şi Marius Ţiţeica. Urmau şase jocuri decisive pentru accederea la turneul final al CE din 1990, anume "duble" cu Austria, Spania şi Danemarca. Până la start, se stabiliseră deja mai multe meciuri amicale, dintre care unul cu Republica Socialistă Sovie­tică Mol­do­ve­nească, actuala Repu­blica Moldova. Pregătirea s-a des­fă­şurat la Poiana Bra­şov, sub supravegherea secretarului FRF, Grigore Sichitiu. Actualul oficial al Rapidului declara în presa vre­mii: "Vor fi încercaţi şase-şapte jucători noi, pentru a încerca să rezolvăm mai mul­te probleme importante, cum ar fi angajamentul pregnant, înlo­cuirea fun­da­şi­lor laterali, precum şi consoli­da­rea unui mijloc care să se impună prin îndemânare şi clarviziune. Re­sim­ţim absenţa unui lider al ge­ne­ra­ţi­ei, gen Sabău, Stănici sau Răducioiu".

Sichitiu făcea o de­cla­raţie surprinzătoare pentru presa de atunci, acuzând unele cluburi de faptul că refuzau să dea drumul juniorilor la loturile naţionale: "Importantă este şi atitudinea cluburilor, nu o dată lipsite de solicititudine în sezoanele anterioare prin refuzul de a da drumul jucă­torilor la acţiunile echipelor de juniori, exemplele cele mai noi fiind Lucian Moldovan şi Stănici".

Selecţionata ’91
Antrenori: Gheorghe Ola şi Ioan Pă­traşcu. Obiectivul era calificarea la tur­neul final al CE de juniori B, care ur­ma să se dispute în Danemarca, în perioada 2-15 mai. Pentru a ajunge acolo, tinerii tricolori trebuiau să elimine naţionala Poloniei, într-o du­blă manşă, echipă pe care tocmai o în­vin­sese cu 1-0 într-un meci amical dis­putat în cadrul unui turneu în Is­ra­el.

Ca şi în situaţia Selecţionatei ’90, erau programate partide de verificare până la "oficialele" cu po­lo­nezii, iar ad­versarii erau unii tradiţionali pentru acele vremuri: RD Germană şi URSS. În cantonamentul de la Snagov fuseseră re­ţi­nuţi peste 30 de juniori, cele mai cunoscute nume fiind ale lui Bogoi, care ulterior s-a remarcat la CS Târ­go­vişte, şi Mărgineanu, de la Uni­rea Alba Iulia.

Selecţionata’92
Cea mai mică dintre grupele de juniori, pregătită de Ion Voica şi Viorel Kraila, era în aşteptarea tragerii la sorţi din iulie, pregătindu-se centra­lizat tot la Snagov. În atenţia şefilor FRF de atunci mai exista şi alcătuirea unui lot lărgit de tineri portari, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani, sub comanda antrenorilor Marin Andrei şi Silviu Iorgulescu, foşti goal-keeperi la Dinamo, respectiv UTA. Iniţiativa se datora faptului că foarte mulţi portari tineri greşeau la echipele lor de club atunci când erau folosiţi în locul celor consideraţi cu experienţă.

×
Subiecte în articol: special